RIJEŠEN MISTERIJ

Jahta ukradena prije četiri mjeseca u Hrvatskoj, pronađena u Brazilu: ‘Sve je povezano s Rusijom‘

Jedrilica je ukradena 14. srpnja, kad joj je posljednji put zabilježena lokacija u Mljetskom kanalu.

Brazilska policija na jahti

 Morski.hr

Četiri mjeseca nakon što je objavljena priču o krađi jahte Hanse 588 MISCHIEF s hrvatskom zastavom i to usred Jadrana, ona je pronađena na drugom kraju svijeta - u Brazilu, piše Morski.hr.

Jedrilica je ukradena 14. srpnja, kad joj je posljednji put zabilježena lokacija u Mljetskom kanalu.

- Posljednji zabilježeni kurs plovidbe je prema sjeveru, iako pretpostavljam da su okrenuli u kontra smjer nakon što su isključili signal. Na jahti su bila četiri člana posade (2 muškarca, 2 žene), portugalskog i latvijskog državljanstva.

- Jahta je unajmljena u marini Kaštela gdje je charter baza. Isplovili su 8. srpnja u subotu, a nestala je 14. srpnja i nije se vratila u bazu. Pretpostavljam, dakle, da su dosad krenuli južno. Dosad nikad od vaših 140 brodova u firmi nikad nismo zabilježili ovakvo što - kaže Šupić i dodaje da je jedrilica prepoznatljiva po svom crnom jarbolu i dva jedra naprijed, genova i jibs - ispričao je tada za Morski.hr Silvio Šupić fleet manager Croatia Yachting.

Prije tri tjedna, dogodio se obrat, jahta je pronađena i to, ni više ni manje, nego u Brazilu.

Viđena je na sidrištu, sve je dojavio Južnoafrikanac koji je jahtu prepoznao.

- Ne znam kako je završila tamo, ali znam kako smo došli do nje. Slučajno! Zvao nas je čovjek iz Južne Afrike koji je bio tamo u katamaranu, prepoznao je jahtu koju već mjesecima tražimo i samo je nazvao prije 3 tjedna i rekao da misli kako je to taj brod. Poslao nam je neke slike, a mi smo prema nekim detaljima utvrdili da se radi o našem Mischiefu. Nakon toga je krenula akcija s policijom, izvršena je akcija zaplijene i još uvijek se izvode tamo dokazne radnje - ispričao je jučer za Morski.hr Silvio Šupić.

Kakva je komunikacija s brazilskim vlastima, znate li više detalja?

- Ne znamo kad će brod biti vraćen. Angažiran je lokalni odvjetnik koji odrađuje tamo s vlastima. To je proces koji traje i ne ide tek tako lako. Zasad nitko nije uhićen, no zadržani su neki ljudi koji su zatečeni na jedrilici, međutim oni nisu ti koji su ukrali brod. Ovi iz Hrvatske bili su skroz druga ekipa - pojašnjava Šupić.

O pronalasku jahte oglasila se i charter kompanija Mischief Sailing Yacht.

- Oduševljeni smo što možemo podijeliti s vama da je naša prekrasna Hanse 588 pronađena u Brazilu. Bila su to teška četiri mjeseca ne znajući gdje se nalazi, ali čekanju je sada kraj! Trenutno je u tijeku istraga, zbog čega do danas nismo ništa objavili. Ipak, željeli bismo zahvaliti svima u jahtaškoj zajednici koji su pratili našu priču, koji su dijelili naše objave širom svijeta i koji su pazili na naš brod. Na kraju krajeva, bilo je to putem društvenih medija i oštrog oka budnih nautičara koji su uočili Mischief, poručili su.

Brazilski mediji pišu da je savezna policija, uz potporu brazilske mornarice, pokrenula ujutro 11. studenog operaciju Albina, s ciljem zapljene ukradene prekooceanske jedrilice, usidrene u Natal Yacht Clubu.

- Cilj akcije je identificirati i demontirati kriminalnu organizaciju koja je sudjelovala u krađi. Akcija je rezultat obavještajnog rada zbog međunarodnih izvješća, u suradnji s brazilskom mornaricom i Natal Yacht Clubom, stoji u izvješću tamošnje policije o događaju.

Prema brazilskim izvorima bliskima istrazi, zaplijenjeno plovilo je registrirano u Hrvatskoj, no bilo je iznajmljeno navodnim ruskim turistima koji su ga odveli na nepoznatu lokaciju i promijenili njegove karakteristike, preimenovali ga u Albina, a za to su napravili lažne vlasničke i registracijske dokumente u Rusiji.: ‘Sve je povezan

Jedrilica je potom isplovila za Brazil, polazeći iz Maroka, i pristala u Porto Alegre, luci brazilske države Rio Grande do Sul 20. rujna 2023., sa samo dva člana posade, ruskim kapetanom i litavskim mornarom, koji su bacili sidro u Natal Yacht Clubu i platili unaprijed 60 dana boravka. Oko tjedan dana kasnije, ti stranci napustili su Brazil zračnim putem, a brod je nastanjivala žena rođena u Latviji.

Nakon pregleda utvrđeno je da dijelovi jedrilice imaju sličnosti s ukradenim plovilom u hrvatskim vodama, pa je brod zaplijenjen, budući da je ušao u brazilske vode s lažnom dokumentacijom.

Tijekom akcije uručen je nalog za pretres i zapljenu koji je izdao Savezni sud u Rio Grande do Norte. Strancu koji je bio na brodu zabranjeno je napuštanje Brazila.

Prema informacijama iz istrage, uhvaćene osobe će odgovarati pred brazilskim vlastima za kaznena djela korištenja lažnih dokumenata, članstva u kriminalnoj organizaciji, pa čak i pranja novca!

Doznaje se da se istraga u Brazilu nastavlja i to u suradnji s Interpolom i Europolom.

image

Jahta u Brazilu

Morski.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:24