PISMO POVJERENSTVU

IVAN ZVONIMIR ČIČAK SE OBRUŠIO NA ALEKSANDRA STANKOVIĆA 'Na temelju čega tvrdi da u Hrvatskoj ima desetak proustaških medija?'

 Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX

Urednik i voditelj emisije Nedjeljom u 2, Aleksandar Stanković, gostovao je na Al Jazeera Balkans u emisiji Kontekst, a tema je bila novinarstvo u Srbiji i Hrvatskoj. Osim njega, gost je bila i Brankica Stanković, urednica i voditeljica emisije Insider B92 poznata po istraživačkom novinarstvu i razotkrivanju korupcije i zloupotreba položaja svih političkih opcija u Srbiji koja već godinama živi uz policijsku pratnju.

Stanković je tom prilikom komentirao status novinarstva u Hrvatskoj, probleme s kojima se novinari svakodnevno susreću, no posebnu je pažnju izazvala njegovo mišljenje o tome koliko je u hrvatskim medijima prisutan govor mržnje.

'Ništa se ne istražuje, ovaj slučaj koji ste spomenuli (emisija Marka Juriča na Z1) je iznimka koja potvrđuje pravilo. Najnovija je informacija da će ta emisija na Z1, što je meni vrlo drago, izgubiti koncesiju na 3 dana. U Hrvatskoj ima desetak proustaških medija koji lišo prolaze ispod radara i šire mržnju.

Zašto prolaze ispod radara? Pa, evo zašto – jedno istraživanje od prije 5 mjeseci pokazalo je da najveći dio maturanata u Hrvatskoj misli da Nezavisna Država Hrvatska nije bila ustaška tvorevina, maturanti smatraju da je homoseksualizam bolest. Dakle, meni s obzirom na to nije čudno što s događa – premda bi pravna država trebala funkcionirala. To najbolje ilustrira odnos tihe većine prema problemima o kojima sam govorio', rekao je Stanković.

Na njegovu izjavu reagirao je Hrvatski helsinški odbor, poslavši pismo Etičkom povjerenstvu HRT-a.

Pismo Hrvatskog helsinškog odbora prenosimo u cijelosti:

'Prema važećem Etičkome kodeksu Hrvatske radiotelevizije „novinari i kreativno osoblje odgovorni su za istinitost iznesenih navoda u svojim javnim istupima i djelovanju i istupima na društvenim mrežama te ne smiju kršiti odredbe ovoga Kodeksa ili drugih općih akata HRT-a“ (članak 48), te „ moraju biti vjerodostojni i odmjereni u javnim istupima te moraju izbjegavati sve istupe u javnosti, objektivno neprimjerene poslu koji obavljaju. Novinari i kreativno osoblje moraju (članak 47)

Zahtijevamo da Aleksandar Stanković hrvatskoj javnosti i vama odgovori na pitanje koji su to proustaški mediji u Hrvatskoj. Temeljem kojih kriterija i zakona je on utvrdio da su to proustaški mediji. Tko je on da govorom mržnje optužuje, za sada neidentificirane medije u Hrvatskoj da su proustaški. Zahtjevamo da vama i hrvatskoj javnosti kojih je to desetak medija navodno proustaški orijentirano. Da obrazloži na temelju čega on procjenjuje da su proustaški. Da nam definira što to znači proustaški mediji i da nam obrazloži na temelju kojih kriterija baš on određuje koji je to proustaški medij i da nam definira što je to proustaški medij.

Konačno, mislimo da bi on sve to trebao obrazložiti i vama Etičkom povjerenstvu koje bi na temelju tih njegovih iskaza javnosti uputili svoj pravorijek.

Temeljem njegovog iskaza može se procijeniti je li Aleksandar Stanković u međunarodnom mediju s visokim stupnjem kredibiliteta oklevetao vlastite kolege novinare, je li njegov nastup bio vjerodostojan, je li se ogriješio o etički kodeks', stoji u pismu HHO-a upućenom Etičkom povjerenstvu HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 19:35