HRVATSKA IMA NAJVIŠE VJERNIKA

Istraživanje: U 8 godina broj katolika narastao za 84 tisuće

 Vjekoslav Skledar/Cropix

ZAGREB - U Hrvatskoj je broj katoličkih vjernika u porastu, pokazali su statistički podaci koje je uoči posjeta pape Benedikta XVI. Zagrebu objavila Sveta Stolica..

Objavljeno je da prema podacima iz 2009. u Hrvatskoj živi 3,981.000 katolika ili 89,88 posto stanovništva, što je za 83.668 katoličkih vjernika više od podataka dobivenih popisom stanovništva iz 2001., kada je registrirano 3,897.332 katolika ili 87,88 posto stanovništva.

Župne evidencije

Navedeni podaci preuzeti su od Središnjeg crkvenog ureda za statistiku, tijela pri Svetoj Stolici koje, kako nam je rekao teolog prof. dr. Adalbert Rebić, vodi redovitu i ažurnu evidenciju. Svake godine to tijelo pomaže u izdavanju Papinskog godišnjaka (Annuario Pontificio) koji precizno određuje statistiku o Katoličkoj crkvi.

- Središnji ured za statistiku Crkve redovito zaprima evidenciju o broju vjernika iz svih biskupija diljem svijeta. Te biskupije, pak, podatke o broju vjernika dobivaju od svih župa na svom području koje su im takva izvješća dužne podnijeti svake godine.

Riječ je o podacima koji su dobiveni na temelju župnih evidencija o broju krštenih i broju umrlih.

Nema nikakvoga razloga da se sumnja u autentičnost i preciznost te evidencije - rekao nam je prof. dr. Rebić. Teolog navodi da ga porast broja vjernika ne čudi. Objašnjava ga, djelomično, i intenzivnim doseljavanjem stanovništva iz Bosne i Hercegovine i Vojvodine.

Kako kaže Rebić, riječ je uglavnom o obiteljima katoličke vjeroispovijesti koje u većini slučajeva imaju veći broj djece.

Don Anton Šuljić, pomoćnik ravnatelja u Kršćanskoj sadašnjosti i ugledni katolički novinar i publicist, nije do kraja siguran u pouzdanost objavljenih podataka.

Pričekati popis

- Znam kako je ustrojen statistički ured Hrvatske biskupske konferencije i nisam do kraja uvjeren u njegovu ažurnost. Porast katolika od 2 posto zvuči mi proizvoljno. Možda da pričekamo rezultate popisa stanovništva - smatra Šuljić.

Ovogodišnji Papinski godišnjak zabilježio je porast broja katolika u svijetu. U 2009.godini broj krštenih vjernika bio je milijardu i 181 milijun, što je za čak 15 miljuna više u odnosu na 2008,. godinu.

Novoobjavljeni podaci iz Vatikana Hrvatsku svrstavaju u vrh ljestvice europskih država s najvećim brojem katolika izraženim u postocima - zajedno s Vatikanom, Maltom, San Marinom, Španjolskom, Italijom i Poljskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 15:22