DAN OTVORENIH VRATA

Iza kulise zagrebačkog krematorija, imamo i fotografije: ‘Bit će više kremacija, a cijena ostaje ista‘

Sve je teže pronaći ljude koji će raditi posao grobara, stoga je sve više građana zainteresirano za kremiranje pokojnih osoba

Dani otvorenih vrata na Krematoriju, na fotografiji, peći za kremaciju pokojnika

 Tomislav Kristo/Cropix

Uoči blagdana Svih svetih, Gradska groblja ponudila su zainteresiranoj javnosti obilazak Krematorija i njegovih prostorija tijekom kojeg je moguće pobliže se upoznati s čitavim procesom kremacije. U Zagrebu je kremacija sve učestalija, od svih pokopa u jednoj godini njih 50 posto je na Krematoriju, a u budućnosti bit će ih i više.

- U Zagrebu smo došli na omjer 50-50 između kremacije i klasičnog ukopa. To znači da mi, s ukupno 30 ljudi odradimo jednaku količinu kremacija i ukopa kao i ostale službe Gradskih groblja na 28 lokacija i sa 120 ljudi - rekao je voditelj Krematorija Matija Sakoman.

Svaki ukop ima svoju cijenu, no najskuplja su grobna mjesta. Uz to, sve je teže pronaći ljude koji će raditi posao grobara, stoga je sve više građana zainteresirano za opciju kremiranja pokojnih osoba. U susjednim zemljama taj je omjer još veći na strani kremacije, dodao je voditelj podružnice Gradska groblja Igor Rađenović.

image

Dani otvorenih vrata na Krematoriju, na fotografiji odar.

Tomislav Kristo/Cropix

- U Italiji je to 80 posto, a u Ljubljani čak 90 posto ukopa radi krematorij. Sigurno će i kod nas ta brojka prijeći 50 posto, a na ukop nam dolaze i pokojnici iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i drugih država - kazao je Rađenović.

Cijena kremiranja niža od običnog ukopa

Od 1985. godine, kada je Krematorij počeo s radom, do danas je u njemu obavljeno više od 150 tisuća ukopa. Cijena kremacije iznosi oko 1200 kuna, no tom je iznosu potrebno dodati cijenu lijesa, urne i kontrolnog pregleda pokojnika koji se vrši prije početka cijelog procesa. Međutim, ukupna cijena i dalje je niža od cijene klasičnog ukopa, naglasili su vodiči iz Gradskih groblja.

image

Dani otvorenih vrata na Krematoriju, na fotografiji: hladnjača.

Tomislav Kristo/Cropix

Usprkos naglom rastu cijena energenata na svjetskom tržištu koji je doveo do poskupljenja režija, hrane i brojnih usluga, voditelj podružnice Rađenović vjeruje da će cijena kremacije ostati ista.

- Sam proces košta, energenti su također značajan dio naših troškova, no Grad i Gradska groblja će pokušati učiniti sve, samo da cijene ne rastu – naglasio je.

Proces kremacije

Unutar kompleksa Krematorija nalazi se privremena grobnica sa stalažama na kojoj se urne čuvaju do godinu dana te tzv. ‘‘poljana bez obilježja‘‘.

- Svaki je sprovod netko ugovorio, mi imamo kontakte sa svim obiteljima. Međutim, neke nisu u mogućnosti odmah preuzeti urnu zbog raznih razloga. Ili su ostali bez novca ili čekaju ukop na nekoj drugoj lokaciji - poručio je Sakoman. Zagrebački Krematorij nudi uslugu ukopa na svim grobljima u gradu.

image

Dani otvorenih vrata na Krematoriju, na fotografiji: urne.

Tomislav Kristo/Cropix

Što se tiče tzv. ‘‘poljane bez obilježja‘‘, na njoj je moguće posipanje pepela, ako je to bila želja pokojnika. Pepeo je produkt procesa kremacije koji se odvija u kremacijskim pećima. Krematorij raspolaže s tri takve peći.

Najviše 45 kremacija dnevno

- U jednoj peći može se izvršiti najviše pet procesa po smjeni. Radi se u tri smjene, dakle, teoretski gledano, 45 procesa je naviše koliko Krematorij može odraditi u jednom danu - kazao je voditelj Sakoman.

Nakon što završi proces kremacije, otvaraju se vrata i sadržaj peći ide u metalnu posudu ispod njih. Posuda se potom stavlja u tzv. ‘‘mlin za kosti‘‘ u kojem se metodom trešnje izdvaja pepeo pokojnika. Na kraju dolazi uređaj za pečaćenje poklopca na kojem je prethodno ugravirano ime pokojnika.

image

Dani otvorenih vrata na Krematoriju, peći za kremaciju pokojnika.

Tomislav Kristo/Cropix

Između prostorije s kremacijskim pećima i velike dvorane gdje se obavljaju ispraćaji, u krugu obitelji i prijatelja, nalazi se hodnik pokraj kojeg su smještene rashladne komore. U njima se čuvaju lijesovi pokojnika, između tri i četiri dana, prije odlaska do kremacijske peći, ispred kojih su pokretne trake.

Nakon komora, nalazi se soba iz koje se pušta glazba na ispraćajima. Uglavnom se traži crkvena glazba, kazao je radnik za pultom.

Postoje tri krematorija u Sloveniji, a odnedavno je otvoren i u Osijeku tako da je zagrebački krematorij dobio konkurenciju. Krematorij radi svakog dana, osim nedjelje, a za vrijeme covida radili su i nedjeljom.

image

Dani otvorenih vrata na Krematoriju, na fotografiji: glavna dvorana za ispraćaj.

Tomislav Kristo/Cropix
image

Dani otvorenih vrata na Krematoriju, peći za kremaciju pokojnika.

Tomislav Kristo/Cropix
image

Dani otvorenih vrata na Krematoriju, na fotografiji ulaz u krematorij.

Tomislav Kristo/Cropix
image

Dani otvorenih vrata na Krematoriju, na fotografiji hladnjača.

Tomislav Kristo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:06