PRIPREMA SE ZA IZLAZAK

Ivo Sanader u zatvoru je dobio specijalno zaduženje: ‘To je zatvor po mjeri čovjeka!‘

U Lipovici kaznu služi 80-ak osuđenika koji borave u sobama koje su u prosjeku površine od 20 kvadrata, a Sanader svoju dijeli s cimerom

Ivo Sanader

 Goran Mehkek/Cropix

Odvjetnik bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera Čedo Prodanović rekao je Novoj TV da je njegov klijent prije par mjeseci iz zatvora Remetinec u Zagreb prebačen u Kaznionicu u Lipovici-Popovači. "To je poluotvoreni zatvorski sustav, a sada se nalazi u bitno boljim zatvorskim uvjetima nego što je bio prethodno", rekao je Prodanović.

U Lipovici kaznu služi 80-ak osuđenika koji borave u sobama koje su u prosjeku površine od 20 kvadrata, a bivši premijer svoju dijeli s cimerom. Zatvorenici imaju stalnu medicinsku skrb – liječnika i dvije sestre – i brojne druge pogodnosti, navodi Nova TV. "To je u biti zatvor koji nije zatvor. Preko dana se oni slobodno šeću po tom kompleksu, popiju kavu, prime posjete. To je neki zatvor po mjeri čovjeka", rekao je Prodanović.

Zatvorenici sami kuhaju pod paskom strukovnog učitelja. Kaznionica ima teretanu, ali i knjižnicu, za koju je zadužen upravo Sanader. "Ja sam bio kod njega jednom kad još to nije radio, ali očito je da je tamo zadužen da vodi brigu o kulturnom uzdizanju zatvorenika", napomenuo je Prodanović te dodao da nikada nije klonuo duhom iako je iza rešetaka proveo gotovo desetljeće. "On je čvrst, on je izdržavao puno teže uvjete, tako da tek sada nema problema. Naravno da prati politiku, ali nismo se bavili previše s politikom", dodao je odvjetnik.

Objedinjenom presudom za afere Fimi Media, Planinska i INA-MOL, Sanader iza rešetaka mora provesti ukupno 18 godina. Protiv njega se vodilo pet postupaka, od čega je u dva pravomoćno oslobođen.

Nova TV tvrdi da je preseljenje Sanadera u Kaznionicu u Lipovici-Popovači priprema za njegov izlazak na slobodu. "Zatvorenici imaju slobodu osmosatnog boravak izvan kaznionice u samom mjestu. Poštuje li zatvorenik sve uvjete tijekom izlaska, nakon toga stječe pravo i odlaska na vikend kući. Nema sumnje da će Ivo Sanader, obzirom na njegovo uzorno vladanje, vrlo brzo steći to pravo, tako da bismo ga relativno brzo mogli za vikend vidjeti u Zagrebu", ustvrdila je Nova TV.

"U hrvatskom zatvorskom sustavu najčešće se odobrava nakon dvije trećine kazne, a može se tražiti već nakon polovine izdržane kazne, a taj uvjet Sanader će zadovoljiti polovicom ove godine. Sanaderov odvjetnički tim podnio je i Ustavnu tužbu zbog objedinjene kazne od 18 godina za koju smatraju da je previsoka jer je donesena u trenutku kada sud nije znao za neke okolnosti koje se odnose na njegovo zdravstveno stanje. Ako tužba urodi plodom, on bi mogao na slobodu puno ranije nego što se i sam nadao", zaključila je Nova TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 01:30