‘OD IZVORA DO MORA‘

Izviđači, sportaši, ribiči i građani uklonili tonu otpada iz Mrežnice, među ostalim i olupinu auta

Projekt Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjeg lista promiče čišćenje od ambalažnog otpada

Projekt 'Od izvora do mora'

 Cropix

Ma koliko građani voljeli svoj grad, mogu ga voljeti još snažnije i ma koliko on bio čist, može biti čišći i bolje mjesto za život. Pokazali su to jučer Dugorešani, kao što to dokazuje projekt "Od izvora do mora" Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjeg lista, koji potiče i podržava akcije čišćenja okoliša. Duga Resa i obale njezine njezine Mrežnice bili su treća ovogodišnja postaja.

Projekt je pokrenula Coca-Cola 2018. godine želeći njime potaknuti akcije čišćenja područja uz hrvatske vode, rijeke, jezera i obalu Jadranskoga mora, uglavnom od ambalažnog otpada, te osvijestiti građane na primjereno odlaganje otpada i čuvanje vodnoga bogatstva, pridružili su se Konzum i Jutarnji list.

image

Čišćenje otpada

Matija Djanjesic/Cropix

Najviše limenki i boca

Nositelj akcije u Dugoj Resi bio je Odred izviđača Spider, vrlo aktivna udruga koja ove godine obilježava 70 godina postojanja, a pomogli su im članovi HPD-a Vinica, ribiči iz KŠR-a Mrežnica, igrači mjesnih sportskih klubova, ali i građani, ukupno njih oko 80.

Polazišna točka bio je amfiteatar, koji je ovih dana središnje mjesto u gradu jer se ondje događa veliki broj kulturno-zabavnih programa vezanih uz dan grada, a čistio se dio rijeke malo manje poznat vikend-turistima - nizvodno od nekadašnje tvornice Pamučna industrija, odnosno brane s hidrocentralom. Vrijedni volonteri imali su pune ruke posla, jer su zapravo čistili četiri obale rijeke, s obzirom na to da se u tom dijelu Mrežnice nalazi njezini jedini naseljeni otok - Inzl.

image

Čišćenje otpada, projekt 'Od izvora do mora'

Matija Djanjesic/Cropix

- Ja sam Mila, kupim papiriće da nam Mrežnica bude čista - rekla nam je volonterka, koju smo u pratnji roditelja sreli u dugoreškom parku. Tri prijatelja iz košarkaškog kluba Ivan, Ivano i Šimun prvi su došli odložiti prikupljeni otpad u kontejner. Kažu nam da se na njihovoj ruti našlo najviše limenki, PVC ambalaže, papira, ali i zaštitnih maskica još iz doba korone.

- Vidjeli smo smeće i u samoj Mrežnici, ali nismo mogli do toga, a nismo željeli riskirati da ne padnemo, iako smo malo zagacali u rijeku. Došli smo jer smatramo da je važno očuvati naš grad i našu Mrežnicu - kažu dečki.

Tamo gdje su stali oni, pomogli su dugoreški ribiči, koji su na noge digli i dio svoje riječne flote. Nekoliko njih u prikupljalo je otpad koji je na utovar primao njihov kolega na čamcu. Svjedočili smo koliko Mrežnica krije tajni, nažalost, nisu sve lijepe.

- U vrijeme visokih vodostaja rijeka pokupi sve s obale, pa se tako u rijeci nađe dosta stvari kojima tamo nije mjesto - kaže nam Goran Kramberger, predsjednik KŠR-a Mrežnica.

Sličnu akciju prije desetak dana organizirali su i oni, njima su tada gospovali Spideri, pa sada rado uzvraćaju pomoć, jer imaju isti cilj - čistu rijeku i sretne ljude uz nju. Tijekom dva sata "češljanja" terena volonteri su prikupili oko tonu smeća i propisno je zbrinuli, Marko Benić iz izviđača Spider bio je vrlo zadovoljan, pa je s organizatorima pao preliminarni dogovor za akciju sljedeće godine.

Kaže da je rijeka krila dosta stakla, željezne ambalaže, automobilskih guma i nešto nevjerojatno - olupinu automobila. Ona se nalazi nizvodno od otoka, markirana je te će za izvlačenje trebati - kranska dizalica.

image

Akcija čišćenja otpada u sklopu projekta 'Od izvora do mora'

Matija Djanjesic/Cropix
image

Tomislav Boljar, Vlado Pirša, Vinko Kovačić i Lana Mindoljević

Matija Djanjesic/Cropix

Zeleni raj

Lana Mindoljević iz Jutarnjeg lista istaknula je da je projektom "Od izvora do mora" do sada u 12 akcija iz prirode uklonjeno više od 16 tona otpada. Kaže da joj je drago što je ovogodišnja akcija stigla i na Mrežnicu, koju u ljetnim mjesecima pohode tisuće turista, pa je cilj taj prekrasni zeleni raj učiniti još ljepšim za stanovnike i njihove goste.

Vinko Kovačić, direktor komunikacija, odnosa s javnošću i održivog poslovanja u Coca-Coli Adria, otkrio je da je sudjelovanje u ovom projektu potpora njihovoj globalnoj misiji svijeta bez otpada prema kojoj planiraju do 2030. prikupiti i reciklirati po jednu limenku za svaku koju stave na tržište.

Vlado Pirša, područni voditelj u Regiji Central u Konzumu, kaže da potiču kupce na korištenje višekratnih umjesto jednokratnih torbi, kao i da snažno podupiru sve ekološke projekte. Dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar bio je zahvalan organizatorima, ali i sugrađanima na sjajnom odazivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:04