‘KOREKTNA ATMOSFERA‘

Jandroković o koaliciji s DP-om: ‘Krenulo je dobro, no razlike su ponekad poprilične...‘

‘Mi smo ti koji činimo većinu i koji moramo osigurati i političku stabilnost i nesmetan rad Vlade‘, naveo je predsjednik Hrvatskog sabora

Gordan Jandroković

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u četvrtak kako je koalicija između HDZ-a i partnera te Domovinskog pokreta krenula dobro, u korektnoj atmosferi te svi u vladajućoj većini razumiju da su ponekad razlike poprilične i da trebaju imati razumijevanja jedni za druge.

"Čini mi se da je dosta dobro krenulo, imali smo jučer koalicijski sastanak gdje je u vrlo korektnoj atmosferi razmotreno nekoliko pitanja. Čini mi se da svi koji sudjeluju u parlamentarnoj većini razumiju da je ona relativno heterogena", rekao je Jandroković u emisiji "S Markova trga" Hrvatskog radija.

Imamo predstavnike liberala, manjina, DP koja je kao stranka nešto desnije od HDZ-a, dodao je.

"Kada svi zajedno sjednu i krenu razgovarati, onda vrlo brzo uvide da su ponekad razlike i poprilične i da treba imati razumijevanje i za onu drugu stranu jer na nama je velika odgovornost, mi smo ti koji činimo većinu i koji moramo osigurati i političku stabilnost i nesmetan rad Vlade", naveo je.

Koalicijske sastanke ocijenio je bitnima jer na njima kroz dogovor i raspravu dolaze do najboljih rješenja.

"Bez obzira na ove početne korake, koji su uvijek malo teži nego kad se stvari uhodaju, vjerujem da će ova većina i Vlada uspješno provesti četiri godine za kormilom Hrvatske", ocijenio je.

Upitan o DP-ovom zastupniku Stephenu Bartulici i njegovoj vožnje u Ferrariju, odnosno može li se to odraziti na vladajuću većinu, Jandroković je rekao ne, ‘jer su kolege iz te stranke prepoznale pogrešku koju je Bartulica napravio u noći europskih izbora‘.

Govoreći o radu Sabora, inicijativu Mosta koji traži istražno povjerenstvo za rad Stožera u pandemiji ocijenio je ‘antivakserskom‘ te dodao kako je i dio zastupnika DP-a objasnio zašto je neće podržati.

Ujednačeno stajalište u mnogim temama

Na komentar kako će im biti teško kada Suverenisti pokrenu inicijativu o deratifikaciji Istanbulske konvencije, što je DP tražio, Jandroković je rekao da su kroz pregovore s HDZ-om došli do "ujednačenog stajališta u mnogim temama".

"Postoje teme gdje se ne slažemo, gdje imamo drugačije stavove, ali smo isto tako naglasili kroz jučerašnji sastanak da ćemo u takvim situacijama razgovarati i da će biti nužni kompromisi. Ne mogu oni koji su dobili manje glasova uvjetovati sada veliku stranku da mijenja suštinski svoje politike, a mi ćemo isto tako uvažavati u onim situacijama gdje to smatramo ispravnim i mogućim i stavove naših manjih partnera", istaknuo je.

Dobro je krenulo, dodao je, te je u svim takvim situacijama prvo je važan dogovor, razgovor i da nema "lomljenja preko koljena".

O oporbenoj inicijativi izmjena Kaznenog zakona, Jandroković je rekao kako im je to bila ključna tema kampanje.

"Da su građani htjeli takva zakonska rješenja, da su htjeli da Sabor provede i donese zakone kako ih predlažu SDP i partneri, onda bi za njih glasovali. Budući da nisu, da su baš na tim ključnim temama poraženi, pa zašto bi mi onda mijenjali te zakone? Onda bi mi praktički prevarili svoje birače", ustvrdio je.

Pri tome je dodao kako je slušao izjave DP-ovaca u kampanji te da im je drugi dio oporbe već tada predbacivao da se nedovoljno ograđuju od HDZ-a.

Bilo bi dobro imati dovoljno političke zrelosti da se dogovorimo oko ustavnih sudaca

O izboru novih sudaca Ustavnog suda zbog isteka mandata, Jandroković je rekao kako je danas Odbor za Ustav raspisao javni poziv koji će sutra ili prekosutra biti objavljen u Narodnim novinama nakon čega kreće rok od 30 dana u kojem se kandidati moraju javiti, a nakon čega će biti intervju s kandidatima.

"Bilo bi dobro da prije te rasprave (u Saboru) uspijemo napraviti konzultacije i da osiguramo dvotrećinsku većinu, bar za jedan dio sudaca koji neće biti sporni. Hoće li se to dogoditi, teško mi je u ovom trenutku reći, ali bilo bi dobro za Hrvatsku i građane da bude dovoljno odgovornosti, ozbiljnosti, političke zrelosti da se dogovorimo i da Ustavni sud može normalno nastaviti funkcionirati", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 13:41