OSAM NA STRADUNU

IZ POVIJESNE JEZGRE DUBROVNIKA UKLONJENA 23 BANKOMATA Onima koji su odluku ignorirali od početka ovog tjedna svakodnevno su ispisivane pozamašne kazne

 
 Božo Radić / HANZA MEDIA

U protekla dva tjedna, kada su temeljem gradske odluke o ograničavanju postavljanja bankomata u povijesnoj jezgri na snagu stupila prva rješenja dubrovačkog komunalnog odjela o njihovom uklanjanju, iz povijesne jezgre grada uklonjena su 23 bankomata, od čega osam na glavnoj gradskoj ulici Stradunu.

Dva su bankomata uklonjena u utorak, a iz dubrovačke uprave napominju kako su uklonjeni gotovo svi sporni uređaji. Prethodno su, po odluci Gradskog vijeća, provedeni upravni postupci i istekli zakonski rokovi za prilagodbu, nakon čega je komunalno redarstvo počelo ispisivati visoke novčane kazne.

„U konačnici su se svi odlučili za uklanjanje nelegalno postavljenih uređaja, a uskoro na snagu stupa i još jedno, posljednje rješenje Komunalnog redarstva”, najava je iz dubrovačke gradske uprave.

Ističu kako je Dubrovnik postao prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje postavljanja bankomata kako bi zaštitio UNESCO-vu spomeničku baštinu, a provedba Odluke o komunalnom redu pokazala je, smatraju, izvrsne rezultate.

Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je krajem lipnja izmijenilo odluku o komunalnom redu, prema kojoj je na otvorima zgrada u povijesnoj jezgri grada zabranjeno postavljanje bankomata kao i drugih uređaja (televizije, frižideri i sl.) te reklamnih ormarića.

Bankomati su morali biti uklonjeni 30 dana nakon stupanja na snagu odluke, ukoliko vlasnik, odnosno, korisnik prostora ne ishodi suglasnost ili odobrenje Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Onima koji su odluku ignorirali od početka ovog tjedna svakodnevno su ispisivane dnevne kazne - 10 tisuća kuna za vlasnike prostora i dvije tisuće kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Prema smjernicama, između ostalog, bankomati i tehnika njihove ugradnje ne smiju oštetiti kulturno dobro, a mjesto i način ugradnje ne smiju naštetiti arhitektonskim, stilskim i funkcionalnim obilježjima zgrade.

Ne dopušta se postavljanje više bankomata u jednom građevnom otvoru kao ni na povijesnim pročeljima, a ne dozvoljava se ni postavljanje samostojećih bankomata na javnim prostorima. Traži se i vizualna neutralnost, odnosno samo operativni dio bankomata (ekran i tipkovnica) smije biti vidljiv, što znači da se moraju ukloniti svi svijetleći i reklamni dijelovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 21:18