SLUČAJ PERKOVIĆ - MUSTAČ

Izvor iz HDZ-a: Pomilovanje bi bio presedan koji donosi nove razdore, a iza inicijative stoji Milanović!

Iz vrha vladajuće stranke neslužbeno poručuju da predsjednik države na ovaj način unosi podjele

Josip Perković i Zdravko Mustač osuđeni su 2016. u Njemačkoj na doživotni zatvor za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Presuda je pravomoćna, a kaznu služe u zatvoru u Hrvatskoj

 Pool/Cropix

Ako predsjednik Zoran Milanović odluči da njegovo prvo i jedino pomilovanje u mandatu bude ono Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bit će to presedan. Morat će puno toga objasniti javnosti - kazao je u ponedjeljak izvor iz vrha HDZ-a, komentirajući činjenicu da je pomilovanja od predsjednika zatražio dio generala iz Domovinskog rata među kojima je i Ante Gotovina.

Predsjednik Milanović, naime, u utorak bi trebao dobiti zahtjev za pomilovanjem Perkovića i Mustača koji su 2016. u Njemačkoj osuđeni na doživotni zatvor za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Zahtjevu koji mu je upućen priloženo je i pismo u kojem njihovo pomilovanje, osim Gotovine, traže još i Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Davor Domazet Lošo, te Luka Džanko. Da će zahtjev biti predan u utorak, potvrdio nam je odvjetnik Anto Nobilo, pravni zastupnik Perkovića i Mustača, koji je dodao da će te dokumente osobno u 14 sati odnijeti i u Ministarstvo pravosuđa.

Spontana inicijativa

No, pismo koje je potpisao dio generala izazvalo je burne rasprave u javnosti. U međuvremenu su dvojica generala, Krešo Ćosić i Marinko Krešić, povukli svoje potpise, a potpisivanju pisma i zahtjevu za pomilovanjem pridružio se general Luka Džanko.

Odvjetnik Anto Nobilo kazao je da ne vidi problem u tome što su neki generali povukli potpise.

- Nije važan broj potpisa, nego sadržaj pisma. Znali smo da će biti pritisaka. I Ćosić i Krešić, koji su povukli svoje potpise, zapravo se slažu sa samim sadržajem tog pisma, što se vidi iz njihovih obrazloženja - kazao je Nobilo, dodajući kako ne želi ulaziti u razloge njihove odluke i kako je do cijele te inicijative došlo spontano.

Velika očekivanja

- Razgovarao sam s jednim generalom oko toga bi li bio svjedok za karakter, a on mi je odgovorio: "Da, ali ne samo ja, ima nas još". Nakon toga sam ubrzo dobio tekst s njihovim potpisima. Nikoga od njih nisam kontaktirao – ispričao je Nobilo o inicijativi. Na pitanje kakva su im očekivanja, s obzirom na činjenicu da predsjednik Milanović do sada nikoga nije pomilovao, Nobilo kaže kako se ovdje radi o specifičnom slučaju.

- Perković i Mustač našli su se u škarama dvaju pravosuđa koji su neusklađeni. Jedini koji to može ispraviti je predsjednik kroz svoj sustav pomilovanja. Ne znam što će on odlučiti, ali ako ne pokušamo, nećemo ni doznati - kazao je Nobilo.

image

Milanović je tijekom kampanje govorio da je institut pomilovanja relikt prošlosti koji neće koristiti. Ako ga sada iskoristi, bit će to presedan, kažu u HDZ-u

Luka Gerlanc/Cropix

U HDZ-u, međutim, neslužbeno tvrde kako se tu ne radi ni o kakvoj inicijativi generala, nego o inicijativi Milanovića i njegovih suradnika.

- To su neki od generala u medijskim nastupima neizravno proteklih dana i priznali. Radi se o Milanovićevoj inicijativi, koja nepotrebno dijeli društvo i unosi nemir među generale i branitelje - tvrde izvori iz HDZ-a. Navode kako je Ministarstvo pravosuđa i uprave u nešto više od dvije godine proslijedilo na Ured predsjednika RH 274 molbe za pomilovanjem, a da Milanović tu svoju izravnu ustavnu ovlast nije iskoristio niti jednom.

- Milanović je tijekom svoje predsjedničke kampanje govorio kako je institut pomilovanja relikt prošlosti koji neće koristiti. Ako se sada to dogodi u slučaju Perković-Mustač, to bi bio presedan. Usto, oni su u vrlo ranoj fazi odsluživanja kazne zatvora, osuđeni za najteža kaznena djela, a samu presudu koja je utvrdila njihovu odgovornost za ubojstvo hrvatskog državljanina u emigraciji nitko, pa ni generali u svom pismu, ne osporavaju - kažu u HDZ-u. Ističu kako su hrvatski sudovi također postupili sukladno zakonu "jer su ti postupci potvrđeni na svim razinama sudbene vlasti i odluke su pravomoćne".

- Teza o zaslugama u stvaranju hrvatske države kao argumentu za izlazak na slobodu nije osobito uvjerljiva, jer su Perković i Mustač osuđeni za djela koja nemaju nikakve veze sa stvaranjem hrvatske države, dapače, počinjeni su u ime službi bivše SFRJ koja je negirala hrvatsku slobodu i od koje se Hrvatska osamostalila 1991. - govore izvori iz vrha HDZ-a.

Dio generala koji je potpisao pismo, međutim, na stvari gleda drukčije. Ljubo Ćesić Rojs u ponedjeljak nam je kazao, da on, za razliku od Krešića i Ćosića, ostaje pri svojoj odluci.

Poznata situacija

- Ja svoj potpis povući neću, pa čak i da svi ostali povuku. Ja sam čovjek od riječi, čvrst - rekao nam je u ponedjeljak Ljubo Ćesić Rojs. Kaže kako ga na potpisivanje pisma nitko nije nagovarao te da je potpis dao prije tjedan dana, 11. travnja.

image

General Ante Gotovina, potpisnik zahtjeva za pomilovanje

Niksa Stipanicev/Cropix

- S generalima Gotovinom i Čermakom bio sam među prvim potpisnicima. Nisam imao nikakve dileme oko toga. Poznajem Perkovića i dobro znam što je napravio za Hrvatsku i koji je njegov doprinos. Znam i koliko je značio predsjedniku Tuđmanu i ministru Gojku Šušku. Napravio je više za Hrvatsku nego pola Generalskog zbora zajedno. Kakav bih ja bio čovjek da ga sada napadam - kazao je Rojs, dodajući kako neće ulaziti u ono što je bilo prije 1991. I Pavao Miljavac za N1 izjavio je kako ostaje pri odluci da se za Perkovića i Mustača traži pomilovanje.

- Ne znam zašto se neki kolebaju, ali ako nisu htjeli potpisati, nisu ni trebali. Znam Perkovića od 90-ih... Da su oni čisto cvijeće, nisu. To je definitivno jer su radili u službi. Međutim, ono što su napravili za Hrvatsku, to im treba priznati... To znam iz prve ruke jer sam imao mogućnost biti blizu kada su se događale neke ozbiljne stvari. Pa se normalno onda koristilo Perkovića - kazao je Miljavac, koji je na pitanje rade li to u koordinaciji s predsjednikom, ustvrdio da ne rade, te da je tu inicijativu s punim pravom potpisao jer zna kakva je bila situacija.

Krešić i Ćosić su, pak, u obrazloženjima zašto su povukli potpise naveli kako su imali u vidu doprinos Perkovića i Mustača, kao i njihovu poodmaklu dob i zdravstveno stanje, ali da ne žele sudjelovati u podjelama ni političkim sukobljavanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:25