RAZLIČITA MJERILA

Iz HZJZ-a odgovaraju kad će đaci moći u škole bez maske: ‘Kriterij nije posebno određen...‘

Lokalni stožeri triju županija ukinuli su maske “zbog dobre situacije” iako nije jasno što to točno znači
 Ivo Ravlic/Cropix

Županijski stožeri Istarske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije nedavno su donijeli odluku da djeca na nastavi ne moraju nositi zaštitne maskice. Roditelji se pitaju - kada će to moći učiniti i druge sredine?

I sam ministar obrazovanja priznao je kako se vrši pritisak jer dio roditelja želi da se ukine nošenje maski jer djeci nije ugodno satima sjediti s tkaninom na licu.

image
Ivo Ravlic/Cropix

Broj oboljelih

- Ako je epidemiološka situacija u nekoj županiji ili gradu izrazito stabilna, lokalno se može donijeti odluka da djeca više ne trebaju nositi maske - rekao je nedavno ministar Fuchs.

No, koji su konkretni kriteriji da bi se ukinulo nošenje maski u školama? Je li to zadovoljavajući broj novooboljelih ili neki drugi kriterij? Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin nema jasan odgovor. Kaže da je to autonomna odluka lokalnog stožera koja se može odnositi na pojedinu školu, a ne na cijelu županiju. Primjerice, škola na otoku na kojem je povoljna situacija ne treba imati isto postupanje kao druge škole u istoj županiji.

- Nije nužan broj kao kriterij, nego poznavanje lokalne situacije, kao i značajke učenika i nastavnika koji gravitiraju određenoj školi - kaže Pavić Šimetin.

No ako dođe do širenja virusa u županijama u kojima su ukinute maske, Pavić Šimetin kaže da lokalni stožer može mijenjati odluku. Neovisno o poboljšanju epidemiološke situacije, nema govora o ukidanju maski u javnim prostorima i prijevozu. Ipak, ostaje kategorija onih koji su preboljeli covid, a prema znanstvenim saznanjima narednih 90 dana nisu opasni ni za sebe niti za druge, pa je prema tome logično pitanje trebaju li oni nositi maske, a ako ne, tko i kako će ih kontrolirati.

- Zasad nije potpuno jasno koliko dugo traje otpornost kod osoba koje su preboljele covid-19, pa se nošenje maski ipak preporučuje, između ostalog i zbog principa jednakosti u postupanju, kao i zbog činjenice da maske smanjuju širenje drugih respiratornih infekcija, što će u razdoblju koje je pred nama imati sve veći značaj - zaključuje Šimetin.

image
Ivo Ravlic/Cropix

Kraća izolacija

Tijekom sljedećeg tjedna očekuje se i smanjenje broja dana izolacije za oboljele od covida-19, sa 14 na deset dana. Broj novooboljelih više od tjedan dana je stabilan i ne prelazi 300. Jučer smo imali 234 novozaražene osobe, a iako je i to prilično visok broj, na razini EU polako poboljšavamo trend: prema podacima ECDC-a, prije tjedan dana imali smo 4. najgore pokazatelje o prosječnom broju novooboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana. Jučer je pak 10 zemalja imalo znatno lošije podatke od nas.

No, i dalje iznimno loše stojimo s obzirom na smrtnost - tu smo i dalje četvrti najgori. Samo u zadnja 24 sata od covida ili uz covid preminulo je čak šest osoba.

Od početka epidemije pa do jučer ukupno je zabilježeno 14.513 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 244 preminulo, ukupno se oporavilo 12.169 osoba. U samoizolaciji je trenutačno 8938 osoba. Postotak pozitivnih testova u odnosu na ukupni broj testiranih je sve bolji i već danima je ispod pet posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:20