NIŠTA SPORNO

Iz Ministarstva zdravstva tvrde: ‘Postupci javne nabave provedeni su u skladu sa zakonom‘

Demantirali su informacije da su se milijunski iznosi za usluge tvrtki Cuspis Vinka Kojundžića plaćali prije dospijeća plaćanja

ministar zdravstva Vili Beroš

 Ronald Gorsic/CROPIX

Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je demantiralo medijske napise o netransparentnom provođenju javne nabave i pogodovanju tvrtki Cuspis Vinka Kojundžića, poručujući da je sve postupke provelo u skladu sa zakonom, uvažavajući pritom preporuke Državnog ureda za reviziju.

Ministarstvo je demantiralo informacije da su se milijunski iznosi za usluge tvrtki Cuspis Vinka Kojundžića plaćali prije dospijeća plaćanja, kao i da su mijenjali naputak o jednostavnoj javnoj nabavi s ciljem da skoro pola milijuna kuna vrijedan posao dodijele neimenovanom izvođaču bez objave u oglasniku.

Mediji su ovih dana prenijeli nalaz Državne revizije koja je, kako navode, upozorila Ministarstvo zdravstva da su donijeli naputak koji omogućava da za jednostavnu javnu nabavu pošalju upit samo na adrese tri tvrtke koje žele, bez objave u oglasniku. Portal 24sata objavio je i da je na jednostavnu nabavu u 2020. potrošeno 5,1 milijuna kuna bez PDV-a.

Referirajući se na te "maliciozne navode", Ministarstvo zdravstva objašnjava da je, u slučaju gotovo pola milijuna kuna vrijednog posla, bila riječ o pojedinačnim narudžbama, u iznosu manjem od 200.000 kuna, koje stoga podliježu postupku jednostavne javne nabave pa ne moraju biti objavljene u oglasniku.

Vezano uz insinuacije o pet puta mijenjanima planovima nabave, objašnjavaju da broj mogućih izmjena tijekom godine zakonom nije ograničen te da je logično da su ga više puta mijenjali u okolnostima pandemije.

Mediji su prenijeli i da je u izvješću Revizije izrijekom navedeno da se Ministarstvo njima očitovalo da ne prihvaća preporuke o jednostavnoj javnoj nabavi.

Međutim, Ministarstvo zdravstva navodi da su, sukladno preporukama, izmijenili Naputak o jednostavnoj nabavi na način da se za procijenjenu vrijednost veću od 50.000 kuna, a manju od 100.000 kuna može birati između objave u oglasniku i slanja na minimalno tri gospodarska subjekta, a za procijenjenu vrijednost veću od 100.000 kuna previđa se isključivo objava u oglasniku.

Vezano uz insinuirano pogodovanje tvrtki Cuspis, pri čemu se navodi plaćanje prije roka dospijeća, naglašavaju da su za to sredstva bila osigurana na proračunskoj poziciji za 2020. godinu u kojoj je ugovorna obaveza i izvršena.

Jutarnji list objavio je da se u revizijskom izviješću navodi da je tvrtka Cuspis, otkako je Vili Beroš postao prvo pomoćnik, a zatim i ministar, dosad inkasirala 20,28 milijuna kuna za razne računalne usluge.

Navode i da su za samo 12 dana rada naplatili 2,75 milijuna kuna, ili 225.000 kuna dnevno za informatičke usluge te da im je plaćeno i prije dospijeća plaćanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 12:54