GLOBUS OTKRIVA

ISTRAŽIVANJE: KOLIKO KOŠTAJU STANOVI? 'Ovo je tek početak, bit će još jeftiniji'

ZAGREB - Oduka o tome do koje razine spuštati cijene nekretnina zavisi od slučaja do slučaja. U nekima nema drugog izlaza nego stanove dati u bescijenje, a u nekima se stečajnim upraviteljima još isplati kalkulirati”

Ma to je tek početak. Bit će još puno takvih slučajeva i stanovi će se na odličnim lokacijama moći kupiti za jako dobre cijene – kaže Globusu jedan stečajni upravitelj. U Zagrebu je, potvrđuje, počela rasprodaja novogradnje – novosagrađenih stanova i urbanih vila koji su tijekom velikog građevinskog booma po metropoli rasli poput gljiva nakon kiše, ali su ostali neprodani nakon što ih je tržište procijenilo kao neke od najskupljih kvadrata u Europi, piše Globus.

Stvar je krenula laganim tempom – zasad se radi o možda nekoliko desetaka kompanija koje su gradile ili prodavale novoizgrađene stanove pa su u međuvremenu pale u stečaj.

O sudbini njihovih nekretnina sada odlučuju stečajni upravitelji koji rasprodaju njihove poslovne i stambene objekte, a nekad skupi stanovi sada se na tržištu mogu pronaći po početnim cijenama koje su i do 50 posto niže od prvotnih.

Globus je istražio to skriveno tržište najjeftinijih stambenih objekata.

Našli smo 15-ak vrlo privlačnih zagrebačkih adresa na kojima stanovanje nikad nije bilo jeftinije.

spuštanje cijena. Želite živjeti na zelenom Vrhovcu na kojemu prodavatelji stanova za svoje objekte i dalje traže i do 2500 eura po kvadratu?

Oduvijek ste htjeli živjeti na bukovačkim obroncima, ali si niste mogli priuštiti nekretnine često procijenjene i na više od dvije tisuće eura po četvornom metru?

A onda opet, drage su vam i Šestine, ali tko će 30 godina otplaćivati kvadrate plaćene 2200 eura po metru?

Imate sreće: stanovi koji se rasprodaju kroz stečajne postupke nikad nisu bili jeftiniji, a uz mnoge od njih dobije se i garažno ili parkirno mjesto – čak i ugrađena sauna u kojoj se inicijalno trebao opuštati neki bogati investicijski bankar.

Recimo, baš će se nekoliko takvih luksuzno opremljenih stanova moći kupiti na dražbi 19. rujna, na lokaciji Perjavička putina u Gornjem Stenjevcu, ispod zelenih sljemenskih obronaka.

U ovom slučaju nije riječ o stečaju građevinske kompanije nego banke – i to Credo banke – koja je u vlasništvu imala nekoliko luksuznih nekretnina diljem zemlje, od toga pet stanova u Zagrebu koje će u rujnu biti dostupni po “pristojnim cijenama”.

“Stečajni postupak je u tijeku pa vam ne mogu komentirati slučaj”, kratko nam je rekla stečajna upraviteljica Ankica Čenić.

Ipak, u javno dostupnoj dokumentaciji pronašli smo odluku o prodaji imovine stečajnog dužnika (a banka prodaje svašta, pa čak i Vaništine slike), ali nama je za oko zapelo pet stanova koje iz nekog razloga nisu uspjeli prodati prije nego što je banka propala.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:41