‘KOJE SMJERNICE?‘

Jandroković o spornom putovanju državnim avionom: ‘Pokazat ću i hotelski račun za svog sina...‘

‘Posljednja relevantna smjernica ne obuhvaća uputu vezanu uz konkretnu situaciju i korištenje službenog zrakoplova‘, naglašava Jandroković

Gordan Jandroković

 Goran Mehkek/Cropix

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u ponedjeljak je otvorilo predmet protiv predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića jer je na utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije u Berlin, na koju je putovao Vladinim zrakoplovom, poveo i sina.

Predsjednica Povjerenstva Aleksandra Jozić Ileković potvrdila je kako je informaciju o putovanju predsjednika Sabora i njegovog sina, Vladinim zrakoplovom, na subotnju utakmicu između Hrvatske i Španjolske, Povjerenstvo doznalo iz medija.

- Ne mislim nikoga napadati, niti se braniti, iznijet ću činjenice i postaviti neka pitanja. Dobio sam mail da je otvoren postupak i da ne traže od mene očitovanje. Nakon toga glasnogovornica izjavljuje da je otvoren postupak i kreće medijski hajp. Stvoren je dojam da sam napravio nešto što nije bila praksa i u skladu s pravilima te je stvoren dojam o mojoj krivnji.

Postupao sam onako kakva je bila praksa u Kataru. Dobio sam poziv da nazočim utakmici, radi se o dosadašnjoj praksi gdje zemlja domaćin pozove predstavnike zemlje da dođu i gledaju utakmicu. Protokol vlade dobio je informaciju da je osam mjesta namijenjeno izaslanstvu RH.

- Od Jadranke Kosor, Milanovića, Mesića... Uvijek se na ovakva događanja išlo službenim avionom, na temelju odluke predsjednika Vlade. Ovo je bila službena svrha, a dan ranije bili smo na otvorenju izložbe, pa je i to još jedan dio sveukupne priče vezane uz Berlin. A što se tiče moga sina... Na Svjetsko prvenstvo u Kataru išli smo u društvu s članovima obitelji, tada nije otvoren nikakav postupak niti smo dobili naputak da to nije u redu - kazao je, među ostalim, Jandroković na jutrošnjoj konferenciji za medije na kojoj je objašnjavao zašto je sina vodio na utakmicu državnim avionom

U popodnevnim satima se predsjednik Hrvatskoga sabora oglasio i službenim priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

- Povodom današnje izjave zamjenice predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Ines Pavlačić i teksta koji je Povjerenstvo uputilo medijima, želio bih istaknuti sljedeće:

S obzirom na interes medija i javnosti, pozivam Povjerenstvo da što žurnije odluči o pokretanju postupka, te da se utvrde sve relevantne činjenice, kako bi javnost sa svime bila temeljito upoznata.

Isto tako, želim naglasiti da izjava zamjenice predsjednice Povjerenstva potvrđuje kako je posljednja relevantna smjernica i uputa donesena za odlazak dužnosnika na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Ta smjernica i uputa odnosi se na primanje nedopuštenih darova, a ne obuhvaća uputu vezanu uz konkretnu situaciju i korištenje službenog zrakoplova.

Nakon toga, Povjerenstvo nije donosilo nove smjernice i upute ni uoči, ni tijekom, ni nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru 2022. godine, kao ni prije Europskog nogometnog prvenstva 2024. godine u Njemačkoj, što znači da nije bilo primjedbi na ponašanje državnih dužnosnika.

Sukladno tome, kao što sam naglasio na današnjoj konferenciji za medije, postupio sam po pravilima i relevantnoj praksi koja je vrijedila i na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru 2022. godine, na koje Povjerenstvo nije imalo primjedbi niti je dalo nove smjernice vezane za postupanje dužnosnika.

Budući da je moje, kao i postupanje drugih najviših državnih dužnosnika u Katru, bilo u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa i relevantnom praksom, što Povjerenstvo nije demantiralo, jednako tako sam postupio i tijekom ovog putovanja u Njemačku.

Na kraju, ističem kako ću Povjerenstvu dostaviti svu potrebnu dokumentaciju, uključujući i hotelski račun za svog sina, za koji su neki mediji pokazali interes - stoji u priopćenju predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 21:57