DAVOR FILIPOVIĆ

‘Ja nikada ne bih kupio kilo i pol odojka za 60 eura...‘

‘Kod dijela trgovaca sigurno je izostalo odgovorno ponašanje. Vlada je napravila sve što smo mogli napraviti‘

Davor Filipović

 Darko Tomas/Cropix/Cropix

‘Sve što sam radio dosad radio sam pošteno i časno i tako ću nastaviti u budućnosti. Bio sam sedam sati prisutan na Odboru za gospodarstvo gdje sam odgovorio do sitnih detalja na sva pitanja. Jesam li o smjeni razgovarao s premijerom Plenkovićem? Ne‘, rekao je ministar Davor Filipović u Danasu, piše danas.hr.

Ima li vlada rješenje za silna poskupljenja? O tome ali i ostalim aktualnim temama s ministrom gospodarstva u RTL-u Danas razgovarala je Dajana Šošić.

Cijene drastično rastu. Što Vlada može napraviti, imate li ikakav utjecaj na trgovce ili ste potpuno nemoćni?

- Kad pogledate što je Vlada radila u proteklih godinu dana, onda možete vidjeti da smo ograničili cijene energenata, goriva, električne energije i plina. Stvorili smo predvidiv okvir u razmjerima najveće energetske krize koja se dogodila da bi naši poduzetnici mogli poslovati. To daje rezultate u kontekstu života naši građana. Zamislite da je cijena energije 60 posto skuplja kao što je u Sloveniji, ali to se nije dogodilo zbog intervencije Vlade.

Kako zaustaviti rast cijena hrane? To je ono što zanima građane

- Što se tiče cijena u trgovačkim lancima moramo se svi odgovorno ponašati. Ako Vlada napravi sve onda se očekuje odgovorno ponašanje od strane trgovačkih lanaca i proizvođača hrane. Kod dijela trgovaca sigurno je izostalo to odgovorno ponašanje. Vlada je napravila sve što smo mogli napraviti.

Imate li još nešto dodatno u planu?

- Svi moraju podnijeti teret ove krize, nije dobro gledati u vremenu krize što više novaca zarađivati preko leđa hrvatskih građana. A to e ono što radi dio poslovnih subjekata.

Vidjeli smo da je kilo i pol odojka 60 eura. Kako si građani to mogu priuštiti?

-Ja takav odojak nikad ne bih kupio. Dio ljudi uopće ne pita koja je cijena. Najbolju poruku trgovcima, a i proizvođačima hrane - onom dijelu njih koji neopravdano dižu cijene mogu poslati hrvatski građani - da neće kupovati više te proizvode - da će se suzdržati od određene potrošnje i da će otići kod trgovaca koji su korektni.

Sajamski dani, je li to zaobilaženje zakona?

- Zakon o trgovini - dopune smo uveli da bismo omogućili našim građanima, posebno onih 86.000 žena koje rade u trgovini jedan kvalitetan balans između poslovnog i obiteljskog života. Ovdje smo išli prema trgovini, to je bio program HDZ-a na prošlim izborima. To je jako dobro jer će omogućiti ljudima da vrijeme kvalitetno provedu s najmilijima. Sajamski dani?

To nije zaobilaženje zakona, predvidjeli smo to u Zakonu - prigodna prodaja. To je ciljano ostavljeno da čelnici jedinica lokalne i područne samouprave mogu proglasiti sajamske dane. Na Velikoj Gospi imate različite štandove i prodaju. Ono što Zakon govori je prigodna prodaja se organizira za određeni sajam, priredbu ili manifestaciju.

Jesu li naplaćene neke kazne?

- Inspektorat još nije naplaćivao kazne što ne znači da neće.

Pekarnice zatvorene, benzinske pumpe prodaju kruh. Je li to normalno?

- Benzinske pumpe - dio njih je i dosad imao prodaju pekarskih proizvoda u svom asortimanu. Ne vidim da se tu događa nešto posebno. Ne vidim što to ne možemo kupiti u 6 dana u tjednu da baš nedjeljom moramo kupovati kruh ili ići u trgovinu. Sve se to može napraviti u danima prije. Treba se vratiti na svrhu - da obitelji provode vrijeme skupa…

Dva mjeseca od afere HEP. Bojite li se smjene?

- Sve što sam radio dosad radio sam pošteno i časno i tako ću nastaviti u budućnosti. Bio sam sedam sati prisutan na Odboru za gospodarstvo gdje sam odgovorio do sitnih detalja na sva pitanja. Jesam li o smjeni razgovarao s premijerom Plenkovićem? Ne

Predsjednik Uprave HEP-a. Treba li on otići?

- O tome što će se događati što se tiče HEP-a o tome će donijeti odluku Vlada. Nitko me nije zvao, ni DORH, ni USKOK, ako bilo tko bude zvao jer je to dužnost svakoga. Nemam što kriti. Meni je u cilju i interesu kao i cijeloj Vladi da se do najsitnijeg detalja sve oko HEP-a razjasni, kazao je Filipović, piše danas.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 14:31