PUT IZ NOĆNE MORE

Iz čiste navijačke romantike odlučili smo krenuti u Berlin vlakom HŽ-a. Kakva je to pogreška bila...

Zamislite da uplatite sobu na moru, dođete u hotel, kažu vam da više nemaju sobu koju ste platili i rezervirali pa vam ponude da prespavate na recepciji

Novinar Jutarnjeg lista Mario Pušić na Glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu.
 

 Robert Fajt/Cropix

Putovanje u Berlin isplanirali smo još u siječnju, a prva stvar koju smo tada napravili bila je rezervacija za kušet-kola Hrvatskih željeznica, nas dvojica reportera Jutarnjeg lista i trojac iz naše ekipe. Mogli smo zrakoplovom, ali željeli smo ostaviti prostora za navijačku romantiku, kao što smo to napravili, recimo, prije tri godine kada smo sjeli u auto i zapalili u Kopenhagen, gdje smo se na Euru također susreli sa Španjolcima, tada, u osmini finala. No svaku romantiku ubile su nam Hrvatske željeznice koje su iz kompozicije naprasno izbacile kušet-kola, što smo doznali samo nekoliko dana prije polaska, pa smo noćnu dionicu od zagrebačkog Glavnog kolodvora do Stuttgarta mučenički odradili u običnom kupeu sa sjedalima, od srijede u 19.38 sati do četvrtka u 9 sati, dakle više od 13 sati vožnje. Ma koliko god smo se u tom kupeu trudili pivom ublažiti duševne boli koje nam je nanio HŽ, gorčinu ćemo izgleda morati ispirati godinama.

image

Gužva u našem malom kupeu

Robert Fajt/Cropix

Nakon dva sata čekanja vlaka za Berlin i kebaba na berlinskom kolodvoru, na koji smo se također brusili mjesecima, pa gradskim prijevozom do apartmana koji smo unajmili nedaleko od berlinske zračen luke Tempelhof, konačno smo stigli. S obzirom na to da smo iz Karlovca krenuli u srijedu u 18 sati, putovanje je trajalo ukupno 26 sati.

Od "informacija" do "reklamacija"

Karte za vlak kupili smo 30. siječnja preko austrijskog Nightjeta, čiji je HŽ partner i naš prijevoznik, rezerviravši paket za pet osoba s pet doručaka u kušet-vagonu, što smo platili 256 eura. Kušet-vagon podrazumijeva ležajeve, ali sa smanjenim luksuzom u odnosu na klasična kola za spavanje. Kako se bližilo vrijeme putovanja, krenuli smo isprintati karte i tada uočili e-mail od Nightjeta u kojem nas obavještavaju da je HŽ bez obrazloženja otkazao naš vagon zbog tekućeg održavanja.

image

Putnici na željezničkom kolodvoru u Stuttgartu

Robert Fajt/Cropix

Brže-bolje smo se javili HŽ-u, negodujući, ali nadajući se da zasigurno nude neku alternativu za potrošače koji su im platili rezervaciju prije više od pet mjeseci, ali tu je uslijedilo prvo u nizu razočaranja - nismo dobili suvisli odgovor, prvo su nam na "informacijama" rekli da možemo nadoplatiti ležajeve za klasična spavaća kola tražeći dodatnu uplatu od čak 700 eura, ali na blagajni su dan kasnije rekli da tako nešto više nije bilo moguće, jer više nije bilo u ponudi, pa su nam predložili da se vozimo u klasičnom kupeu, i to ako uhvatimo sjedalo, jer nam nisu mogli prodati čak ni rezervaciju.

image

Putnici na željezničkom kolodvoru u Stuttgartu

Robert Fajt/Cropix

Kažnjenici iz kušet-vagona

Ukratko da ilustriramo, zamislite da uplatite sobu na moru, dođete u hotel, kažu vam da više nemaju sobu koju ste platili i rezervirali pa vam ponude da prespavate na recepciji, i to ako se nađe slobodna fotelja, a ako ne - ništa. Kako smo već bili uplatili drugi vlak iz Stuttgarta za Berlin, vežući ga za ovu liniju, nismo imali nekog izbora. Onako usput smo se požalili kondukteru koji nam je rekao da se to njega ne tiče i da pošaljemo e-mail na "reklamacije". Ušli smo u kupe, izvjesili zastave i krenuli se krijepiti pivom, što je privuklo čovjeka od četrdesetak godina koji nam je pokucao na vrata. Bio je to djelatnik HŽ-a u civilu, koji je putovao u Njemačku na neku obiteljsku svadbu, a igrom slučaja znao je što se dogodilo s kušet-kolima te je znao da smo upravo mi i svi ostali putnici među kojima je bilo i stranaca - "kažnjenici".

- HŽ je tu izigran jer su imali ugovoreno održavanje vagona s jednim poduzećem, koji su istovremeno primili na održavanje austrijske vagone za bolji novac. Uzeli su njih, HŽ ostavili na čekanju, nisam siguran je li se HŽ uopće osigurao penalima. Kako god, morali su za putnike smisliti alternativu, a ne ovo što su vam priuštili - rekao nam je čovjek.

image

Hrvatski navijači dolaze u Berlin

Robert Fajt/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 17:04