STRAH OD GUBITKA RADNIH MJESTA

IZVANREDNA KONFERENCIJA ZBOG SITUACIJE U INI 'Odluka MOL-a o gašenju dijela proizvodnje u Sisku zapravo je odluka o gašenju sisačke Rafinerije'

 
Predrag Sekulić, arhivska fotografija
 Mate Piškor / CROPIX

- Organizacijske promjene u Rafineriji nafte Sisak, koje uključuju gašenje dijela proizvodnje i višak radnika, navodno su usaglašene s Vladom, ali nije poznato kada i gdje je to dogovoreno, izjavili su u subotu dužnosnici Mosta Tomislav Panenić i Predrag Sekulić na konferenciji za novinare ispred upravne zgrade sisačke rafinerije.

- Zatekla me reakcija premijera Plenkovića na najavu Mađara da će ugasiti dio proizvodnje u sisačkoj Rafineriji i otpustiti 40 radnika, koji je rekao da je to plan koji je usuglašen. Ja pitam s kim je to usuglašeno i gdje je bio taj sastanak gdje je dogovoreno ovo smanjenje broja radnika. Nije ovdje u pitanju samo trajni gubitak 40 radnih mjesta u Sisku, tragedija je veća jer sada je još sigurnija intencija MOL-a da se zatvori Rafinerija u Sisku. Kažu da je ovo potvrđeno na nadzornom odboru, nemam nikakvih reakcija ili potvrda, u nadzornom odboru je i predstavnica sindikata, a nitko ništa ne govori o tom planu, rekao je u subotu u Sisku na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji ispred upravne zgrade Rafinerije nafte Sisak saborski zastupnik Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva.

Nastavio je kako može razumjeti ekonomsku logiku prema kojoj bi se povezivanjem dvije rafinerije stvorili niži ekonomski troškovi, no 'nismo mi ovdje da stvaramo niže troškove'.

- Prije je ovo neki dogovor povezan s aktualnom krizom u Petrokemiji. Odluka INE da ne isporučuje plin Petrokemiji je pritisak prema Vladi i Vlada je, tražeći izlaz napravila loš kompromis. Da bi spasila Petrokemiju, popustit će u Rafineriji nafte i šutke preći preko ukidanja ključnog pogona u preradi nafte, rekao je Panenić. Nastavio je kako će, nažalost, ova godina biti obilježena ukidanjem radnih mjesta.

- Vidimo da Narodne novine ukidaju pogon sa 25 radnika, ovdje 40. U Agrokoru je također upitno par tisuća radnih mjesta. Restrukturiranje je riječ koja znači svaki put manje radnih mjesta, zaključio je Panenić u subotu u Sisku.

Predrag Sekulić, čelnik sindikata i Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak, kojem je uprava INE dala otkaz zbog njegove borbe za opstanak Rafinerije, ističe kako svi koji se razumiju u proces rafinerijske prerade znaju da najnovija odluka Uprave INE zapravo znači zatvaranje Rafinerije Sisak.

- FCC je postrojenje koje konvertira teške ostatke primarne prerade u visokovrijedne proizvode – 80 posto sirovine prelazi u benzine, ukapljeni naftni plin i suhi plin koji se koristi unutar rafinerije. Moje tvrdnje o profitabilnosti Rafinerije nafte Sisak nitko iz MOL-a ne pobija prikazivanjem rezultata. Ali nakon godinu rada rafinerije bez ovog postrojenja, pokazat će rezultate i reći kako su sve probali učiniti, ali eto – ne ide. Naravno da ne ide bez FCC-a, zaključuje Sekulić i nastavlja:

- Što se tiče Deloitteove analize, ona je plaćena i time se sve govori. No, zatvaranje FCC-a uopće nije bio zaključak ove analize, već je to proizašlo iz mozgova u MOL-u i dobro plaćenih naših stručnjaka u INI koji će ovim potezom zatvoriti Rafineriju Sisak. Nažalost, kao i prethodne Vlade i ova je spora i ne vraća se na početak, a to je poštovanje ugovornih obveza na koje se MOL obvezao. Bez odlučne reakcije države MOL će uspjeti u svojoj nakani, zatvaranju Rafinerije nafte Sisak i slabljenju INE, zaključuje Sekulić.

Najavio je kako će se Stožer za obranu Rafinerije Sisak i očuvanje radnih mjesta sastati u ponedjeljak kako bi odlučili o daljnjim akcijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:37