VODENI VAL

'IZUZETNO OBILNA KIŠA ĆE NAM ZAKOMPLICIRATI SITUACIJU' Stanje s vodostajima u Sisku i nizvodno do Jasenovca sve je teže: 'Angažirali smo sve resurse'

 
Trebež
 Ronald Goršić / CROPIX

Kiša koja je u petak navečer, cijelu noć na subotu i subotnje prijepodne padala u cijeloj Hrvatskoj, a posebice obilno na području Siska i Sisačko-moslavačke županije, dodatno je otežala stanje na poplavljenim područjima i zabrinula branitelje od vodene stihije.

Od Marka Kričke, dogradonačelnika Siska i predsjednika Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Siska, doznajemo da će obilne oborine zakomplicirati problem, te da bi, iako je rijeka Sava u Sisku relativno mala, odnosno u režimu redovnih mjera obrane od poplave te može primiti ogromne količine vode koje stižu rijekom Kupom, moglo bi biti ozbiljnijih problema u prigradskim naseljima uz rijeku Odru i Odransko polje.

Rijeka Odra pritisnuta velikim količinama vode iz Kupe već danima teče uzvodno i ugrožava naselja Greda, Sela, Stupno, Odra, Žabno. Kupa je poplavila nekoliko kuća u naselju Vurot.

- U obrani od poplave angažirani su svi resursi Grada Siska, Javna vatrogasna postrojba i DVD-i te vjerujem kako će se Sisak i ove godine, uz pomoć Hrvatskih voda, uspješno obraniti od poplava. Nadamo se da nam nekakva veća pomoć od strane Hrvatske vojske neće biti potrebna - kaže Krička.

Jasenovačka Posavina tek iščekuje najveći voden val. Vodostaj rijeke Save i rijeke Une na ušću kod Jasenovca još uvijek je u porastu pa su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. Na sve strane pune se vreće s pijeskom i podižu “zečji nasipi”. Radi se užurbano, za sve uključene u obranu od poplave malo je vremena za predah.

Iako na Savi ima još 30 centimetara do uvođenja mjera izvanrednog stanja obrane od poplave, brinu obilne oborine i očekivano povećanje vodostaja.

Marija Mačković, načelnica Jasenovca kaže kako vrhunac vodenog vala Savom očekuju u ponedjeljak te da zbog toga povisuju nasipe kako bi spremno dočekali porast vode. Najavljeno je da će se pripadnici Hrvatske vojske koji su gradili nasip na Trebežu od vreća s pijeskom u dužini od 2,5 kilometara najvjerojatnije vratiti na jasenovačko područje u nedjelju i nastaviti s aktivnostima uz obranu od poplave. Pored dodatnog nasipa u Trebežu, radi se nasip uz rijeku Savu u naselju Mlaka u dužini oko 700 metara, kao i u Uštici. Za teretna vozila i dalje vrijedi zabrana prometovanja državnom cestom uz rijeku Unu, od Jasenovca prema Hrvatskoj Dubici. Naselje Mlaka u potpunosti je okruženo vodom i do sela se može samo čamcima rijekom Savom.

- Za mještane Mlake je organizirana pomoć u lijekovima, hrani i pitkom vodom, djeca i učenici su smješteni u Jasenovcu - kazala je Marija Mačković, načelnica općine Jasenovac.

Visoki vodostaj Kupe i dalje stvara probleme u Općini Lekenik gdje su i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Vatrogasci i dežurne službe neprestano su na terenu, a na zahtjev načelnika Općine Ivice Perovića i uz odobrenje Ministarstva obrane u petak je stigla i cisterna s pitkom vodom koja će dok god bude potrebno biti na raspolaganju stanovnicima Žažine, Letovanića i Starog Broda koji nemaju pitku vodu. Općina Lekenik svaki dan osigurava kruh, mlijeko i vodu, koji se u suradnji s Crvenim križem dostavljaju u najugroženije dijelove općine, a stanovnicima u odsječenim područjima - Žažini, Starom Brodu i Brkiševini, dostavljaju se i lijekovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:53