GLAZBENO SVETIŠTE

Jadranka Kosor s anđeoskim krilima pazit će na goste Hartere

 Željko Šop/CROPIX

RIJEKA – Headlineri Klaxonsi, Atari Teenage Riot, Fuck Buttons, Youngblood Brass Band, četiri pozornice, više od 40 izvođača i pomalo apokaliptična, a svakako doista jedinstvena atmosferica derutne bivše tvornice glavne su preporuke ovogodišnjeg festivala Hartera u Rijeci koji doživljava svoje šesto izdanje.

Mjesto radnje je, naravno, bivša Tvornica papira, a festival počinje već u četvrtak, no glavni događaji, odnosno koncerti, na rasporedu su u petak i subotu. Pored gostiju iz inozemstva, nastupit će i čitav niz domaćih bendova – The Bambi Molesters, TBF, Quasarr, My Buddy Moose…

Mali stage, koji je do sada bio na katu u prostoru preko puta Marganova, nasuprot glavnoj pozornici, ove godine preseljen je u drugu halu, gdje je lani bio Hotel Hartera. Radi se o mnogo adekvatnijem prostoru kapaciteta do 1000 ljudi, tako da je glavni stage dobio punokrvnu „konkurenciju“.

U „hotelu“ će nastupati bendovi, uvjetno rečeno, „gitarističkijeg“ (ili manje elektroničkog) usmjerenja, pa bi svaki profil publike trebao doći na svoje.

S dizajnom interijera, Damir Martinović Mrle (Let 3), inače jedan od inicijatora Kluba ljubitelja buke, udruge koja organizira Harteru, otišao je korak dalje. Nakon elektro svetišta, u „katakombama“ ispod hotela, napravljene su florescentne sobe za odmor, psihodelične prostorijice u kojima su smještene fotelje i kauči.

Kako je Mrle istaknuo, lani je tema bila religija, a ove godine to je prošireno i na božanstva – na zidu se tako našao portret Jadranke Kosor s anđeoskim krilima koji će „bdijeti“ nad posjetiteljima.

Kao dodatnu preporuku, valja spomenuti da je glazbeni site muzika.hr Harteru lani proglasio najboljim hrvatskim festivalom, a prema portalu Virtual friends, uvrštena je među 10 najboljih malih festivala u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:02