NAPREDAK NA POMOLU

Izvor blizak Plenkoviću: ‘Ako Milanović nazove premijera, mogu se dogovoriti za pet minuta‘

‘On je dao prijedlog i mora to dovesti do kraja. Ili telefonski ili će se dogovoriti u Vukovaru na Danu sjećanja‘, kaže naš sugovornik
Milanović i Plenković

Ako predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je predložio sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), nazove premijera Andreja Plenkovića i ponudi mu termine i teme za raspravu, trakavica oko ove teme, koja traje već tri tjedna, napokon bi se mogla završiti.

Proizlazi to iz neslužbenog razgovora s jednim dužnosnikom HDZ-a, koji smatra da bi onaj koji je predložio sazivanje sjednice trebao prvi nazvati i dogovoriti teme i termin s premijerom. Ako se to ne dogodi, kaže naš sugovornik, premijer i predsjednik vjerojatno će se vidjeti u srijedu u Vukovaru, prvi put nakon zadnjeg susreta kada su se prije više od dva mjeseca rukovali na Danu Varaždinske županije.

Termin i teme

Sjednicu VNS-a, tumači sugovornik, zajednički sazivaju predsjednik i premijer, što je propisano zakonom, ali nije propisana tehnika kako se dogovaraju o terminu i temama. Predsjednik je, nastavlja, predložio sazivanje sjednice, premijer je to prihvatio, predložio mu tri termina i temu, no predsjednik je rekao da ne mogu predstojnici ureda dogovarati sjednicu, nije rekao koji mu termin odgovara, već je poslao novi dopis s temama.

- Ova situacija vodi prema dogovoru i to se može telefonski riješiti da netko prvi nazove. Prema protokolu, onaj tko je predložio sjednicu, taj i naziva. Ovo ipak ide u neku fazu dogovaranja jer činjenica jest da nitko od njih dvojice u ovim svađama ne može profitirati - kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

Smatra kako je legitimna politička borba u Saboru, ali da se predsjednik ne može ponašati kao lider oporbe, nego mora biti jamac urednog funkcioniranja sustava, a ne izvor sukoba.

- On je dao prijedlog i mora to sada dovesti do kraja. Ili telefonski ili će se dogovoriti u Vukovaru na Danu sjećanja. Dovoljno je pet minuta zajedničkog razgovora - kaže sugovornik.

Iz Ureda predsjednika uporno su u priopćenjima ponavljali kako je Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu jasan i da definira u članku 4. da sjednicu zajednički sazivaju i pitanja o kojima će se raspravljati i odlučivati utvrđuju predsjednik i premijer. Zakon to doista na taj način definira, pa predsjednik ne priznaje dopis koji je slao predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić s terminima za sazivanje sjednice.

Iz toga proizlazi da je stav predsjednika kako se on i premijer moraju dogovoriti o sjednici, utvrditi teme, a da onda predstojnici mogu dogovarati termin i mjesto sastanka. Na Pantovčaku sada čekaju jasan odgovor na ponovljeni dopis predsjednika i kažu da će se prilagoditi premijeru kada je riječ o terminu.

Široki konsenzus

A predsjednik je i u četvrtak poslao još jedno priopćenje u kojem je zatražio da u radu Upravljačkog odbora za izradu NRS-a sudjeluju i oporbene stranke.

"Stav je predsjednika Milanovića kako je NRS dokument od nacionalnog strateškog interesa i stoga oko strategije treba postići što širi konsenzus. Hrvatska je oko važnih nacionalnih pitanja uvijek postizala konsenzus", priopćili su s Pantovčaka.

Iz Banskih dvora stigao im je ekspresan odgovor. Premijer je, priopćio je glasnogovornik Vlade Marko Milić, u četvrtak ujutro poslao Strategiju i dopis predsjedniku u kojem ga je pozvao da on delegira svog predstavnika u Upravljački odbor, a poručio je i kako se nada da će svi zastupnici dati doprinos raspravi u Saboru i da će Strategija dobiti što širu potporu.

Smjena veleposlanika

Milanović je dosad, osim predlaganja da se sazove sjednica VNS-a i da se u izradu Strategije uključe oporbene stranke, premijeru i Vladi predlagao i da se izmijene zakoni koji definiraju trajanje sudskih postupaka protiv dužnosnika na način da se nepravomoćna presuda u tim postupcima mora donijeti u roku od godine dana, a pravomoćna u roku tri godine. Vladu je javno pozvao i da se nastavi sa zamrzavanjem ovrha dok traje pandemija.

Osim sjednice VNS-a, zbog narušenih odnosa dvojice državnika na čekanju su i odluke o veleposlanicima. Premijer je prije nego što se sukob rasplamsao u rujnu najavio da će pozvati predsjednika u Vladu kako bi dogovorili veleposlanike, no to se na kraju nije dogodilo.

Na stolu su veleposlanička mjesta u Vatikanu, Crnoj Gori, pri UN-u u Ženevi i Japanu oko kojih će se morati usuglasiti. Neven Pelicarić još je u studenome 2015. imenovan za veleposlanika pri Svetoj Stolici, kao i Dražen Hrastić u Japanu, dok je četverogodišnji mandat istekao i Vesni Batistić Kos u Uredu UN-a u Ženevi, a Veselko Grubišić imenovan je 15. prosinca 2016. na mandat u Crnoj Gori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 18:47