LASKAVA TITULA

Istra opet najbolja maslinarska regija u svijetu, maslinare godišnje posjećuje 80 tisuća turista

‘Baviti se maslinarstvom u Istri je postao trend, ali i moda. Sad se time bave i bankari i političari i mnogi drugi. I to je dobro‘

maslinari iz Istre

 Goran Sebelic/CROPIX

Već sedam godina zaredom Istra je proglašena najkvalitetnijom maslinarskom regijom u svijetu. Tu je titulu zaslužila jer je čak 66 istarskih maslinara među 500 najboljih maslinara svijeta zastupljeno u najnovijem izdanju "Biblije" maslinova ulja Flos Oleiu za ovu godinu. To je udio od čak 13 posto. Laskava je to titula za Istru koja se u najpoznatijem svjetskom vodiču za maslinova ulja našla uz bok maslinarskim velesilama kao što su Italija i Španjolska. Inače, u Flos Oleiu već su 13 godina uvrštena ulja i maslinari iz 55 država s pet kontinenata. U utorak se u Poreču održala dodjela vodiča svima koji su se u njemu našli u zadnje tri godine jer zbog epidemije ovakvih događanja već dvije godine nije bilo. Bila je ovo prilika i da se najbolji istarski maslinari konačno vide i pohvale svojim uljima te novim investicijama u svoje uljare i kantine.

- Tri godine zaredom smo ponovno potvrdili da smo najbolja maslinarska regija u svijetu. To nije malo. Isto tako, opet je jedan od naših maslinara među 20 najboljih maslinara svijeta. Za ovu godinu to je Franko Červar iz Novigrada. To je potvrda kvalitete i kontinuiteta ambicija istarskih maslinara. Jer boriti se s 21 regijom iz Italije, 15 regija iz Francuske i 14 iz Španjolske je nešto što nas izdvaja od svih ostalih. A izdvaja nas i to da smo u ovom vodiču sedam puta bili najbolji - rekao je direktor istarske turističke zajednice Denis Ivošević prilikom podjele priznanja maslinarima koji su ujedno i veliki ambasadori istarskog turizma. Ivošević je dodao i da su se istarski maslinari iskazali i u pandemijskim godinama svojim investicijama.

image

Franko Červar

Goran Sebelic/CROPIX

- U te dvije godine su se desile značajne nove investicije, i to ne samo u nove uljare, nego u podizanje cijelog jednog koncepta maslinarskog centra koji ima uljaru, kantinu, trgovinu te prezentacijsku i degustacijsku salu. To znači da istarski maslinari razmišljaju o budućnosti istarskog maslinarstva. Isto tako, već su se ugradili u turističku priču. Primjerice, 20 najboljih istarskih uljara na godišnjoj razini ima između 70 i 80 tisuća posjetitelja. Tu se ne radi o takozvanim autobusnim gostima. U kantine stižu individualni gosti kojima je maslinovo ulje interesantan turistički proizvod - istaknuo je Ivošević.

Dodao je i da je kriza na istoku Europe, gdje su veliki proizvođači suncokretovog ulja, prilika da se podigne udio potrošnje, a time i proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Što se tiče budućnosti istarskog maslinovog ulja, kaže kako je ono i svojevrsni ambasador zdravstvenog turizma zbog svojih svojstava.

image

Denis Ivošević

Goran Sebelic/CROPIX

Ovako odličnim rezultatima koje na svjetskoj sceni podižu istarski poljoprivrednici pohvalio se i istarski župan Boris Miletić. Rečeno je da uspjeh istarskih maslinara nije slučajan, već je uz povoljne agroklimatske uvjete rezultat brojnih poljoprivrednih politika istarske županije u proteklih 25 godina, poput intenzivnih edukacija maslinara, podjele sadnica, ali i ono najvažnije, odobrenih kredita od strane županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. Zahvaljujući edukacijama u potpunosti se promijenila tehnologija uzgoja maslina i vrijeme berbe, a velika ulaganja istarskih maslinara uz podršku istarske županije omogućila su da danas na području Istre imamo više od 30 tehnološki najnaprednijih uljara, u kojima se isti dan ručno ubrana maslina prerađuje u maslinovo ulje. Također, velika ulaganja i znanje uloženi su i u pripremu ulja za tržište, a sve navedeno je omogućilo zaštitu Ekstra djevičanskog maslinovog ulja "Istra" oznakom izvornosti na razini EU. Oznaka izvornosti svakom potrošaču garantira da su sve faze proizvodnje, prerade, skladištenja i punjenja izvršene na području Istre.

- Odluka da Istru želimo brendirati kao regiju vrhunskih poljoprivrednih proizvoda te da ne biramo kvantitetu nauštrb kvalitete pokazala se kao uspješna receptura. Danas, već sedmu godinu zaredom, imamo najbolja maslinova ulja u svijetu, kao najbolju potvrdu. Poljoprivreda je grana koja zahtijeva jako puno mukotrpnog rada i ulaganja. Istarska županija će i ubuduće nastaviti snažno poticati daljnji razvoj ove grane kroz Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizama Istre, izgradnjom sustava javnog navodnjavanja, projektima i programima koje provoditi županijska Agencija za ruralni razvoj Istre itd. - izjavio je Miletić.

Od svog prvog izdanja Flos Oleia 2010. godine, Istra je odmah zauzela važnu ulogu te se pozicionirala kao druga najbolja maslinarska regija, odmah iza Toskane. No svake godine prednost Toskane bila je sve manja, da bi na kraju 2016. godine Istra zauzela vodeću poziciju koju je zadržala do danas, no s daleko većom razlikom no što je Toskana prethodno imala u odnosu na Istru. Toskana se u ovom izdanju sasvim približila Istri te je bilo neizvjesno kako će sve to ove godine završiti i zbog činjenice što prošlogodišnja kampanja u Istri nije bila za pamćenje, za razliku od Toskane koja je imala jako dobru kampanju. Kako to izgleda ove godine dovoljno govori činjenica da Istra ima 66 uvrštenih maslinara, a Toskana 65, dakle presudio je jedan više u korist Istre.

Također, izvrsne rezultate ostvarila je i regija Puglia, koja se posljednjih godina nametnula u kvaliteti EDMU te je ove godine imala 51 maslinara uvrštenog u vodič te se prilično približila Toskani i Istri. Još važnija činjenica je ta da na ocjenjivanje pristigne do 1000 uzoraka iz cijeloga svijeta da profesionalni panel provjerenih kušača iskuša u organoleptičkom smislu sve pristigle uzorke, da se nakon toga radi selekcija 500 najboljih u svijetu i da unutar 500 najboljih Istra ima svojih 66, što je zaista impozantno, rečeno je na okupljanju u Poreču.

A najskromniji među svima bili su sami maslinari čiji se broj u ovom vodiču povećava iz godine u godinu, kao i visina ocjene koju postižu. Ove godine je primjerice uljara Mate Aleksandre Vekić iz Savudrije dosegla nevjerojatnih 99 od 100 ukupnih bodova. To je najviša ocjena stručnjaka ikad dodijeljena nekom istarskom ulju. Među top tri najbolje ocijenjena ulja su i ulje obitelji Ipša iz Oprtlja te labinske tvrtke Olea b.b., odnosno Duilia i Bosiljke Belić. Svi ti proizvođači su u Flos Oleiu od prvoga dana i već su bili među top 20 maslinara svijeta.

image

Duilio Belić

Goran Sebelic/CROPIX

- Dva puta smo bili među 20 najboljih maslinara svijeta. Mi smo u ovom vodiču od 2005 godine, a te prve godine smo u vodiču bili mi i pokojni gospodin Tranqilino. Druge godine nas je već bilo 10 i taj se broj počeo povećavati. A u tom se periodu jako puno napredovalo. Posebno cijenim ovaj vodič jer je njegov urednik Marco Oreggia bio kod svakog proizvođača doma. Vidio je gdje i kako koji maslinar radi. I to je sigurno velika prednost za onoga koji ocjenjuje. A on gleda sve - od maslinika, do njegova održavanja, načina uzgoja maslina, čuvanja maslinovog ulja, prerade - govori Klaudio Ipša. Kaže da se Oreggia čudio kad je došao prvi put kod njih i kad je vidio da ulje čuvaju pod dušikom.

- Rekao nam je da neki veliki proizvođači u Italiji to ne rade i da tako nešto nije očekivao u jednoj maloj kantini na jednom malom imanju. A u međuvremenu baviti se maslinarstvom u Istri je postao trend, ali i moda. Sad se time bave i bankari i političari i mnogi drugi. I to je dobro. Jer se svi trude da rade što bolje - kaže nam je jedan od najpoznatijih istarskih maslinara.

Ove godine na površinu je uz mnoga poznata imena s ove scene isplivalo i jedno novo - Franko Červar. Skromni maslinar iz Novigrada pobijedio je u kategoriji EDMU monosortnog ulja sa srednje izraženom voćnošću.

image

vodič Flos Olei

Goran Sebelic/CROPIX

- Ta je nagrada jako utjecala na prodaju našeg ulja. Jako puno stranaca nam dolazi s vodičem ispod ruke. Ne pitaju ni za cijenu. Inače, porasla nam je cijena ulja za 40 posto. Isto tako, ove smo godine posadili tisuću novih stabala maslina i do jeseni imamo u planu posaditi još 500 komada. A trenutno imamo tri tisuće i tristo stabala. U vodiču smo od negdje 2007. godine i u tom razdoblju dizala nam se kvaliteta ulja. To je jedini način kako konkurirati Španjolskoj, Italiji ili Grčkoj - rekao je novigradski maslinar. Inače, čak sedamnaest istarskih maslinara uvršteno je u ekstra klasu iznad 94 bodova.

Flos Olei, dvojezični talijansko-engleski vodič kroz vrhunska svjetska ekstra djevičanska maslinova ulja, ove godine obilježava svoje trinaesto izdanje. Izdavači i urednici su diplomirani agronom Marco Oreggia, gastronovinar i profesionalni kušač maslinovih ulja, ujedno osnivač vodiča, jedan od najutjecajnijih opinion lidera po pitanju ekstra djevičanskih maslinovih ulja, te Laura Marinelli, novinarka i kušačica maslinovih ulja. U realizaciji vodiča sudjeluju i talijanski te međunarodni kušači i drugi stručnjaci za maslinova ulja. Stručnjacima i potrošačima Flos Olei je priručnik i vodič kroz upoznavanje maslinarstva s različitih aspekata. Namijenjen je, kako ističu izdavači, ljubiteljima dobre hrane i pića, ali i stručnjacima s području maslinarstva, agronomima, maslinarima, tehnolozima, kao i ugostiteljima. Ujedno je i velika promocija te reklama neke destinacije, u ovom slučaju Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:49