PUT U HELSINKI

JANDROKOVIĆ O RJEŠAVANJU NAPETOSTI S POVJERENSTVOM ZA SUKOB INTERESA 'Vodili smo se načelom štedljivosti i racionalnosti'

Gordan Jandroković
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković dao je u utorak naslutiti kako bi se mogle riješiti "napetosti" između Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Vlade, odnosno HDZ-a zbog nedostavljene dokumentacije vezane uz put u Helsinki na kongres Europske pučke stranke.

- Razgovarat ćemo o tome, mislim da bi to bio razborit put - uzvratio je Jandroković na novinarsko pitanje ne bi li bilo najjednostavnije da se pokažu računi i time zatvori priča.

Naglasio je pritom kako drži da bi bilo dobro da povjerenstvo u slučajevima kao što je taj "ne poteže okidač baš na prvu, nego da dobro razmotri ukupnu situaciju".

- Jer nije ugodno kad vas sumnjiče. Vodite se načelom da budete korektni prema državi, njezinim financijama i onda vas zauzvrat netko optuži da zloupotrebljavate svoju poziciju. To izaziva i određeni revolt i određenu ljutnju, ali mislim da možemo izaći mirno iz te situacije, jedan od načina je i to što ste kazali - izjavio je Jandroković nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Povjerenstvo je nedavno pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i više ministara zbog povrede načela djelovanja u obnašanju dužnosti i višekratnog oglušivanja da mu dostave dokumentaciju vezanu uz putovanje u Helsinki.

Vodili smo se načelom štedljivosti

Očito je došlo do jedne napetosti u odnosima između povjerenstva i politike, rekao je Jandroković, ustrajavajući da su Vlada i HDZ ispravno postupili kod puta u Helsinki.

- Mi smo se kod odlaska u Helsinki vodili načelom štedljivosti, racionalnosti, sve troškove spavanja i dnevnica snosila je HDZ. Jedini trošak koji je imala država bio je trošak zrakoplova - rekao je, naglašavajući kako su i premijer i on bili u Helsinkiju i u službenim posjetima svojim partnerima, finskom premijeru i predsjednici parlamenta.

- Mogli smo ići dva puta, imao sam poziv da idem u Finsku, vodio bih cijelo izaslanstvo, ponovno bi se dizao Vladin zrakoplov, procijenili smo da je u ovoj situaciji, gdje se radi o kombinaciji državnog i stranačkog posjeta, ovo bio najpravedniji način da raspodijelimo trošak - rekao je Jandroković navodeći kako je država imala minimalan trošak, a HDZ je platio više od 80 tisuća kuna obveze koje su ondje imali.

Podsjetio je da se nedavno dogodila slična situacija njemačkoj kancelarki Angeli Merkel o kojoj nije bilo nikakvih rasprava u Njemačkoj. Merkel je došla u službeni posjet Zagrebu i isti je dan bila na skupu HDZ-a, došla je službenim zrakoplovom, nitko u Njemačkoj nije oko toga vodio rasprave je li to u redu ili nije, naveo je.

Predsjednik Sabora najavio je kako jesenska parlamentarna sezona počinje 18. rujna, zastupnike očekuju 102 točke i intenzivan rad do konca listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:02