IZNENADNA SMRT

Istražni zatvorenik iz Splita preminuo u bolnici u Popovači, obitelj shrvana

‘Nije mogao podnijeti boravak u ćeliji, stalno je plakao. Sada kada je umro doslovno nitko ne istražuje što se dogodilo‘
Forenzičko psihijatrijski odijel neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot u Popovači
 Goran Mehkek/Cropix

Deset dana nakon što je iz Zatvora u Splitu prebačen u Neuropsihijatrijsku bolnicu u Popovači 50-godišnji Splićanin je preminuo, piše Slobodna Dalmacija. Na splitske Bilice je doveden kao istražni zatvorenik zbog sumnje u obiteljsko nasilje, a u bolnicu u Popovači je prebačen temeljem odluke Ane Svaline, upraviteljice splitskog zatvora.

Obitelj je obaviještena da je došlo do zatajenja srca, iako je primljen samo s dijagnozama duševnih smetnji i gastritisa. Njegova sestra Jadranka i nećakinja Andriana kontaktirale su nas šokirane razvojem događaja, a još više činjenicom da nemaju nikakvo službeno objašnjenje kako je 50-godišnjak završio u Popovači.

Fizički zdrav, a umro u deset dana

- Mene su vam zvali s Bilica kada je umro jer su kod njih ostale njegove stvari, majica i kutija cigareta. Odmah sam ih pitala kako i zašto je završio u Popovači te su mi rekli da nije mogao podnijeti boravak u ćeliji, stalno je plakao, nisu ga mogli smiriti pa gu ga odvezli u Popovaču. Sada kada je umro doslovno nitko ne istražuje što se dogodilo, a bio je fizički zdrav. Ponašaju se kao da nije umro čovjek - kaže nam nećakinja Andriana.

Ona i njena majka Jadranka brinule su se za 50-godišnjaka koji je živio u Splitu s 85-godišnjom majkom, njenom bakom koja je bila prestara da bi se sama nosila s tom obvezom.

- Moj ujac se u mladosti bavio nogometom, ali je kasnije imao problema s alkoholom zbog kojih se dva puta liječio u psihijatrijskim ustanovama. On i baka živjeli su na predjelu Bačvica gdje su ga svi znali i voljeli. Problemi s njegovim psihičkim zdravljem pogoršali su se nakon 2018. godine kada je imao prometnu nesreću nakon koje mu je operiran edem na mozgu.

Spasili su mu život, ali se mentalno vratio u djetinjstvo. Više nije bio sposoban za samostalan život. Moja majka je svaki dan dolazila do bake i njega i brinula se za njih. U trenucima kada bi bili sami njih dvoje, baka se nije mogla nositi s njim te je znala pozvati policiju.

Tako je moj ujak dva puta završio kao uhićenik. Prvi put je kažnjen prekršajno, a drugi put je uhićen u veljači ove godine nakon čega se više nikada nije vratio kući - priča nam Andriana.

Splićanin je uhićen 03. veljače oko 10.30 te ga policajci Druge policijske postaje odmah odvode na Hitni prijem Klinike za psihijatriju KBC Split. Nakon pregleda zaključeno je kako se radi o bolesniku s organskim i duševnim poremećajima uzrokovanim bolešću, oštećenjem i disfunkcijom mozga.

Kako nije bio agresivan ni suicidalan preporučuju ambulantno liječenje i policija ga vraća u postaju. Već u 15 sati ponovno ga dovode na isti Hitni prijem odakle je i nakon drugog pregleda ponovno otpušten i vraćen policiji. Sutradan 04. veljače odvode ga u pritvorsku jedinicu PU splitsko-dalmatinske.

image
Zatvor u Splitu
Nikola Vilić/Cropix

Općinskom državnom odvjetništvo je prije ispitivanja zatražilo da ga pregleda sudska vještakinja psihijatrica koja je utvrdila kako 50-godišnjak zbog težih duševnih smetnji nije shvaćao značenje svojih postupaka i nije vladao svojom voljom tj. bio je neubrojiv.

Zaključila je i da postoji vjerojatnost da bi zbog svoje bolesti mogao počiniti teže kazneno djelo zbog čega je zatražen istražni zatvor. Nakon toga 50-godišnjaka vraćaju u pritvorsku jedinicu gdje se problemi s njim nastavljaju. U konačnici su policajci nazvali njegovu sestru Jadranku.

- Toliko im se žurilo da nisu željeli čekati da ja dođem autobusom iz Sitnog Gornjeg, gdje živim s kćerkom, već su došli po mene službenim autom. Odveli su me u policijsku upravu. On se nije mogao smiriti u ćeliji sve dok ja nisam došla. Bio je preznojen i tresao se te sam ga presvukla u odjeću koju sam donijela.

Rekla sam mu:”Smiri se, seka je došla!”. Sjedila sam s njim od 14 do 22 sata tog četvrtka kada su ga odveli u Zatvor na Bilicama. Nikad ga više nisam vidjela. Mog brata je ubio sustav koji šalje u zatvor jadnike, a ne kriminalce - kroz suze nam priča Jadranka.

Nakon deset dana, 15. veljače, dobivaju poziv s Bilica da je 50-godišnjak dan prije umro u Popovači i da dođu po njegove stvari.

- Zvala sam bolnicu u Popovači gdje mi se javio liječnik koji je radio obdukciju. Kazao mi je: “Organizam je kolabirao, jednostavno mu je zatajilo srce. Vidio sam priraslice na plućima, ali to nije moglo dovesti do smrti”- prepričava nam Andriana.

Do danas nikome iz obitelji nije jasno kako je umro.

- Svi smo shrvani. I baka koja nije ni u snu mislila da će se nešto tako dogoditi jer je zvala policiju. Što vi mislite što je moj ujak tamo u Popovači proživio kad je umro u deset dana?

On je bio fizički zdrav i nije bio srčani bolesnik, pa pregledali su ga dva puta u bolnici u Splitu nakon uhićenja i nisu ništa vidjeli. Ako se razbolio toliko da je mogao umrijeti zašto nas nitko nije zvao?

Kakav je to zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, koga on štiti? Najviše su zaštićene osobe koje s takvim bolesnicima postupaju kao da nisu ljudi i kao da nemaju obitelj koja ih voli - zgrožena je nećakinja.

Svi 'peru ruke'

Kako je 50-godišnjak bio istražni zatvorenik pitali smo Upravu za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa jesu li istraživali okolnosti njegove smrti.

- S obzirom na zdravstveno stanje, istražni zatvorenik upućen je na liječenje u odgovarajuću ustanovu sukladno članku 135. stavak 2. Zakona o kaznenom postupku. S obzirom na to da istražni zatvorenik nije preminuo u zatvorskom sustavu, za više informacija možete se obratiti nadležnom sudu odnosno zdravstvenoj instituciji u kojoj je preminuo - odgovorili su nam.

U obavijesti o smrti koja je poslana policiji te na državno odvjetništvo i splitski sud navedeno je kako je prebačen temeljem odluke Ane Svaline, upraviteljice Zatvora u Splitu. Provjerili smo na Županijskom sudu u Splitu te na Općinskom državnom odvjetništvu i saznali kako u njihovim spisima nema pisanog traga da je zatražena i(li) dobivena suglasnost za prebačaj istražnog zatvorenika u Popovaču.

Pojednostavljeno, 50-godišnjak je poslan ovlastima upraviteljice zatvora u bolnicu van zatvorskog sustava gdje je preminuo. Uprava za zatvorski sustav ne smatra se dužnom istraživati išta vezano za njegovu smrt, iako je za njegov smještaj u Popovači odgovorna isključivo upraviteljica zatvora iz njihovog sustava.

Poslali smo upit i Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku koje je nadležno za bolnicu u Popovači jesu li istraživali okolnosti smrti 50-godišnjeg Splićanina.

- Vezano za upit kojim tražite podatke o okolnostima smrti osobe za koju navodite da je preminula 14. veljače 2021. u Neuropsihijatrijskoj bolnici u Popovači, možemo odgovoriti da Županijsko državno odvjetništvo u Sisku i Općinsko državno odvjetništvo u Sisku nisu zaprimili kaznenu prijavu, a niti obavijest vezano za smrt, odnosno okolnosti smrti osobe koju navodite u svom upitu - dobili smo odgovor od Tajništva Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:33