IVAN FRANKOVIĆ

Iznajmljivač i načelnik: Mora vratiti Općini 54.000 kn jer je bio u sukobu interesa

U svojem je privatnom hostelu smjestio sudionike Legenfesta, a račune je ispostavljao Općini pa sam sebi odobravao isplate
 Ivan Franković
 Srecko Niketic/Cropix

Načelnik male općine Pićan u središnjoj Istri Ivan Franković iz redova IDS-a dobio je kaznu od 10 tisuća kuna zbog sukoba interesa jer je od 2011. do 2013. u svom hostelu na račun Općine kojom upravlja smjestio sudionike manifestacije Legendfest. Općini je Pićan tako njegov obrt Pedena u tri navrata ispostavio račun u ukupnom iznosu od 54 tisuće kuna, a nakon toga je sam potpisivao naloge za isplatu. I ne samo to, za vrijeme svog načelničkog mandata, Franković je upravljao svojim obrtom, iako to nije smio, te nije smio odobriti isplatu svojem vlastitom obrtu. I do 2017. obrt nije naveo u svojoj imovinskoj kartici, iako on postoji od 1986. godine.

Ništetnost

Kako je prema Zakonu u sprečavanju sukoba interesa izričito zabranjen poslovni odnosi između tijela javne vlasti u kojima dužnosnici obnašaju dužnost i poslovnih subjekata u kojima dužnosnici imaju više od 0,5 posto udjela u vlasništvu, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa smatra da Franković zloporabio svoj položaj i ovlasti. Tu je odluku Povjerenstvo donijelo još u siječnju 2019. godine te mu je izreklo kaznu i nadležnom državnom odvjetništvu dostavilo predmet na daljnje postupanje radi utvrđenja ništetnosti pravnog posla. Predmet je završio na Trgovački sud u Pazinu koji je prošli tjedan donio presudu da Franković mora zarađeni novac vratiti Općini jer su svi ugovori koji je sklopio s Općinom ništetni. No, Franković se odlučio žaliti putem svog odvjetnika.

- Ne bih ništa o tome htio komentirati. Samo mogu reći da ćemo se žaliti, a za sve ostalo se obratite mom odvjetniku - kazao je Franković koji očito smatra da činjenicu što je poslovao sam sa sobom ne mora objasniti javnosti niti žiteljima svoje općine koju zastupa od 2009. godine.

Moguća žalba

Rječitiji nije bio ni njegov odvjetnik u Labinu Marjan Belušić koji nam je pak samo kratko kazao kako još nisu sigurni što će učiniti te da ćemo, budu li žalili, to saznati.

- Hoćemo li se žaliti, odlučit ćemo. Vidjet ćemo. Budemo li, sve što treba stajat će u toj žalbi. Ne bih sada o detaljima žalbe, niti obrane - bio je kratak Frankovićev odvjetnik. No, činjenica je kako se Franković branio da na ovom području nije bilo smještaja za sudionike manifestacije pa da je bio primoran to učiniti jer bi inače šteta za Općinu bila veća.

- Legendfest se redovito održava tijekom srpnja ili kolovoza svake godine, odnosno za vrijeme turističke sezone kada je vrlo teško osigurati smještaj na tom području. Iz navedenih razloga tijekom 2011., 2012. i 2013. godine smještaj je osiguran u prostorima obrta Pedena u vlasništvu dužnosnika, ali tek nakon što su iscrpljene mogućnosti smještaja u drugim objektima.

Dužnosnik ističe da je u konkretnim situacijama bilo nužno osigurati smještaj te je prijetila mogućnost nastanka štete za Općinu Pićan. Pritom su svi komercijalni uvjeti takvog smještaja bili identični uvjetima u drugim usporedivim objektima, ističe u svom očitovanju. Dodao je i kako do povrede nije došlo iz namjere nego iz neznanja.

biznis

Od 2009.
Ivan Franković je načelnik male općine Pićan u središnjoj Istri.
Od 2011. do 2013.
Franković je u svojem hostelu na račun općine kojom upravlja smjestio sudionike Legenfesta. Njegov obrt Pedena u tri je navrata ispostavio račun Općini na ukupno 54.000 kuna. Sam je potpisivao naloge za isplatu.
Tek 2017.
Franković je u svojoj imovinskoj kartici prijavio obrt Padena iako ga je vodio još od 1986. godine.
2019.
Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa zaključilo je da je Franković zloupotrijebio položaj i ovlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 15:26