HRVATSKI KRIŽNI PUT

Jandroković s mons. Puljićem: Središnja komemoracija Bleiburških žrtava 14. svibnja

Sugovornici su naglasili kako je važno da i ovogodišnja komemoracija bude dostojanstvena te da se iskaže pijetet prema žrtvama

mons. Želimir Puljić 

 Luka Gerlanc/Cropix

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković razgovarao je u srijedu s predsjednikom HBK mons. Želimirom Puljićem o obilježavanju središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta, 14. svibnja i o posjetu državnog tajnika Svete Stolice Hrvatskoj.

Na sastanku predsjednika Sabora Jandrokovića s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) nadbiskupom Želimirom Puljićem, sudjelovali su i generalni tajnik dr. Krunoslav Novak i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić, priopćeno je iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora.

Teme sastanka bile su obilježavanje središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta, kao i posjet državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina Hrvatskoj, dodaje se u priopćenju.

Središnja komemoracija održat će se u subotu 14. svibnja, a i ove godine Hrvatski sabor bit će pokrovitelj.

Točna mjesta komemoracije i detaljan plan obilježavanja bit će definiran u dogovoru predstavnika Hrvatskoga sabora, Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog bleiburškog voda, ističe se u priopćenju.

Sugovornici su naglasili kako je važno da i ovogodišnja komemoracija bude dostojanstvena te da se iskaže pijetet prema žrtvama.

Nadbiskup Puljić izvijestio je predsjednika Sabora o zaključcima zajedničkog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te razgovorima s dijecezanskim biskupom u Austriji oko dogovora o misnom slavlju.

Posjet državnog tajnika Svete Stolice u povodu 30. obljetnice međunarodnog RH

Dvojica predsjednika razgovarala su i o posjetu državnog tajnika Svete Stolice kardinala Parolina Hrvatskoj u svibnju ove godine, u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske.

Sveta Stolica na čelu s tadašnjim papom sv. Ivanom Pavlom II. priznala je Republiku Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu dva dana prije članica Europske zajednice.

U sklopu posjeta državnog tajnika Parolina, čiji je domaćin Hrvatska biskupska konferencija, predviđeno je primanje kod predsjednika Hrvatskoga sabora i susret sa zastupnicima, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora Jandrokovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:27