PROMOCIJA PLUS ZA RTL

Istraživanje: Većini hrvatskih građana najbolji premijer je Ivica Račan, evo kako stoje Plenković, Milanović i ostali

Za dvije godine mandata ocjena rada Vlade Andreja Plenkovića prema većini ispitanih građana je dva

Ivica Račan

 Goran Mehkek/CROPIX

Dvije je godine od parlamentarnih izbora - RTL u suradnji s Promocijom plus donosi istraživanje koje otkriva kako građani ocjenjuju pola mandata Vlade Andreja Plenkovića.

Za dvije godine mandata ocjena rada Vlade Andreja Plenkovića prema većini ispitanih građana je dva.

Dovoljan garnitura koja je u dvije godine promijenila 5 ministara dobila je od gotovo 36 posto ispitanika. Trojkom su nagrađeni od gotovo 27 posto, a četvorku im daje skromnih 11 posto ispitanika. Broj onih koji im daju 5 je u okviru ovog istraživanja zanemariv. No, ne i broj onih koji ih šalju na popravni - njih 23 posto.

Najveću ocjenu - trojku - Vladi daju HDZ-ovci i to s prosjekom 3,49 tako da im malo fali do četvorke. Klimavu trojku daje im HNS, a svi ostali složni su - jedva prolaz.

Uspjesi Vlade

Potres, pandemija, rekordna inflacija - da, to se sve dogodilo u protekle dvije godine - u kojima kao najveći uspjeh Vlade ispitanici vide povećanje minimalne plaće, njih gotovo 22 posto. I dok čekamo svečano otvorenje završetak izgradnje Pelješkog mosta najuspjehom zove 17 posto ispitanika. Uvođenje nacionalne mirovine za starije osobe bez primanja hvali 9 posto ispitanika. Iako je epidemija državu koštala više desetaka milijardi kuna - upravljanje COVID krizom mjere za očuvanje radnih mjesta i uvođenje COVID dodataka kao uspjeh ove Vlade vidi tek 7 posto. Da nema ništa dobro što su napravili smatra više od 10 posto ispitanika.

Skoro uvođenje eura samo 7 posto ispitanika vidi kao uspjeh Vlade, a ulazak u Schengenski prostor gotovo 6 posto ispitanika. Kreditni rejting zemlje, izgradnja LNG terminala u Omišlju na Krku, kupovina Rafale borbenih aviona, novi zakon o braniteljima kojim se proširuju povlastice branitelja te politika prema Hrvatima u BiH, sve to za uspjeh Vlade bira manje od 5 posto ispitanika.

Neuspjesi Vlade

Građani najviše zamjeraju Vladi sporu obnovu nakon potresa - gotovo 30 posto ispitanika. Ono što građani još ističu kao neuspjeh Vlade su loše odluke vezane uz inflaciju i poskupljenja (23,5 posto ispitanika), probleme s istragama protiv ministara i državnih dužnosnika (11,4 posto), a to ni ne čudi kad je prvi put u povijesti moderne hrvatske države uhićen i ministar na dužnosti. Čak 7,9 posto ispitanika smatra da je jedan od neuspjeha vlade demografska politika i iseljavanje iz zemlje. Da je Krizni stožer loš potez Vlade smatra 8 posto ispitanika, a nešto manji postotak ispitanika (7,6 posto) zamjera Vladi kaos i dugove u zdravstvu.

Sukobi premijera i ministara s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, uvođenje eura, zastoj u otkupu udjela u INA-i, policijsku brutalnost prema migrantima na granici s BiH, sve to kao neuspjeh Vlade bira manje od 3 posto ispitanika.

Račan najbolji premijer

Od 2000. Hrvatska je imala 6 premijera - da je Ivica Račan napravio najviše za Hrvatsku u 3 godine svog mandata i njezine građane stav je 26 posto ispitanika. Plenković je za sada na čelu Vlade 6 godina, a on je najuspješniji za gotovo 23 posto ispitanika. Mandat Zorana Milanovića najuspješnijim ocjenjuje 10 posto ispitanika. Iza Milanovića su Jadranka Kosor (9,4 posto) i Tihomir Orešković (3,1 posto). Na samom začelju je Ivo Sanader (1,5 posto), a da su svi oni bili loši smatra gotovo 16 posto.

Po dobi - mlađi, manje obrazovani su na strani Plenkovića, dok stariji i obrazovaniji preferiraju Račana. U srazu po regijama - Zagreb i okolica, Sjeverni Jadran i Sjeverna kontinentalna Hrvatska - bliže je politici Račana, dok je Slavonija, središnja i gorska Hrvatska, kao u Dalmacija uz Plenkovića.

Ocjena je zaključena - ispravak može u sljedeće dvije godine. Bit će zanimljivo vidjeti zaključno istraživanje Plenkovićeva mandata - jer iako izgledaju kao izazovne godine iza njega - one koje slijede bit će još gospodarski i ekonomski izazovnije.

NAPOMENA: Istraživanje je provedeno od 4. do 7. srpnja 2022. godine na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2.7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:44