PREIMENOVANJE

Ivan Račan: Gotovac nije zbog Tita doveo Tomaševića u nezgodan položaj

Razgovarat ćemo o svim temama koje dođu od koalicijskih partnera, poručili su iz Možemo!

Viktor Gotovac

 Damjan Tadić/Cropix

Pod pritiskom svojih tadašnjih koalicijskih partnera, gradskih zastupnika predvođenih Zlatkom Hasanbegovićem, gradonačelnik Milan Bandić morao je progutati žabu i početkom rujna 2017. promijeniti ime Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Takva odluka u Gradskoj je skupštini prošla većinom glasova, a protiv nje bila je tadašnja oporba, a nadašnja vlastu u gradu - SDP-a, kao i aktualni gradonačelnik Tomislav Tomašević. Iako je jasno da Tomašević i Možemo! po tom pitanju nisu promijenili mišljenje, tu politički polarizirajuću temu nisu otvarali otkako su preuzeli vlast, jer im uza sve probleme koje imaju u Zagrebu ne treba još i pobuna desnice i dijela građana ako bi krenuli u vraćenje Titova trga.

A onda je to pomalo već zaboravljeno pitanje najjavnije što može otvorio novoizabrani šef zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac - Tomaševićev koalicijski partner - u prvom javnom istupu: "Moramo se boriti za socijalne i egzistencijalne vrijednosti koje muče građane Zagreba, komunalna pitanja i ono što je ključno - ideje i ideologiju. Moramo se izboriti da dobijemo natrag Trg maršala Tita, da Aleksandra Zec dobije toponim u Zagrebu, ulicu ili trg..."

Nezgodno pitanje

Što misle o planu koalicijskog partnera da vrati Titov trg i je li time gradonačelnika Tomaševića stavio u nezgodnu poziciju, otvorivši pitanje koje sam gradonačelnik očito ne želi otvoriti, pitali smo jučer vodstvo Možemo!.

- Novom predsjedniku zagrebačkog SDP-a čestitamo na pobjedi. Optimistično gledamo na nastavak uspješne suradnje s gradskim SDP-om i novim predsjednikom. Planiramo nastaviti raditi na realizaciji ciljeva definiranih našim koalicijskim sporazumom, na razvoju Grada i povećanju kvalitete života građana. A o svim temama koje dođu od koalicijskih partnera ćemo razgovarati - poručili su iz Možemo!

Zorislav-Antun Petrović iz skupštinskog kluba zastupnika lijevo-zelene koalicije nije oduševljen Gotovčevim prvim javnim nastupom.

- Ne mogu govoriti uime cijele koalicije, govorim u svoje ime. Zelena ideologija je ideologija posvećena budućnosti. Ako neko društvo ili u ovom slučaju Grad imaju probleme koji su prioritetni i koje treba odmah riješiti da bi mu se osigurala budućnost, ne vidim zbog čega se baviti pitanjim iz prošlosti. Naravno da je prošlost važna, ali u trencima kada je brod opasno nagnut ne vidim nijedan razlog da se bavimo ovim pitanjem - kaže.

Šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini Ivan Račan smatra kako je "i u SDP-u i u zagrebačkoj gradskoj organizaciji potrebno verbalizirati jake teme koje građani očekuju".

Rasprava s partnerima

- Komunalne teme nikada neće izazvati pažnju kao što će teme koje su svjetonazorske, vrijednosne, pa i ideološke. I zbog toga će pažnja uvjet otići na pitanja, kao što je, recimo, vraćanje Trga maršala Tita ili imenovanja neke ulice po Aleksandri Zec - kaže. Račan smatra da Gotovac otvarenjem teme povratka Titova trga nije doveo Tomaševića u nezgodnu situaciju.

- Ovo nije stavljanje ničega pred partnere. Ovo je verbalizacija nečega što je novi predsjednik zagrebačkog SDP-a definirao kao ciljeve. To nije nešto što se treba riješiti danas, ali je nešto na čemu treba raditi u budućem periodu. O svemu ćemo raspravljati s partnerima - kaže.

Mišić: Tito? Ima i drugih prioriteta

Mateja Mišića, kandidata za šefa zagrebačkog SDP-a koji je u drugom izbornom krugu izgubio od Viktora Gotovca, pitali smo kako komentira to što je novi šef gradskog SDP-a u svom nastupnom govoru kao prioritet naveo i vraćanje Trga maršala Tita?

- Kroz kampanju se vidjelo da smo imali različite koncepcije. Ja sam više stavio naglasak na komunalne gradske teme, a Gotovac na ideologiju. S obzirom na to da su članovi dosta uvjerljivo glasali u njegovu korist, logično mi je da je te stvari naglasio u prvom javnom nastupu.

I ja sam tada kao SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini glasao protiv promjene imena Trga maršala Tita, baš kao i Tomislav Tomašević i drugi lijevi zastupnici. Gotovčevo je pravo da ovako uđe u mandat, bez obzira na to što ja mislim da ima drugih prioriteta - kaže Mišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:29