SUKOB U SPLITU

Izbila svađa zbog festivala, sprave za vježbanje i zaštitari čuvaju zid, intervenirao i dogradonačelnik

U tijeku je sastanak splitskog gradonačelnika Ivice Puljka i predstavnika Splitskog saveza športova.
Mural na zidu sportske dvorane na Gripama
 Josko Supic/Cropix

Očito se i u slučaju oslikavanja jednog zida na Gripama, koje se trebalo održati u sklopu ovogodišnjeg izdanja XStatic festivala, oponira novoj gradskoj vlasti.

Čak je došlo do te nevjerojatne mjere da jutros zaštitari čuvaju zid podno kojeg su smještene razne sprave za vježbanje i vozila kako bi se spriječio pristup mjestu na kojem bi se trebao oslikati novi mural na Gripama, piše Slobodna Dalmacija.

Zato je jutros Bojan Ivošević, splitski dogradonačelnik intervenirao na terenu zajedno s komunalnim redarima, budući da su sprave (koje čuvaju zid predviđen za oslikavanje) ostavljene na javnoj površini, a sukladno Odluci o komunalnom redu zbog toga ih je potrebno ukloniti.

Kako će se rasplesti cijela situacija ostaje za vidjeti tijekom današnjeg dana budući da je, prema našim informacijama, u tijeku sastanak gradonačelnika Ivice Puljka i predstavnika Splitskog saveza športova.

image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix

Podsjetimo, Javna ustanova Športski objekti, bez suglasnosti Grada, prebojala je mural posvećen prerano preminulom Splićaninu Branimiru Koštanu, DJ Bronsonu koji je oslikan tijekom XStatic festivala 2012. U lipnju ove godine prilikom sanacije zida je prebojan i zamijenjen muralom koji prikazuje vizure Splita s istaknutim sportskim objektima, zastavom i križem na Marjanu.

Povodom organizacije ovogodišnjeg izdanja XStatic festivala, dogradonačelnik Bojan Ivošević još u srpnju zatražio je od Javne ustanove da im ustupi taj zid.

- Smatram da je neprimjereno da je uklonjen mural koji je bio tamo, a da se nije kontaktiralo organizatore festivala, autora murala ili barem obitelj pokojnog DJ Bronsona.

Tu nepravdu odlučili smo ispraviti tako što smo zatražili ovaj zid za potrebe festivala, a hoće li se ići u novo djelo posvećeno njemu ili nešto drugo, to je na organizatorima - kazao je tada Ivošević.

Na koncu su organizatori najavili da će se ponovo oslikati mural posvećen DJ Bronsonu, ali su jutros, nekoliko dana uoči početka festivala, naišli na prepreku jer se raznim spravama i vozilima sprječavao prilazak tom zidu.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća je odlučeno da se gradonačelnik Ivica Puljak mora dogovoriti sa Splitskim savezom športova o izgledu murala, a dok taj sastanak traje, barikade štite oslikani zid.

image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 06:18