PONUDA KOJA SE NE ODBIJA>>NA POMOLU NAJVEĆA TRANSAKCIJA NA BALKANU

Ivica Todorić daje dvije milijarde eura za Mercator! Hoće li ga i ovaj put spriječiti slovenska politika?

Da ovoga puta uspije kupiti Mercator, nastao bi novi regionalni div koji bi imao 60 tisuća zaposlenih
 Vjekoslav Skledar / Cropix

Agrokor je i sada najveća maloprodajna tvrtka u Adria regiji, no sa Mercatorom bio bi važan igrač i u europskim razmjerima. Da ovoga puta uspije kupiti Mercator, nastao bi novi regionalni div koji bi imao gotovo 60 tisuća zaposlenih, više od 2500 trgovina i gotovo 50 milijardi kuna prometa, što je još malo pa polovica hrvatskog državnog proračuna.

Ovo je četvrti pokušaj Ivice Todorića da kupi najveći slovenski trgovački lanac i ovoga je puta za taj pothvat spreman izdvojiti više od 800 milijuna eura za kupnju, a ukupno oko dvije milijarde eura u što je uključeno i saniranje Mercatorovih dugova. Svaki put do sada Todorića je u preuzimanju Mercatora spriječila slovenska politika.

Njezin otpor Ivici Todoriću svaki je put bio toliko jak da su radije odgađali prodaju Mercatora i puštali da se njihov nacionalni ponos i dalje koprca u financijskim problemima i nejasnoj vlasničkoj strukturi nego da ga predaju u ruke ‘najvećem hrvatskom tajkunu’. Slovenski političari i sada se protive prodaji Mercatora Agrokoru: tvrde da će Agrokor istisnuti slovenske proizvode sa Mercatorovih polica i da će preko forsirati hrvatske.

No, ovoga puta ti argumenti blijede pred činjenicom da slovensko gospodarstvo nije nikad lošije stajalo i da je, zbog pada Pahorove vlade, u Sloveniji nastao politički vakuum koji će se razrješiti tek nakon izbora 4. prosinca.

Slovenija je ove jeseni doživjela sudbinu još nekih europskih zemalja - agencija Moody’s joj je snizila kreditni rejting sa Aa2 na Aa3. Razlozi su mogućnost da država mora dodatno dokapitalizirati neke slovenske banke, slabe ekonomske prognoze zbog problema u realnom sektoru - najviše u građevinarstvu i nekretninama, te rast političke nesigurnosti.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:43