ULAGANJE IZ EMIRATA

Jandroković o preuzimanju Fortenove: ‘Vrijeme će pokazati jesu li obavještajne agencije trebale znati‘

U idućim danima imati informaciju je li ta transakcija uopće u skladu sa zakonom, rekao je.

Gordan Jandroković

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković referirao se u četvrtak na transakciju ulagača iz Emirata koji je od Sberbanke kupio 43,4 posto udjela u Fortenovi, rekavši da najprije treba utvrditi sve relevantne činjenice kako bi se moglo odlučivati o daljnjim postupcima.

„Sve o toj transakciji saznao sam jučer iz medija, nemam nikakvih informacija koje vi nemate, pročitao sam ono što je priopćila Vlada i to su informacije s kojima trenutačno raspolažem”, kazao je Jandroković na konferenciji za novinare nakon sjednice proširenog Predsjedništva Sabora.

Na novinarsko pitanje je odgovorio i da ga obavještajne službe nisu ni o čemu obavijestile, a, kaže, vrijeme će pokazati jesu li trebale znati i tko je što znao o tome što se točno dogodilo. Vidim da se radi o kompleksnim pravnim i financijskim transakcijama i očekujem da ćemo u idućim danima imati informaciju je li ta transakcija uopće u skladu sa zakonom i odredbama koje reguliraju sankcije za pojedine ruske kompanije, kazao je.

Na oporbene kritike da je Vlada trebala znati za tu transakciju jer je riječ o važnoj kompaniji, Jandroković je zapitao kako je Vlada mogla znati ako Fortenova, o čijem se udjelima radi, nije znala.

Riječ je o udjelima koji su privatno vlasništvo, a to privatno vlasništvo Sberbanke nastalo je tako što su zbog nevraćanja kredita bivšeg vlasnika preuzeli udio u vlasništvu Fortenove i tako je Sberbank postao vlasnik. A što su oni učinili, kako je napravljena ta transakcija, vrijeme će pokazati je li sve bilo u skladu sa zakonom. To u ovom trenutku ne mogu procijeniti budući da i sama Fortenova nije imala spoznaja, kazao je Jandroković.

Upitan je li zakazala SOA, kazao je da ne može o tome govoriti jer nema informacija. o tome je li dozvolu za prodaju udjela Sberbanka trebala dati HANFA ili Ministarstvo financija, Jandroković je rekao da je i Fortenova u priopćenju ukazala na to da međunarodne institucije i institucije pojedinih država o tome daju svoja mišljenja, pa i na razini EU, a nakon toga i hrvatska tijela moraju dati svoj pristanak. Budući da oni nisu bili informirani niti su dali pristanak na tu transakciju, u ovome trenutku očito postoji spor je li to legalno ili nije, ustvrdio je.

Oporba skače na svaku informaciju vrlo brzo i često neargumentirano

Dodao je da ne želi nagađati u čijoj je nadležnosti davanje dozvola, rekavši da on nije ‘oporbeni političar pa da može lupati što ga je volja nego da, kada nešto kaže, govori u ime države‘. Da bih mogao precizno i jasno reći što mislim, moram imati sve informacije, kazao je, dodavši da će se o daljnjim postupcima moći govoriti kada se utvrde sve činjenice.

Na najavu predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost Siniše Hajdaša Dončića (SDP) da će o ovom slučaju tražiti izvješće SOA-e, Jandroković je poručio da ‘oporba skače na svaku informaciju vrlo brzo i vrlo često neargumentirano pa se nerijetko pokaže da su njihovi stavovi pogrešni‘. Govoriti napamet, tako da prikupiš nešto političkih bodova zato što se to možda nekome čini atraktivno po meni je neozbiljno, a odgovore će davati renomirani stručnjaci, odvjetnici, pravni i financijski, vjerojatno i međunarodni stručnjaci jer se radi o transakciji koja nadilazi Hrvatsku, poručio je.

Unaprijed nekoga prozivati, a nitko točno ne zna što se dogodilo, sačekajmo malo, apelirao je Jandroković.

Jandroković: Na dnevnom redu nove saborske sjednice 174 točke

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izvijestio je u četvrtak da će nova saborska sjednica početi u utorak, 15. studenoga, i trajati do 15. prosinca, a trenutno su na dnevnom redu 174 točke, s tim da će se dnevni red dopunjavati novima koje u međuvremenu stignu.

Nova sjednica Sabora počinje u utorak, 15. studenoga, obzirom da je u petak Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, i trajati će do zimske stanke 15. prosinca, najavio je Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Sabora.

Tijekom nove sjednice, kazao je, trebao bi biti donesen etički kodeks za zastupnike.

Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dražen Bošnjaković sazvat će sjednicu početkom idućeg zasjedanja, poslati na plenarnu sjednicu finalni tekst prijedloga, o kojem će se potom raspravljati, i do 15. prosinca o njemu glasovati, kazao je Jandroković.

„Svega tri saborska kluba su poslala svoje prijedloge etičkog kodeksa, dakle interes je manji nego što sam očekivao”, dodao je.

Slična je situacija, kaže Jandroković, i sa izmjenama saborskog Poslovnika, odnosno spornog instituta povrede Poslovnika o kojima su se pismeno očitovala svega dva kluba.

Velika većina zadovoljna postojećim Poslovnikom

Klub Mosta je za zadržavanje postojećeg sustava, Klub Centra i GLAS-a dao je prijedloge koji se ne tiču samo povrede Poslovnika dok je Sabina Glasovac usmeno u ime Klub SDP-a kazala da su za cjelovite izmjene.

„Dobio sam jasnu poruku da je velika većina zadovoljna postojećim Poslovnikom”, ustvrdio je Jandroković.

Otkrio je i kako je SDP-ov Arsen Bauk predložio da Sabor radi svih pet dana u tjednu tri tjedna mjesečno, a jedan tjedan da se ostavi za rad na terenu i stranačke aktivnosti, ali da o tome nije formiran jedinstven stav.

Za aktualnu sjednicu Jandroković je rekao da osim kontinuirane zloupotrebe instituta povrede Poslovnika nije bilo nekih većih prijepora te da Poslovnik kontinuirao krši tek manji broj zastupnika.

Zadnjih nekoliko tjedan atmosfera se smirila i pokazalo se da se može kvalitetno raditi i po postojećem Poslovniku, ocijenio je.

Na novinarski upit o praznoj sabornici Jandroković je ponovio da svaki zastupnik ima svoj mandat i odgovara za svoj rad, a birači će procijeniti je li dobro radio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:47