USKOK ISTRAŽUJE

Izvori u hrvatskoj Vladi kažu: Ivo Sanader stoji iza afere Medikol

Izvori iz vrha stranke potvrđuju da bi ovoga puta deblji kraj mogao izvući šef HDZ-ova kluba zastupnika Andrija Hebrang kojega se s Medikolom osobno povezuje

ZAGREB - Bivšeg premijera Ivu Sanadera jedan je radnik tvrtke Medikol istražiteljima prokazao kao osobu koja je tu tvrtku “povezala” s državom, odnosno HZZO-om.

U istom se iskazu navodi da, uz Sanadera, iza afere Medikol stoje Drago Maček, preko čije je tvrtke nabavljana skupa medicinska oprema, te tadašnji ministar zdravstva Neven Ljubičić. U povezanost Sanadera i Medikola već su nekoliko dana uvjereni i najbliži suradnici premijerke Jadranke Kosor, ali još uvijek nema dokaza koji bi ga teretili.

Kosor je mirna

Jutarnji je iz pouzdanih izvora doznao da je potpredsjednik Vlade Darko Milinović u petak bio u USKOK-u i istražiteljima predao nekoliko dokumenata važnih za istragu o Medikolu. Nije poznato o kojim se dokumentima radi, ali se spekulira da je, među ostalim, riječ o ugovorima Medikola s HZZO-om.

Osim toga, premijerkini suradnici tvrde da joj ne smeta otvaranje afere Medikol i razvlačenje po novinama sve dok je riječ o ljudima koji više nisu u vrhu HDZ-a i koje se više povezuje s pritvorenim bivšim premijerom Sanaderom, nego s njom. Naveliko pričaju o tome da je i Medikol afera za koju će se moći teretiti Ivu Sanadera.

Izvori iz vrha stranke potvrđuju da bi ovoga puta deblji kraj mogao izvući šef HDZ-ova kluba zastupnika Andrija Hebrang, kojega se s Medikolom osobno povezuje, ali i preko njegova prijatelja Većeslava Bergmana.

Žrtve afere

S druge strane, treba napomenuti da se Hebrang posljednjih dana žestoko obrušio na Medikol. Isti izvori kažu da je Kosor svejedno tko će biti žrtve ove afere, ali da je malo vjerojatno da će nekoliko mjeseci prije izbora žrtvovati zamjenika u stranci i potpredsjednika u Vladi Darka Milinovića.

Dalje navode kako Kosor vjeruje da Milinović nije bio sudionik afere Medikol, iako se odnosi njih dvoje ne mogu opisati dobrima. Tome u prilog ide i činjenica da njegov prethodnik Neven Ljubičić nije govorio istinu kada je rekao da je ugovor koji je potpisan s Medikolom vrijedio samo do kraja 2007. godine. Prema dokumentima koje posjeduje Jutarnji list, ugovor s Medikolom koji je potpisan u Ljubičićevu mandatu vrijedio je do kraja 2008.

U odluci koju je potpisao tadašnji predsjednik UV HZZO-a prim. Stjepan Bačić stoji da su svi ugovori potpisani za provođenje zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja za razdoblje 2007. - 2009. vrijedili do 31. prosinca 2008!

Ljubičić jučer nije objasnio razliku između svojih tvrdnji i činjenica iz potpisanih ugovora.

Javni natječaj

- Mogu samo reći da sam ponosan na to da je PET/CT došao u Hrvatsku. A kad je riječ o Medikolu... Javni natječaj na kojem je ta tvrtka dobila posao bio je objavljen u dnevnim novinama. Mogli su se javiti i iz Croatia osiguranja i iz bilo koje druge kompanije, ali nisu. Na natječaj se javio samo Medikol i on je dobio posao - prisjeća se bivši ministar Ljubičić.

S druge strane, demantira da je ugovor koji je HZZO potpisao s Medikolom bio teško raskidiv ili čak neraskidiv.

- Ministar ne može utjecati na ugovore, ali ima utjecaj na akte o cijenama zdravstvenih usluga i preko toga može napraviti bilo što. Pa i raskinuti ugovor ako s nekim davateljem usluga nije zadovoljan - kaže Ljubičić.

Usto, u ožujku 2007. Upravno vijeće KB-a Sestre milosrednice donijelo je, sukladno inicijativi ministra zdravstva Nevena Ljubičića, odluku o pokretanju postupka iznajmljivanja viška prostora.

Nategnut sustav

U obrazloženju odluke navodi se da je riječ o iznajmljivanju prostora “za smještaj PET aparata”. Samo mjesec dana prije isto to nije bilo moguće napraviti u KBC-u Zagreb, kada je za isti uređaj PET/CT Croatia osiguranje tražilo u najam 500 četvornih metara prostora.

- Puno je vremena prošlo, već pet-šest godina, i zaista se ne sjećam da mi je itko govorio o tome da je Croatia osiguranje zainteresirano za bilo što. Mogu reći da mi je ovo za Croatia osiguranje prvi glas - komentira Ljubičić i odmah, vrlo dramatično, pojašnjava zašto se odustalo od nabave PET/CT-a za KBC Zagreb.

- Sustav je bio maksimalno nategnut. Mi nismo imali novca, a morali smo završiti građevinski dio. I zato se odustalo od nabave PET/CT uređaja. Drugih motiva nije bilo - kaže Ljubičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:52