PROJEKT PAO U VODU

Istarski vinari slave: Zbog manje stanovnika na zadnjem popisu, ništa od gradnje zdravstvenog resorta kod Buja

Obitelj Markežić se protivila gradnji na dosad neizgrađenom brdu ponad njihova vinograda

Vinogradi i vinarija Kabola

 Goran Sebelic/Cropix

Zbog manjeg broja stanovnika prema zadnjem popisu stanovništva na području Grada Buja u Istri, neće se realizirati turistički zdravstveni resort slovenskog investitora Janeza Živka iznad jedne od najljepših vinariju u Hrvatskoj - Kabole obitelji Markežić. To je za ovu uglednu vinarsku obitelj odlična vijest budući da su ovog proljeća dignuli glas protiv ove investicije na dosad neizgrađenom brdu ponad njihove vinarije i vinograda zaštićenog momjanskog muškata. U tome ih je podržala i udruga vinogradara i vinara Istre Vinistra.

Kako nam pojašnjava tamošnji gradonačelnik Fabrizio Vižintin, manji broj stanovnika je jedini razlog zašto se područje neće urbanizirati u aktualnim izmjenama i dopunama prostornog plana kojim je predviđen i ovaj projekt.

- Skinuta su građevinska područja zbog problema oko popisa stanovništva, pa neće biti moguće realizirati niti taj projekt. No, ni obitelj Markežić neće moći sagraditi svoju obiteljsku kuću kako su planirali, a i druge su investicije u problemima zbog ovoga. Jedino što ostaje kao urbanizirano područje je parcela za gradnju POS-ovih stanova kraj vage u Bujama - kazao nam je tamošnji gradonačelnik. Veli da se od projekta nije odustalo zbog negodovanja vinarske obitelji koja smatra da bi se novom investicijom u njihovim susjedstvu nagrdio krajolik te onemogućila njihova daljnja vinarska proizvodnja.

- Jedini pritisci koje smo imali vezano uz taj projekt došli su od obitelji Markežić. Nitko drugi se nije bunio. A naputak o tome da s obzirom na broj stanovnika prema novom popisu stanovništva, ne smijemo više širiti građevinska područja, dobili smo u srpnju od županijskog Zavoda za prostorno uređenje. Moramo uskladiti kvadrature građevinskih područja s novim popisom koji nam je zavezao ruke za daljnji razvoj - ističe Vižintin.

Inače, prema novom popisu Buje imaju oko 15 posto manje stanovnika nego prije 10 godina, točnije 4.441 stanovnika. Vižintin pak tvrdi da je pravo stanje drugačije i da prema podacima tamošnje policijske postaje Buje imaju 6.050 stanovnika.

- Uglavnom, investitor nam je rekao da mu ne preostaje ništa nego da sačeka i vidi kako će se situacija razvijati - veli nam bujski gradonačelnik.

Zbog ovakvog raspleta situacija kojega nisu očekivali, zadovoljni su u obitelji Markežić iako ni oni neće moći sagraditi obiteljsku kuću kako su namjeravali.

- Žao nam je što nije prošla urbanizacija za cijelo područje Grada Buja zbog popisa stanovništva. S druge strane nam je ipak drago da ne ide urbanizacija jer bi to bi poremetilo naše poslovanje i našu budućnosti. U tom smislu je to dobro napravljeno jer se strategija razvoja našega kraja treba bazirati na uzgoju momjanskog muškata i poljoprivrednoj proizvodnji. Najbitnije je da sačuvamo prirodu radi čega nas posjećuju gosti, naši i strani. To je srž naše priče. I za to smo se i borili. Nismo se borili protiv nikoga, nego za ono što je vrijedno sačuvati. Uvijek se u borbi nešto dobije, nešto izgubi, veli nam Patricija Markežić. Dodaje da nakon proljeća, kada se situacija "zahuktala" između njih i slovenskog investitora, koji je čak i pozvao policiju zbog ometanja njegova posjeda, nije bilo incidenata.

Inače, slovenski investitor Janez Živko, potpredsjednik za financije United Grupe koji je od 2009. do 2015. bio financijski direktor i član uprave u Petrolu, vodećoj slovenskoj energetskoj tvrtki te više od 10 godina na različitim rukovodećim pozicijama u Gorenje Grupi, je na brdu iznad vinarije, koja je i često kulisa mnogim stranim produkcijama u snimanju filmova i drugih sličnih sadržaja, planirao sagraditi centar alternativne medicine. Radilo se o ulaganju od 6-7 milijuna eura, zaposlilo bi se 30 djelatnika, a uz medicinski centar izgradio bi se i hotel s turističkim naseljem i spa zonom s 50-tak postelja u 25 soba na 4.200 kvadrata. Investicija je trebala biti realizirana u roku od tri godine.

- Namjeravam razvijati medicinsko-turistički centar, koji će svojim gostima primarno nuditi tretmane komplementarne medicine i ostale terapeutske tretmane. Za samu realizaciju vjerujem, da će biti potrebno do dvije godine od dobivanja građevinske dozvole. Projekt ne predstavlja masovnu turističku djelatnost, nego butique i unikatnu mirnu ponudu u skladu s prirodom regiona. Centar će ostvariti 20-25 novih radnih mjesta i imati jasnu dobrotvornu notu, gdje će i manje privilegirani više puta godišnje imati mogućnost korištenja svih usluga centra - pojasnio nam je svojedobno Živko. Tada nam je kazao, ako ne bude mogao realizirati projekt, da će se na brdu početi baviti uzgojem maslina, vinogradarstvom i da će uživati u ljepotama istarske prirode i kraja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:37