UPISI NA FAKULTETE

IVAN PAKOZDI, PREDSTOJNIK KATEDRE PR NA BERNAYS 'I usred korone smo za studente organizirali online terensku nastavu'

Prvi u regiji pokrenuli novi studij “Upravljanje doživljajem u turizmu”, a riječ je o jednom od najatraktivnijih zanimanja u turističkom svijetu, kaže Pakozdi
Ivan Pakozdi

“Edward Bernays University College" u svojoj brzoj reakciji na epidemiju nije izostavio kvalitetu, promišljajući kako studentima i suradnicima omogućiti što kvalitetniji sadržaj i okvir u kojem mogu funkcionirati u zahtjevnim okolnostima.

- Smatram da smo tu adaptaciju uspješno proveli upravo na temelju znanja našeg tima koji je omogućio uspješno odvijanje svih nastavnih i stručnih procesa, a da pri tome uvažavamo kriterij izvrsnosti”, rekao nam je Ivan Pakozdi, prodekan za razvoj i predstojnik Katedre za odnose s javnošću na Edward Bernays University Collegeu u Zagrebu.

Praktična nastava

Pakozdi smatra da visokoobrazovni sustav mora biti sposoban pronaći način na koji će funkcionirati bez obzira na to u kakvoj situaciji se nalazio. Obaveza je svakog visokog učilišta pronaći najbolji način da studentima osigura uvjete za obrazovanje i ispunjavanje svih studentskih obaveza.

-Izazov se skriva u organizacijskim sposobnostima, provedbi praktične nastave i zadržavanju kvalitete obrazovanja. Svijet smije stati samo figurativno, kaže Pakozdi.

Visokoobrazovni sektor u Hrvatskoj doživio je vrlo ozbiljnu transformaciju prelaskom s fizičke na online nastavu. Neki su se organizirali u roku par dana, drugima je za transformaciju trebalo više vremena, ali u konačnici svako visoko učilište barem je pokušalo pronaći način da zadrži kontinuitet održavanja nastave.

-Već ovo samo nastojanje da se osigura neometan tijek nastave govori u prilog da smo spremni prilagoditi se situaciji. Uuvjeren sam da će studenti prosperirati u onim sustavima koji su se uspješno prilagodili, omogućili interakciju uživo između profesora i studenata, gdje se nastavno gradivo poučava, a ne prosljeđuje mailom, gdje je literatura studentima dostupna bez ograničenja kroz e-knjižnice, gdje se poštuju rokovi za diplomiranje i sl, objašnjava.

Novi mediji

Dodaje da digitalnu nastavu ne treba mistificirati jer tamo gdje je sustav kvalitetno organiziran i nastava će biti kvalitetna. Na Bernaysu je, unatoč krizi, organizirana čak i praktična nastava. Za studente su organizirani online studijski posjeti i terenska nastava, što je organizacijski bilo izuzetno zahtjevno. Ali u dogovoru s partnerima iz gospodarskog sektora i taj vid poučavanja studenata je uspješno zaživio i to kroz interakciju uživo između studenata i poslodavaca, koji su studentima predstavljali svoje poslovne modele i s njima redovito rješavali razne zadatke...Pakozdi smatra da je velika važnost kvalitetnog obrazovanja za zanimanja koja su perspektivna, npr. turistički menadžment.

- Razumjeti kompleksne sociološke procese koji se rapidno pojavljuju s novim medijima, kao i praćenje komunikacijskih trendova na tržištu od iznimne je pomoći ne samo u plasiranju novih proizvoda, nego i u doprinosu boljem razumijevanju potreba, stila života i ponašanja potrošača. Proučavanjem, tumačenjem i shvaćanjem takvih fenomena, jasnije možemo kreirati i novi turistički proizvod koji treba biti u skladu s potrebama suvremenog konzumenta. Nadalje, teško je zamisliti zemlju poput Hrvatske, izrazito usmjerenu na turizam bez stručnjaka koji dobro razumiju neophodnost prilagodbe turističkog proizvoda suvremenom tržištu, kaže Pakozdi.

Smjer u kojem se Bernays razvija određen je isključivo tržišnom potrebom za određenim tipom visokoobrazovnog kadra i željom da se taj kadar obrazuje na inovativan i tržištu iskoristiv način. Posljedica takvog pristupa obrazovanju je pokretanje novog studija turizma “Upravljanje doživljajem u turizmu” na diplomskoj razini, kojeg već sada struka proglašava najinovativnijim studijem turizma u ovom dijelu Europe.

“Diplomski studij turizma bit će prvi studij tog tipa u regiji, a obrazovat će menadžere za upravljanje doživljajem, što je jedno od najatraktivnijih zanimanja. Nastava će se izvoditi na hrvatskom i engleskom jeziku, a studenti će moći studirati na daljinu”, objašnjava Pakozdi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 21:24