MUKE ZBOG MJERA

Izvozali ih stožeri, svadbu spašavaju bijegom iz Iloka u Slatinu: Nevjerojatno što smo doživjeli!

Zbog mjera su prvo smanjili broj uzvanika da bi ispalo da je i to previše, ali to je bio tek početak
Mladenci Sanela Beneš i Vedran Barbarić
 Privatni album

Sanela Beneš i Vedran Barbarić još su prije godinu i pol dana imali pomno razrađen i ugovoren gotovo svaki detalj za najsretniji dan njihovih života - vjenčanje kao kruna njihove ljubavi dogovoreno je za 25. srpnja 2020.

A onda nam se proljetos dogodio koronavirus i sve je postalo upitno. Svadbene svečanosti čak su i zabranjene, kao i praktički sav ostali društveni život u Hrvatskoj. No, u svibnju se krenulo s popuštanjem mjera, pa tako i za svatove. Ipak, Sanela i Vedran odlučili su se prilagoditi novim odlukama i preporukama, pa su prvotni broj uzvanika koji su s njima trebali slaviti vjenčanje na ladanjskom imaju Principovac u Iloku s 300 smanjili na 150. I onda, pet dana prije vjenčanja novi šok. Ne može više ni 150.

Stožer Civilne zaštite RH na zahtjev Stožera CZ Vukovarsko-srijemske županije donosi odluku da se u našoj najistočnijoj županiji broj ljudi na svadbenim svečanostima sve do 4. kolovoza ograniči samo na članove uže obitelji - roditelje, braću, sestre i kumove. Što je, opet, prilično rastezljiv pojam.

Nedorečena odluka

- Malo je reći da smo bili šokirani i ni danas se ne možemo pomiriti s činjenicom da nam netko pet dana prije vjenčanja pokvari sve planove. Uz dužno uvažavanje i razumijevanje, smatramo da se takve odluke ne mogu i ne trebaju lomiti preko koljena. Nas se, kao i brojne druge mladence, dovelo u nezahvalnu, groznu situaciju, a dodatno i sama odluka je bila prilično nedorečena i nismo je baš najbolje razumjeli, ali znali smo da moramo nešto poduzeti - priča nam Vedran.

On je, inače, iz Iloka, a Sanela iz Slatine. Pa, su odmah krenuli u potragu za zamjenskim prostorom, naravno ne u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Nazvali smo nekoliko sala u Virovitičko-podravskoj županiji, odakle ja dolazim, i na kraju dogovorili sve na imanju Višnjica, gdje su nam brzinski izašli u susret. Odmah smo nazvali Principovac i otkazali, pri čemu moram istaknuti da su bili iznimno profesionalni. No, nama je to stvorilo i dodatne troškove. Naime, gospođi koju smo angažirali za izradu cvjetnih aranžmana nije se isplatilo iz Iloka ići do Slatine, pa smo morali brzo naći novu cvjećarnicu. Imat ćemo i povećane troškove dostave kolača, prijevoza za svirače, jelovnik je nešto skuplji... Iako, kada sve zbrojimo i oduzmemo, više nas boli i smeta to što smo imali stres i dramu, nego dodatni novčani izdaci. Osim toga, imamo i odgovornost prema gostima, koji su uzeli godišnje odmore da bi bili s nama - kazala je Sanela.

Prekratak rok

A, onda im se u srijedu dogodio novi šok. Naime, nazvali su ih s Principovca da im kažu kako su im u lokalnom Stožeru rekli da ipak mogu tamo organizirati i svatove za 150 ljudi.

- To je tek bilo nevjerojatno. Ne znam tko se tu igra i tko što radi, ali je očito da ima jako puno šuma u komunikaciji i odlukama. Mi smo to, naravno, morali odbiti, jer smo već sve dogovorili na Višnjici, ali je nevjerojatno da se odgovorni na ovakav način odnose prema ovako ozbiljnim situacijama. Stožer nije u obzir uzeo činjenicu da je to prekratak rok - složni su Sanela i Vedran, koji su poručili i kako bi se takve odluke ubuduće trebale donositi s odgodom roka primjene u nekom razumnom vremenu.

Osim mladenaca, u velikim su problemima i organizatori svadbenih svečanosti te vlasnici dvorana za svatove. Jedan od njih je i Marko Buranji iz Ivankova kod Vinkovaca, vlasnik svečane dvorane Ivanov dvorac.

- Otkazane su nam sve četiri svadbe koje smo trebali imati u sljedeća dva vikenda. Kada tome dodamo i ono što je bilo zabranjeno proljetos, dolazimo do brojke od 22 otkazanih svatova. Za nas je to velik i teško nadoknadiv financijski gubitak, a riječ je o poslu od kojeg živimo i isplaćujemo plaće za petero stalno zaposlenih te još desetke osoba preko studentskih ugovora - kazao je Buranji, koji ne krije razočaranje odlukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:06