TROJICA OSUMNJIČENIH

Istraga za masakr kod Gline: Izveli 16 civila iz svojih domova i usmrtili ih vatrenim oružjem

Navedeni prijedlog sudac istrage je uvažio i odredio jednomjesečni pritvor osumnjičenima za ratni zločin

Županijski sud u Zagrebu

 Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Protiv dvojice državljana Srbije i jednog njihovog kolege nepoznatog državljanstva, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu zbog sumnje da su počinili zločin protiv čovječnosti i međunarodnog prava točnije zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Riječ je o događaju koji se zbio u ranim jutarnjim satima 3. studenog 1991. godine na privremeno okupiranom području tadašnje općine Glina, a tijekom oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i oružanih formacija tzv. SAO Krajine. Prema sumnjama zagrebačkih tužitelja, pripadnici SAO Krajine su zajedno s još 10 pripadnika istih formacija došli u selo Gornje Jame gdje su nasilno izveli iz obiteljskih kuća trojicu civila, točnije mještana tog sela.

Njih su, sumnja dalje tužiteljstvo, osumnjičeni odveli u smjeru Donjih Jama te ih, zajedno s još 13 civila, također mještana sela Donje Jame, usmrtili hicima iz vatrenog oružja. Tim činom ogriješili su se o odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog Protokola Ženevskim konvencijama.

Nakon svega, predstavnici tužiteljstva su predložili sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu određivanje istražnog zatvora protiv dvojice 70-godišnjaka i njihova 74-godišnjeg bivšeg suborca, kako bi se neometano, dalje, odvijao postupak za koji je propisana kazna dugotrajnog zatvora kod kojeg su okolnosti kaznenog djela posebno teške. Navedeni prijedlog sudac istrage je uvažio i odredio jednomjesečni pritvor osumnjičenima za ratni zločin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:22