ODGOVORNO PONAŠANJE

Izlet u prirodu najbolji je odmor i lijek za stres! Ali vašem otpadu tamo zaista nije mjesto...

Bonton za boravak u prirodi je jednostavan: ostavite ju onakvom kakvu ste ju našli, a sav otpad odnesite sa sobom i primjereno odložite

Boravak uz vodu smanjuje stres

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Neki to znaju oduvijek, drugima su tek posljednje dvije pandemijske godine otkrile ovu neospornu istinu: izlet u prirodu, bilo da je riječ o planinarenju, pikniku na livadi ili laganoj šetnji uz neku rijeku ili jezero, odmor je koji savršeno puni baterije i na najbolji način liječi stres.

Ova vrsta provođenja slobodnog vremena nikad nije bila popularnija. Pojedinci, društva, parovi, cijele obitelji i ljudi svih dobnih skupina sve češće svoje slobodne vikende provode okruženi zelenilom, po mogućnosti uz šum neke bistre, osvježavajuće vode.

Čovjek je dio prirode, no ponekad se ponaša kao njezin gospodar. Posebice to dolazi do izražaja upravo na izletima u prirodu nakon kojih u našim šumama, planinama i oko rijeka i jezera ostaju gomile nemarno odbačenog otpada.

Bonton za boravak prirodi tako je jednostavan. Ostavite ju onakvom kakvu ste ju našli, iza izleta u njoj ostavite samo tragove svojih stopala. Folija od sendviča, bočica od soka, papirnate maramice... Sve što ste tijekom izleta proizveli od smeća, ponesite sa sobom i primjereno odložite kad se vratite kući. Uostalom, ako ste nosili bocu punu vode ili soka, a u foliju je bio umotan vaš omiljeni sendvič, onda je teret nakon što ste to konzumirali neusporedivo lakši nego na dolasku, zar ne? I zato vam ne bi trebao biti problem vratiti ambalažu u ruksak i odnijeti kući. Najbolje je ponijeti na izlet neku manju vrećicu ili višekratnu ekološku torbu i u nju skupljati sav otpad tijekom izleta, a potom ju kad se vratite odložiti na za to primjereno mjesto.

image

Nakon boravka u prirodi, treba ju ostaviti kakvom smo je našli

Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Koliko je neodgovorno odbačenog otpada u prirodi, u našim rijekama, jezerima i moru uvjerilo se oko 750 volontera koji su ovoga lipnja sudjelovali u 12 akcija čišćenja u sklopu projekta Od izvora do mora Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjeg lista. Od plastike i ambalažnog otpada, kojih je uz vode pronađeno najviše, nalazili su i krupne komade poput guma, građevinskog materijala, dijelova bijele tehnike... Zajedničkim snagama, iz prirode su u manje od mjesec dana uklonili 26 tona otpada.

Projekt Od izvora do mora pokrenula je Coca-Cola u Hrvatskoj je 2018. godine, a njegov je cilj poticanje akcija čišćenja hrvatskih obala te podizanja svijesti građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša. Projekt Od izvora do mora ujedno prati sveobuhvatan višegodišnji plan Coca-Cole HBC Svijet bez otpada koji izravno pridonosi smanjenju utjecaja na okoliš i daje rješenja za izazove povezane s ambalažom. Coca-Cola je ukupnu upotrebu plastike smanjila za jednu četvrtinu u zadnjih 10 godina samo upotrebom lakših boca koje su razvili s dobavljačima i partnerima, a čak 99 posto njihove primarne ambalaže može se reciklirati. Voda Römerquelle prva je voda na hrvatskome tržištu koja je sa svojim cjelokupnim asortimanom već dvije godine dostupna isključivo u bocama od 100 posto reciklirane plastike.

Sustavan pristup zaštiti okoliša ugrađen je u maloprodajne i logističke objekte, transport i sve poslovne procese Konzuma, koji se ove godine pridružio projektu Od izvora do mora, pa tako redovito prate tijekove otpada, mjere emisije onečišćujućih tvari, optimiziraju procese i pravilno sortiraju različite vrste otpada. Kampanjom Jedna manje potiču građane na što češće korištenje višekratnih ekoloških torbi te tako podržavaju inicijativu za smanjenje količine plastičnog otpada u Hrvatskoj. Konzum također prilagođava asortiman trgovačkih vrećica tako da nudi alternativna i ekološki prihvatljiva rješenja, poput biorazgradivih vrećica, vrećica od već recikliranog materijala te višekratnih torbi i vrećica. Dodatno, na gastro odjelima u prodavaonicama nude isključivo potpuno biorazgradivi pribor za jelo koji je idealan za ponijeti na izlet u prirodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:44