NAJVIŠU CIJENU PLATIT ĆE GRAĐANI

Istina o cijenama energenata: Odmah nakon izbora struja i plin skuplji i do 50 posto

'Prije nego što Hrvatska uđe u Europsku Uniju dogodit će se velik preokret...'
 Igor Soban/Cropix

ZAGREB - Tko god došao na vlast nakon predstojećih parlamentarnih izbora, hrvatskim građanima ne ginu poskupljenja struje, plina, drva, kruha, mlijeka, kave, ortopedskih pomagala, lijekova, knjiga... To nije stvar domaće politike, upozoravaju stručnjaci, nego cijena ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, odnosno prilagođavanje na njezin porezni sustav. Drugi, ne manje bitan faktor jest rast cijena sirovina na svjetskom tržištu.

Hitna depolitizacija

Zbog ukidanja nulte stope PDV-a, sve što je dosad bilo bez poreza (kruh, mlijeko, lijekovi) u EU će biti oporezovano s najmanje pet posto.

No, ono što će najviše pogoditi proizvođače hrane i općenito svu industriju je poskupljenje struje i plina. Na kraju će, tvrde stručnjaci, sve platiti građani.

- Neovisno o tome koja će Vlada biti u Hrvatskoj, struja i plin će poskupjeti. Pitanje poskupljenja energenata mora se potpuno depolitizirati, jer to nema veze s politikom, nego s činjenicom da se Hrvatska mora uskladiti s poreznim sustavom EU. Industrija, međutim, već ima i preskupu struju, ali kućanstva trenutačno plaćaju cijenu koja je dosta ispod cijena u zemljama EU. Moramo implementirati taj treći paket EU direktiva, to se ne može izbjeći. S usklađivanjem cijena energenata već kasnimo. To smo trebali učiniti još u ožujku ove godine, ali nismo jer su i druge zemlje EU kasnile - objašnjava Goran Granić, ravnatelj Energetskog instituta “Hrvoje Požar”, podsjećajući da su to morale proći sve države prije ulaska u EU.

Ekonomski analitičar Ante Babić tvrdi kako će se prije nego što Hrvatska uđe u EU dogoditi velik preokret, nakon kojega će najvišu cijenu platiti građani.

Socijalna politika

- U Hrvatskoj sada industrija, kojoj je nametnuta velika cijena struje i plina, plaća troškove kućanstava. U EU će biti obrnuto. Tamo manje plaća onaj tko proizvodi, a ne onaj tko troši, pa kućanstva plaćaju više nego industrija. Kod nas se dosad vodila socijalna politika cijena energenata - upozorava Babić i ističe kako će zbog usklađenja trošarina poskupjeti i loživo ulje te drvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 05:39