APELIRAJU NA GRAĐANE

IZ HRVATSKE LIJEČNIČKE KOMORE PORUČUJU 'Epidemija koronavirusa može se svladati samo zajedno, razumom, solidarnošću i humanošću'

 Damir Krajac / CROPIX

Iz Hrvatske liječničke komore apelirali su u petak da se u javnosti o liječnicima govori onako kako bi svi htjeli da se o njima govori te su istaknuli da se epidemija koronavirusom može svladati samo zajedno, razumom, solidarnošću i humanošću.

"Mi, liječnici, shvaćamo što je strah, zabrinutost i neizvjesnost. S time se susrećemo svakodnevno kroz naš poziv. Razumijemo koje su njihove neželjene posljedice za svakog pojedinca, ali i za cijelu zajednicu. Upravo zato pozivamo sve članove našeg društva na smirenost i razum", poručili su iz Hrvatske liječničke komore.

Pozvali su sve građane, liječnike, ravnatelje, novinare i sve državne dužnosnike na maksimalnu odgovornost za javnu riječ.

"S epidemijom se ne možemo boriti govorom mržnje, napadima na zaražene, stigmatizacijom, neutemeljenim optuživanjem pojedinaca i njihovih obitelji, širenjem laži ili prijetnjama. S epidemijom se možemo uspješno nositi samo zajedno, s razumom, mudrošću, provjerenim činjenicama i odgovornošću", poručili su iz HLK.

Također su istaknuli da "kampanja mržnje, pozivi na linč zaraženih i bolesnih, izljevi bijesa na pojedine liječnike, populistička obećanja kažnjavanja prijekim sudom liječnika - koji nisu prekršili niti jedan zakon, propis ili uputu Kriznog stožera - samo dodatno potpiruju strah i nesigurnost".

Izvijestili su da su ovih dana primili tragičnu vijest o samoubojstvu poljskog liječnika - istaknuti poljski ginekolog počinio je samoubojstvo nakon što je bio izložen kampanji neviđene mržnje na društvenim mrežama jer je bio na skijanju početkom ožujka, gdje se i zarazio.

"Nadamo se da je taj tužan događaj dovoljno upozorenje svakome od nas. Liječnici su ljudi poput svih vas, nisu savršeni", poručili su iz Hrvatske liječničke komore. Pozvali su da se u javnosti o liječnicima govori onako kako bi svi htjeli da se o njima govori te poručili da ovu epidemiju "možemo svladati samo zajedno, samo razumom, solidarnošću i humanošću".

Iz HLK navode kako su pred liječnicima dani i tjedni kakve nitko od nas nije doživio i poručuju da će - izdržati sve.

"Svjesni smo da ćemo biti suočeni s pritiskom epidemije na sve liječnike i na cijeli zdravstveni sustav. Očekuje nas veliki broj pacijenata, ogromno radno opterećenje, otežani uvjeti rada i teške odluke o postupcima liječenja. Suočit ćemo se s popunjenim odjelima, intenzivnim jedinicama, premorenošću, iscrpljenošću i iznimnim stresom. Sve ćemo to izdržati", poručili su iz HLK.

Pritom su istaknuli da od državne vlasti i zdravstvene administracije očekuju da im osiguraju nužne uvjete i prijeko potrebna zaštitna sredstva.

"Hrvatski liječnici spremni su dati najviše od sebe. Mi smo, uz ostale zdravstvene radnike, najvažniji bedem obrane protiv epidemije koji Hrvatska ima. Čvrsto vjerujemo u znanja, vještine i kliničko iskustvo naših kolegica i kolega. Poraz nije opcija", poručili su liječnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:26