IZBOR ČLANOVA

Izbori za Državno izborno povjerenstvo: Rok se bliži, a imena stižu na kapaljku

Iz vladajuće koalicije uvjeravaju da o imenima još nije bilo riječi, iz samog HDZ-a kažu da konačna odluka još nije donesena

Sabor; ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix

Iako se bliži rok za izbor petero od šestero članova Državnog izbornog povjerenstva (DIP), koliko ih bira Hrvatski sabor, imena kandidata pristižu na kapaljku.

Socijaldemokrati su, kako se doznaje, kandidirali bivšeg zastupnika Draženka Pandeka, Most Ivanu Ljulj, pravnicu iz Splita, a tko je izbor SDP-a i vladajućih i dalje je nepoznanica.

HDZ ima pravo odlučiti o potpredsjedniku i jednom članu, oporba o potpredsjedniku i dva člana

Iz vladajuće koalicije uvjeravaju da o imenima još nije bilo riječi, iz samog HDZ-a kažu da konačna odluka još nije donesena.

Da je Most kandidirao Ivanu Ljulj, sada članicu splitskog Gradskog vijeća, potvrdio je predsjednik stranke Božo Petrov, ističući da se radi o stručnoj i iskusnoj osobi.

Pet je godina radila u odvjetničkom uredu, a isto toliko pružala pravnu i stručnu pomoć Mostu, sudjelovala je u provedbi nacionalnih i lokalnih izbora, tako da je izuzetno stručna upravo za rad u DIP-u, kazao je Petrov Hini.

Sabor bi uskoro trebao izabrati pet članova DIP-a, s obzirom da 8. ožujka istječu mandati za njih četvero, a jedno je mjesto upražnjeno od jeseni 2021., kada je preminuo Josip Vresk.

Osmogodišnji mandati istječu potpredsjednicama DIP-a Vesni Fabijančić Križanić i Ani Lovrin, te članovima Emilu Tomljanoviću i Slavenu Hojskom.

S obzirom da su u srpnju 2019. u svojoj kvoti za članicu DIP-a izabrali Ivanu Belec, HDZ s partnerima sada ima pravo odlučiti o potpredsjedniku i jednom članu, dok će oporba dati potpredsjednika i dva člana.

DIP ima predsjednika, koji je po položaju uvijek predsjednik Vrhovnog suda, te četiri potpredsjednika i četiri člana.

Predsjednik DIP-a je Radovan Dobronić, a dva je potpredsjednika iz redova sudaca, Damira Kontreca i Jasenku Žapčić, izabrala opća sjednica Vrhovnog suda.

Dva potpredsjednika koji nisu suci i četiri člana bira Sabor tako da po jednog potpredsjednika i dva člana bira na prijedlog većine, a drugog potpredsjednika i druga dva člana na prijedlog oporbe, prema odnosu snaga u Saboru u trenutku izbora članova DIP-a.

To konkretno znači da svoje kandidate mogu predložiti SDP, Socijaldemokrati i Most, koji imaju najviše zastupnika.

Petrov: DP će kandidirati nekom drugom prilikom

Na poruke iz Domovinskog pokreta (DP) da su po broju stranačkih zastupnika, šest, izjednačeni s Mostom, pa da i oni mogu računati na jedno mjesto, Petrov uzvraća - DP će kandidirati nekom drugom prilikom.

Pritom otkriva da je Most jači za jednog zastupnika, odnosno da je njegovim članom postao Nino Raspudić.

Glavni tajnik DP-a Danijel Spajić pak kaže da je i DP poslao ime svog kandidata, no ne otkriva o kome je riječ.

Poslali smo ime, jer imamo isti broj zastupnika kao i Most, rekao je Spajić koji je na opasku da ih Most sada ima sedam, uzvratio kako ih u vrijeme kad je DP slao svoj prijedlog nije toliko imao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:10