VILIBOR SINČIĆ

‘Istražili smo, prijavili i lobirali. Europi je za uhićenje trebalo pola godine. Uskoku bi trebalo barem 16 godina‘

‘Prije koji dan Plenkoviću sam jasno rekao da godinama sustavno radim na razotkrivanju svih njihovih pljački, lopovluka i kriminalnih radnji‘

Ivan Vilibor Sinčić

 Ronald Gorsic/Cropix

Uhićenje bivšeg ministra Tomislava Tolušića u sklopu istrage Ureda europskog javnog tužitelja komentirao je zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić.

- Istražili smo, prijavili smo, lobirali smo. Europa ga je uhitila nešto više od pola godine nakon što smo im dostavili svu dokumentaciju. USKOK-u bi trebalo barem 16 godina. Tolušićevo uhićenje najavljivao sam mjesecima. Prije koji dan Plenkoviću sam jasno rekao da godinama sustavno radim na razotkrivanju svih njihovih pljački, lopovluka i kriminalnih radnji. Da ih prijavljujem i pletem mrežu u koju padaju jedan za drugim. Danas je u tu mrežu pao Tolušić, prijavio sam ga za više kaznena djela, uključujući Vinsku omotnicu. Tomislava Tolušića pratili smo od njegovih vinograda sve do Luxemburga. Nećemo odustati dok ne iskorijenimo korupciju u Hrvatskoj, koja nosi HDZ-ovo ime, i dok ne dođu na čelu zemlje novi, mladi ljudi koji će ih sve procesuirati i oduzeti im popljačkano - poručio je hrvatski europarlamentarac.

Ured europskog javnog tužitelja jutros je priopćio da su u Hrvatskoj uhićene dvije osobe zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabu položaja i ovlasti. "Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi hitne dokazne radnje", stoji u priopćenju.

Navedene radnje odnose se na dvije osobe zbog sumnje na počinjenje subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta dva natječaja sufinancirala je Europska unija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:23