ŽESTOKE REAKCIJE

Izvor iz Vlade o ispadu mađarskog premijera: ‘Orbán je pretjerao! Govoriti takvo što, pogotovo u vrijeme ruske agresije...‘

Mađarski veleposlanik pozvan je na razgovor u MVEP, a veleposlanik u Budimpešti zatražio je razgovor kod mađarskog ministra

Viktor Orban i Andrej Plenković, arhivska fotografija

 Photo by Dursun Aydemir/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

- Viktor Orbán je pretjerao! - poručili su neslužbeno iz hrvatske Vlade u dosad najoštrijoj poruci poslanoj mađarskom premijeru nakon što je još jednom u svom javnom istupu aludirao na teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj.

Orbánova rečenica u kojoj kaže kako bi i Mađarska imala luke preko kojih bi mogla ići nafta da im nisu oduzeli more, a u kojoj očito aludira na hrvatski Jadran, ovaj je put naljutila hrvatske vlasti, pa je prvi put u mandatima Vlade Andreja Plenkovića, koja je održavala jako dobre odnose sa susjednom zemljom, u utorak pozvan i mađarski veleposlanik u Zagrebu Csaba Demcsák na razgovor, a hrvatski veleposlanik u Budimpešti Mladen Andrlić zatražio je razgovor kod mađarskog ministra vanjskih poslova Pétera Szijjárta.

Prosvjedna nota

Mađarskom veleposlaniku uručena je prosvjedna nota.

- U vremenu ruske agresije i provedbe sankcija protiv Rusije Orbán bi trebao pozivati na suradnju sa susjednom zemljom, a ne davati izjave koje aludiraju na teritorijalne pretenzije - kažu neslužbeno u hrvatskoj Vladi. Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske žestoko je reagiralo na Orbánove izjave i u priopćenju osudilo "bilo kakve teritorijalne pretenzije prema drugim suverenim državama".

- Nastavno na to, mađarski veleposlanik u RH pozvan je u MVEP na razgovor, dok je veleposlanik RH u Mađarskoj zatražio razgovor u nadležnom ministarstvu, očekujući objašnjenje ovakvih izjava koje nepotrebno narušavaju naše dobrosusjedske odnose - poručili su iz hrvatskog MVEP-a.

I potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je poručio kako "nikakve pretenzije ne mogu danas proći, bez obzira na neke verbalne poruke".

- Hrvatski teritorij je neupitan i u tom smislu nema nikakve dvojbe - izjavio je Božinović.

Da su izjave potpuno neprihvatljive, smatra i eurozastupnik EPP/HDZ-a Karlo Ressler.

- Rijeka i hrvatska obala ostat će hrvatska - poručuje Ressler.

Podsjećajući ga kako ovo nije prvi put da Orbán ima teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj, Ressler kaže kako je to istina i kako trebamo biti odlučni, čvrsti i potpuno nedvosmisleni. - Granice se neće mijenjati - kaže Ressler.

Sporna karta

Orbánova stranka Fidesz, podsjetimo, u svojim prostorijama na zidu ima kartu povijesne Mađarske s velikim dijelom hrvatskog teritorija. Ta je karta više puta objavljena na njegovu službenom Facebook profilu, a jednom je objavio i fotografiju s globusom na kojem je opet bila velika Mađarska.

Reagirao je i Zvonimir Troskot iz Mosta, koji je na mađarskom poručio kako Hrvatska nikada neće biti mađarska zemlja.

Glas: Očekujemo najstrožu osudu takve retorike

Iz Glasa su poručili da pretenzijama mađarskog premijera na hrvatski teritorij nema mjesta u EU, od čijih institucija očekuju najstrožu osudu te agresivne retorike jedne članice protiv druge.

- Izjava mađarskog premijera o hrvatskom moru nedopustiva je retorika kojom, i to ne pretjerano uvijeno, očito izražava pretenzije na hrvatski teritorij. Ovo nije prvi put da službena mađarska politika istupa na taj način i s agresivnom nostalgijom govori o prošlim, imperijalnim vremenima i "velikoj Mađarskoj" - poručuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:07