AGROKOR

Istragu protiv Todorića tešku milijardu kuna DORH privodi kraju

 
 Željko Puhovski / CROPIX

Sredinom listopada 2017. pokrenuta je prva, “glavna” istraga u slučaju Agrokor. Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić otvaranje istrage dočekao je u Londonu, a i njegovi sinovi Ivan i Ante zatekli su se u inozemstvu, dok je policija u Zagrebu pretresala Kulmerove dvore i privela 12 njihovih ranijih suradnika.

Optužbe tužiteljstva bile su iznimno teške, zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službenih isprava, povreda obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga, odnosno lažiranje financijskih bilanci Agrokora u prošlih deset godina. Inkriminirana im je šteta koja premašuje milijardu kuna. No, ni dvije nepune godine kasnije, nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu još nije podiglo optužnicu u tom predmetu.

Prigovori DORH-u

No, podignute su druge optužnice vezane uz aferu Agrokor. Najprije je spomenuto tužiteljstvo prošloga tjedna podiglo 13 optužnica protiv ukupno 29 obuhvaćenih osoba iz tvrtki dobavljača Agrokora. Te se optužnice odnose na mjenično poslovanje, odnosno krivotvorenje isprava. A onda je u ponedjeljak podignuta i prva optužnica protiv Ivice Todorića i troje njegovih suradnika, ali za jedan izdvojeni slučaj, prema optužbi, nezakonitog izvlačenja 1,25 milijuna eura iz Agrokora.

Upravo zbog takvog razvoja događaja prošlih su se dana mogli čuti razni prigovori na račun državnog odvjetništva, od toga da se optužnicama pokušava “pritisnuti” dobavljače, do toga da je ovotjedna optužnica protiv Todorića za jedan poslovni događaj podignuta kako se ne bi moglo tvrditi da su samo dobavljači na udaru, dok pritom glavni predmet protiv njega “stoji”.

Međutim, u ovakvom postupanju tužiteljstva, kada se imaju u vidu obimi pojedinih predmeta i njihova zahtjevnost, zapravo nema ničega neuobičajenog. Već na početku osnovne istrage protiv Todorića i ostalih mogle su se čuti izjave sudaca i drugih pravnih stručnjaka da se radi o ogromnom predmetu za koji će biti potrebne godine, spominjala su se čak i desetljeća, da se riješi. Tada su se mogle čuti primjedbe da je taj ogromni predmet trebalo “rascjepkati” u više manjih predmeta. Uistinu, iznimno opsežna je već i prva, a ujedno i središnja točka optužbe u predmetu Agrokor, koja se odnosi na lažiranje financijskih bilanci Agrokora tijekom posljednjih desetak godina. Tužiteljstvo je na temelju nalaza financijskih vještaka i revizora iz PwC-a tvrdilo da je Agrokor lažno prikazivao poslovanje s dobiti, čime je vlasniku Ivici Todoriću omogućeno da godinama uzima nepripadajuću dividendu, stotine milijuna kuna. Posve je jasno da nije bilo nimalo jednostavno, niti moguće u kratkom vremenu obraditi praktično kompletno desetljetno financijsko poslovanje jednog ogromnog koncerna poput Agrokora.

Usto, osnovnom istragom obuhvaćeno je još niz pojedinačnih, ali vrlo kompleksnih financijskih transakcija prilikom kojih je, po stavu tužiteljstva, bilo nezakonitosti. Daljnja točka istrage protiv Todorića odnosi se na izvlačenje novca preko tvrtke Agrokor AG u švicarskom Zugu, inače tvrtke kćeri hrvatskog koncerna, a inkriminirano je i organizirano financiranje koncerna kroz mjenično poslovanje s ciljem prikrivanja stvarnog stanja dugovanja Agrokora. Zbog svega navedenog nimalo ne čudi da je samo za provođenje knjigovodstveno financijskog vještačenja i njegove dopune, koje je izradila poljska podružnica poznate revizorske kuće KPMG, bilo potrebno dulje od godinu dana. No, prema dostupnim informacijama, i takva opsežna i iznimno zahtjevna istraga upravo se privodi kraju. Iako, treba napomenuti, uz prekoračenje zakonom popisanog roka od godinu i pol dana. No, kako se radi o instruktivnom roku, nikakvih posljedica neće biti. S druge strane, tužiteljstvo je istragu u slučaju inkriminiranog izvlačenja 1,25 milijuna eura na račun švicarske off shore tvrtke Siggman Invest AG, iza koje, prema optužbi, stoje Todorićevi bivši suradnici iz Agrokora Piruška Canjuga i Ante Huljev, otvorila u studenom prošle godine. Osim prikupljanja podataka putem međunarodne pravne pomoći iz Švicarske, ta je istraga bila bitno jednostavnija i znatno manje zahtjevna. Stoga i ne začuđuje da je baš u tom predmetu podignuta prva optužnica protiv Todorića.

Inače, protiv Todorića se vodi i treća istraga vezana uz financiranje Agrokora preko investicijskog fonda Nexus.

Slučaj “mjenice”

Što se tiče 13 optužnica protiv odgovornih osoba iz Francka, Kraša, Unex Medie, AWT-a, Agrofructusa, Sokol Marića i nekih drugih dobavljača, predmeti također nisu previše komplicirani. Istražitelji su zapravo “samo” izdvojili slučajeve mjeničnog poslovanja i faktoringa u kojima, iako je u dokumentaciji bilo navedeno, nije bilo izdavanja roba i usluga, nego se zapravo prikriveno financirao Agrokor. Stoga su svi potpisnici dokumenata, prema tužiteljstvu, neistinitog sadržaja sada optuženi za pojedinačna krivotvorenja isprava.

Kulmerovi dvori, izlazak na burzu

U nizu složenih financijskih transakcija DORH se bavi optužbom za knjiženja navodnih troškova pripreme projekta IPO-a, izlaska Agrokora na burzu. Uz to, DORH smatra da je financiranje Todorićeve kupnje Kulmerovih dvora izvedeno sredstvima, prema optužbi, koncerna, pa otkup paket povlaštenih dionica Agrokora od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), što je opet, po stavu tužiteljstva, uglavnom financirao sam Agrokor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:56