DOBAR BUKING

Iznajmljivači stali na loptu sa cijenama: ‘Svi oni koji su nerealani, ostat će prazni‘

Zbog straha od zabrane kategorizacije nikad veći rast broja kreveta u privatnom smještaju
 Vojko Basic/Cropix/Cropix

Nikad više soba u privatnom smještaju nego ove godine, no bez obzira na to buking za visoku sezonu je dobar i već se počela puniti i posezona. Uskrs pada rano, pa će buking ovisiti o vremenu. Mnogi će se odlučiti za putovanja u zadnji čas. No, trebalo bi imati dobre cjenovne pakete za domaće goste kako bi ih se motiviralo za putovanja u čitavom periodu predsezone. Cijene ne bi trebale "divljati" kao i lani, a svi oni koji su nerealano postavili cijene, ostat će prazni.

Čuli smo to od predsjednice Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbare Marković koja upravo priprema treći Kongres hrvatskog obiteljskog smještaja koji će se održati idući tjedan, 14. i 15. ožujka u hotelu Radisson Blu u Splitu. Bit će to mjesto i vrijeme kada će se načeti neke vruće teme u hrvatskom turizmu kao što je sve veći broj smještajnih kapaciteta u ovom obliku smještaja koji je rezultirao strahom od zabrane danjih kategorizacija koje će omogućiti novi Zakon o turizmu. Kako nam kaže Marković, u samo godinu dana u Hrvatskoj je narastao broj kreveta za 38.146, a ukupno u Hrvatskoj trenutno brojimo oko 600 tisuća kreveta u privatnom smještaju. Najveći je to udio u ukupnoj smještajnoj strukturi hrvatskog turizma.

image

Barbara Marković

Privatna arhiva

- To će sigurno biti jedna od tema na kongresu na koji će nam doći i predstavnici Ministarstva turizma i sporta. Stari se iznajmljivači kao što sam ja ne boje ovog velikog povećanja kreveta i mi nemamo problem s bukingom, niti moramo snižavati cijene. No, ima onih smještajnih kapaciteta koji će sigurno ostati prazni. Svi koji se ovim ozbiljno bavimo znamo da moramo raditi cijele godine na poboljšanju kvalitete obiteljskog smještaja i to je ono čemu ćemo i dalje stremiti. Moramo se diverzificirati i imati i smještaj za goste s ljubimcima, eko smještaj, smještaj prilagođen osobama s posebnim potrebama. U tome vidim budućnost i da ćemo se razlikovati od naše konkurencije. Naravno da pratimo što se dešava oko Zakona o turizmu i pravilnika koji bi trebali izaći s obzirom na to da su brojni gradonačelnici najavili da će zaustaviti daljnje kategorizacije, kazala je Marković.

Zato već sada predlažu u ovoj udruzi da se napravi razlika između obiteljskog smještaja, rentijerstva i apartmana u stambenim zgradama u smislu regulative i financijskih obveza. Jer neki će novi porez umirovljeniku s jednim apartmanom u kući biti preveliki teret i žalit će se na njega, dok će vlasnik zgrade s 20 apartmana biti zadovoljan što državi plaća tako malo davanja. O svim tim temama, ističe Marković, žele razgovarati s nadležnima u Ministarstvu turizma i sporta. Tema ovogodišnjeg kongresa je održivost i autentičnost turizma u obiteljskom smještaju, podizanje kvalitete smještaja u iznajmljivanju privatnog smještaja te na koji će način umjetna inteligencija utjecati na razvoj ovog oblika smještaja.

- Poučeni dosadašnjim iskustvima i stalnoj komunikaciji s iznajmljivačima na području Hrvatske želja nam je organizacijom kongresa pomoći u podizanju kvalitete smještaja, ali i osvješćivanju iznajmljivača kako u njihovim zakonskim obvezama tako i u mogućnostima pružanja što boljih usluga smještaja i brendiranju destinacije. Prošle godine u dva dana rada kongres je posjetilo više od 700 učesnika, ove godine očekujemo pun kapacitet dvorane. Zasigurno će to biti najveći skup iznajmljivača u županiji, ako ne i u Hrvatskoj, najavila je Marković.

Dodala je da su proteklih godina ugostili domaće stručnjake, ali i predavače iz Španjolske, Italije, Njemačke, Crne Gore, Slovenije i Francuske koji su prenijeli svoja iskustva u organizaciji privatnog smještaja - od zakonske regulative do načina ograničavanja smještaja u njihovim područjima.

- Ove godine s nama su domaći stručnjaci i inozemni iz Grčke, Austrije, Engleske koji će predstaviti svoje zemlje po pitanju turizma i obiteljskog smještaja. Imati ćemo dostupno i porezno savjetovanje, a održat će se i okrugli stol gdje će gostovati stručnjaci s području prava i obaveza iznajmljivača, zaključila je Marković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:52