USKORO PREGOVORI

Iz školskog sindikata otkrili koliku božićnicu i uskrsnicu očekuju: ‘Ova nepravda se stvarala desetljećima...‘

Sindikati trebaju učiniti sve kako bi se u pregovorima Vladu usmjerilo prema ustupcima, komentirao je predsjednik Preporoda

Na fotografiji: Željko Stipić

 Ranko Suvar/Cropix

Naredna će tri mjeseca biti presudna za dugoročni materijalni položaj radnika u školama i javnim službama. Sindikate prvo čekaju pregovori o drugom povećanju osnovice u ovoj godini, ali i povećanju božićnice i ugovaranju visine uskrsnice za 2024. godinu. S druge strane, realno je da se do kraja godine donese novi Zakon o plaćama i prevažna uredba o koeficijentima, rekao je uoči početka nove nastavne godine predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić, otkrivši očekivanja sindikata vezana uz rast osnovice, božićnice i uskrsnice.

U sindikatu, naime, očekuju da će osnovica za izračun plaće biti povećana s 902 na 947 eura, što će predstavljati povećanje od pet posto. Također, očekuju da božićnica bude povećana s 232 eura na 300 eura, odnosno da ju se izjednači s regresom.

Očekuju i da uskrsnica bude najmanje u visini regresa i božićnice.

- Paralelno s ovim pregovorima, školske sindikate čeka nastavak pregovora o granskim kolektivnim ugovorima koji su zadnja prilika da se kvalitetnije uredi pitanje radno-pravnog statusa i cijene rada u školama. Dok se sve ovo bude odvijalo trajat će „završni radovi“ na iznimno važnim propisima: Zakonu o plaćama i pratećim uredbama. Od Uredbe o koeficijentima prosvjetari očekuju dvoznamenkasto povećanje i anuliranje zaostajanje za koeficijentima u drugim javnim službama, kaže predsjednik Preporoda, uz poruku kako je na sindikatima da, s jedne strane, mobiliziraju članstvo za vrlo vjerojatne sindikalne akcije. S druge strane, sindikati trebaju učiniti sve kako bi se u pregovorima Vladu usmjerilo prema ustupcima, izjavio je.

- Važno će biti da sindikati, prije usvajanja Zakona o plaćama, uvjere predstavnike vlasti da nama nije potreban zakon koji će pod krinkom povišice plaće „zacementirati“ desetljećima stvarane nepravde čija su najveća žrtva radnici u osnovnim i srednjim školama, poručuje Željko Stipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:08