OD 14 KANDIDATA

Izabrani novi suci Vrhovnog suda, među njima i sutkinja koja je izuzetno nesklona udruzi Franak

Ledić i Turkanj još moraju proći sigurnosnu provjeru SOA-e

Senija Ledić

 Josko Ponos/ Cropix/Cropix

Dvoje novih sudaca Građanskog odjela Vrhovnog suda, prođu li sigurnosnu provjeru koju obavlja SOA, bit će sadašnja sutkinja Županijskog suda u Splitu, Senija Ledić čijem se imenovanju u taj sud žestoko protivi udruga Franak, i sudac Visokog trgovačkog suda Josip Turkalj.

To dvoje kandidata je, nakon što je jučer Državno sudbeno vijeće (DSV) intervjuiralo svih 14 kandidata koji su se javili na natječaj za Vrhovni sud, u konačnici dobilo najviše bodova. Seniji Ledić koja je bila prva na listi prvenstva po bodovima dobivenim na temelju dosadašnjeg obavljanja sudačke dužnosti DSV je dodijelio najviše bodova i na intervjuu, čak 17,7 od mogućih 20 pa je na kraju s osvojenih 165,7 bodova u ukupnom zbroju zadržala vodeće mjesto na konačnoj rang listi.

Na drugo mjesto se na konačnoj na listi zahvaljujući visokom broju bodova dodijeljenih mu na intervjuu, (16,8 od mogućih 20) probio sudac Visokog trgovačkog suda Josip Turkalj. On se prije intervjua, prema bodovima dobivenim na temelju dosadašnjeg sudačkog rada nalazio na šestom mjestu, ali su mu visoki bodovi dodijeljeni na intervjuu omogućili da u konačnici skoči na drugo mjesto s ukupno 159,8 bodova.

Prema Zakonu o Državnom sudbenom vijeću, pri izboru sudaca Vrhovnog suda DSV se za, razliku od imenovanja sudaca nižih sudova, striktno mora držati liste prvenstva. Na natječaju za dva suca Vrhovnog suda sigurnosnoj provjeri se prema tome zakonu podvrgavaju dvoje najbolje plasiranih po broju bodova i prođu li sigurnosnu provjeru, DSV ih imenuje sucima Vrhovnog suda. Ako kandidat ne prođe sigurnosnu provjeru, DSV je taj koji u konačnici odlučuje hoće li argumente SOA-e uvažiti kao opravdane ili ne. Ako DSV uvaži procjenu SOA-e, kandidata koji je "pao" na provjeri eliminira iz utrke za Vrhovni sud. Dosadašnja praksa je pokazala da DSV u takvim situacijama ne ide protiv mišljenja SOA jer je prije više godina iz utrke za sutkinju Vrhovnog suda eliminirao sutkinju Županijskog suda u Zagrebu, Slavicu Garac koja je "pala" na sigurnosnoj provjeri. U tome slučaju sigurnosnoj se provjeri podvrgava sljedeći kandidat s liste prvenstva i prođe li je DSV ga imenuje na Vrhovni sud. Po broju ukupnih bodova na ovom natječaju za dvoje sudaca Vrhovnog suda trećeplasirana je sutkinja Jelena Čuveljak s Visokog trgovačkog suda.

I dok Seniju Ledić u Udruzi Franak percipiraju kao sutkinju koja nije naklonjena obeštećenju korisnika kredita koji su izvršili konverziju iz "švicarca" u euro, stajalište suca Josipa Turkalja o tome pitanju nije poznato.

Sudac Josip Turkalj brat je donedavnog državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa Kristijana Turkalja i sin bivšeg predsjednika Upravnog suda, Mladena Turkalja.

Sudac Županijskog suda u Zagrebu, Ivica Veselić koji je poznat po dugogodišnjim honorarima koje kao član, a zatim i dugogodišnji predsjednik Arbitražnog suda Hrvatskog nogometnog saveza prima od te nogometne udruge, u ukupnom je plasmanu na listi prvenstva završio na petom mjestu iako je po bodovima ostvarenim na temelju obnašanja sudačke dužnosti bio na viskom, trećem. DSV mu je na intervjuu dao samo 9,9 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:39