INTERVJU

Jakov Prkić: ‘S parom Puljak sam se razišao jer su oni provodili samovolju‘

Ključni je problem grada gospodarenje otpadom. Treba nam odvajanje na kućnom pragu, kompostana, sortirnica
Jakov Prkić
 Tom Dubravec/ Cropix

1. Ankete vam predviđaju četvrto mjesto u utrci za gradonačelnika, a Ivica Puljak je drugi. Zašto niste prihvatili njegov poziv da mu se pridružite?

- Odlučnog birača niti jedna anketa neće natjerati da bira drugačije od onoga što je naumio. Kandidat sam koalicije triju stranaka. Puljak se mogao odavno priključiti nama, ali je odabrao ići sam.

2. Zašto ste se razišli s bračnim parom Puljak, rekli ste da su provodili samovolju, a je li postojao i sukob oko vas i Puljka tko će biti gradonačelnički kandidat?

- Da, točno je da su provodili samovolju. Oktroirali su skupštinu kako bi proveli ujedinjenje, a da prethodno nisu provedeni unutarstranački izbori. Sukoba nije bilo jer u to doba niti jedan od nas nije planirao kandidaturu.

3. Otkud Jakov Prkić u koaliciji s Možemo i Novom ljevicom, Pametno se nekako smatralo liberalnom strankom, jeste li vi onda ljevičar ili liberal?

- Borim se za javni interes, želim bolje obrazovanje, zdravstvo, bolja radnička i ljudska prava, a vi me svrstajte kako želite.

4. Tko vam je prihvatljiv za suradnju, a tko nikako? Što s Centrom, a što s Brankom Ramljak - biste li s njima u koaliciju?

- U koaliciju nećemo, ali podržat ćemo formiranje većine s ciljem sprečavanja HDZ-a i Keruma da nastave svoj razorni učinak na grad.

5. Kako to da ste se kao fotoreporter odlučili baviti politikom.

- Radeći svoj posao, svakodnevno sam svjedočio lošem stanju u gradu Splitu.

6. Što je, po vama, ključni problem Splita i kako biste to riješili postanete li gradonačelnik?

- Gospodarenje otpadom. Treba nam odvajanje na kućnom pragu, kompostana, sortirnica, veći broj reciklažnih dvorišta, konstantna edukacija naših sugrađana.

7. Ako se u drugom krugu nađu Mihanović i Puljak, biste li podržali Puljka?

- Neće se njih dvojica naći u drugom krugu.

8. Kao i svaka gradska uprava, tako i Banovina ima svoje stranačke uhljebe. Kako to planirati riješiti?

- Problem nagomilane administracije konačno treba riješiti. Proces stvaranja efikasnije gradske uprave s manje zaposlenih trajat će godinama.

9. Svašta ste lijepo obećali u kampanji. Kako mislite to financirati, a što je s prirezom?

- Opara je podignuo prirez sa 10 na 15 posto, tom razlikom bismo sufinancirali javni gradski prijevoz. Trećina izgrađenih stanova prodala bi se po tržišnoj cijeni, i tako bi se kompenzirali troškovi izgradnje.

10. Kako biste ocijenili dosadašnji mandat Zorana Milanovića, je li, po vama, njegov nastup agresivan?

- Stil predsjednika Milanovića je "osebujan". Njegovo prepucavanje s premijerom Plenkovićem ne doprinosi kulturi dijaloga i ne pokazuje dobar primjer svima nama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 18:43