PREMIJERKA NA WINDAYSIMA

Jadranka Kosor: Provest ću rezove sa ili bez potpore

'To je trebalo učiniti i prije dvije, četiri, deset, čak i 15 godina. Govorim to bez kompleksa iako sam i sama sjedila u vladama jer netko to mora javno reći'
 Goran Šebelić/CROPIX

ROVINJ - Ovo je moj program, ‘čekirala’ sam svaku mjeru od prve do zadnje, preuzela sam golemu odgovornost i provest ću mjere sa konsenzusom ili bez njega. Više se ne može čekati niti sekunde - poručila je premijerka Jadranka Kosor danas na početku ultimativne poslovne konferencije Jutarnjeg i Microsofta Windays Bussines.

Premijerka Kosor danas je prvi put govorila o mjerama otkako ih je u ponedjeljak predstavila.

- Ove mjere predstavljaju radikalni zaokret zato da bi sutra bilo bolje. To je trebalo učiniti i prije dvije, četiri, deset, čak i 15 godina. Govorim to bez kompleksa iako sam i sama sjedila u vladama jer netko to mora javno reći. Neki se pitaju zašto nisam mjere donijela na početku mandata. Nisam mogla ranije jer tek sada - nakon što sam uzjahala konja i čvrsto uzela uzde u ruke mogu reći da konj ide u pravom smjeru - rekla je premijerka.

Kosoričin nastup u Rovinju njen je prvi javni nastup na temu novog programa za oporavak zemlje, koji je sama premijerka predstavila početkom tjedna. Njime se predviđaju brojni radikalni zahvati u ekonomskoj politici, zajedno s rokovima za njihovu provedbu. Dio rokova je kratkoročan jer će se predviđene mjere provesti do kraja godine. U tu kategoriju ulaze i promjene u sustavu poreza na dohodak, kojim se, umjesto postojeće četiri stope od 15, 25, 35 i 45 posto, uvode tri stope - od 12, 25 i 40 posto, kao i ukidanje „kriznog poreza“ 1. studenoga. Dio mjera je, s druge strane, srednjoročan - do ulaska Hrvatske u EU, koji se očekuje 2012. godine, a dio dugoročan jer obuhvaća razdoblje do 2020. godine.

Već su, otkrila je danas Kosor, napravljene tabele za svako ministarstvo i oni ih moraju popuniti. Svaka sjednica Vlade počinjat će s nultom točkom dnevnog reda o provedbi programa, a onaj tko ne bude mogao ispuniti očekivanja, ponovila je, morat će otići.

"Ima ministara koji mi se po dva ili tri sata ne javljaju na telefon kada ih zovem. S kompjutorskim programom koji je danas ovdje prezentiran, mogla bih im se ukazivati u bilo koje doba dana ili noći“, našalila se Kosor, poručivši kako je proteklih godina kao političarka sazrela.

Program oporavka gospodarstva, na kojem su proteklih mjeseci radili njeni ekonomski savjetnici Borislav Škegro, Sandra Švaljek, Željko Lovrinčević i Željko Perić, a za kojeg je ona preuzela odgovornost, sadrži više od 60 mjera, koje se odnose ne samo na gospodarstvo, nego i na znanost, javnu upravu, lokalnu smaoupravu i ostala područja života.

"Vi koji sjedite u ovoj dvorani ste budućnost Hrvatske. I to budućnost Hrvatske kakvu ja vidim“, poručila je Kosor prepunoj kongresnoj dvorani u središtu Rovinja.

Jedan od najvećih problema premijerka vidi u mirovinskom sustavu, koji vapi za reformama. Samo u ovoj godini proračun za isplatu mirovina bit će 'kratak' za oko 17 milijardi kuna jer će toliko nedostajati za isplatu mirovina. Naime, doprinosima iz obveznog mirovinskog osiguranja prikupi se samo oko 20 milijardi kuna.

Slično stoje stvari i s poskupljenjima energenata, koja su se godinama odgađala. Da je struja ranijih godina poskupljivala za dva ili tri posto svake godine, ne bismo danas, kaže Kosor, bili u situaciji da nas čeka jednokratno i značajno poskupljenje tog energenta, najvjerojatnije u drugom dijelu godine. Isto je i s plinom.

Otpore Vladinim mjerama Banski su dvori, pohvalila se Kosor, već počeli suzbijati. Kao ilustraciju tome navela je današnju preporuku Vlade da se razriješi predsjednik Uprave kutinske Petrokemije Boris Mesarić, koji je, suprotno preporuci Vlade, zaposlenicima isplatio regrese.

To je, kaže Kosor, bila jasna poruka tvrtke u državnom vlasništvu da je nije briga što Vlada govori, ali i vrlo jasan odgovor Vlade kako će u buduće reagirati na takve situacije.

Premijerka je u Rovinju ponovno pozvala sve parlamentarne stranke da postignu konsenzus oko provedbe programa gospodarskog oporavka. Ako do toga ne dođe, vjeruje da će imati potporu koalicijskih partnera - HSS-a, HSLS-a i SDSS-a, te većeg dijela hrvatske javnosti.

"Zašto?“, zapitala se retorički Kosor. „Zato da bi nam sutra svima bilo bolje“, odgovorila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 13:24