STABILIZIRANJE

Istarski centar za zbrinjavanje otpada diže cijene za 40 posto, neki gradovi su se pobunili

Ide se dakle na povećanje cijene koje će posljedično povećati račune tvrtkama...

Kaštijun

 Dusko Marusic/Cropix

Istarski centar za zbrinjavanje otpada Kaštijun diže svoje cijene za čak 40 posto. I to svim gradovima i općinama u Istri, a ne samo onima koji tijekom godine, ponajviše zbog turizma, proizvode viškove pa Kaštijun prethodnih godina nije funkcionirao kako spada i iz njega se širio nesnosan smrad. Kako je odlučio nadzorni odbor Kaštijuna, ide se dakle na povećanje cijene koje će posljedično povećati račune tvrtkama, a vjerojatno i građanima od početka srpnja, a viškovi će se zbrinjavati putem trećih tvrtki koje će preuzimati otpad na pretovarnoj stanici u Poreču. Radi se o 6.000 tona otpada koje Kaštijun ljeti ne uspije "progutati”.

image

Kaštijun

Dusko Marusic/Cropix

- Nova cijena usluge zbrinjavanja i obrade miješanog komunalnog otpada po prijedlogu Kaštijuna d.o.o. je 762,00 kn/t za komunalna društva koja voze otpad direktno na Kaštijun i 812,00 kuna za komunalna društva koja koriste usluge pretovarne stanice. To je povećanje od 40 posto u odnosu na dosadašnju cijenu. Akumulirani gubitak društva od početka rada do zaključno s krajem 2021. godine iznosio je 24.664.336 kuna.

Prethodna uprava predvidjela je gubitak u 2021. godini od 8 milijuna kuna, a nova uprava uspjela je smanjiti taj gubitak na oko 1,5 milijun kuna. U 2022. predvidjeli smo dobit od 1,5 milijuna kuna. Moj prijedlog i prijedlog uprave bio je da povećanje cijene bude za količine iznad vrijednosti koje smo dobili izračunom temeljem broja stanovnika za pojedine gradove i općine uzimajući u obzir i udio u vraćanju kredita društva. Na koordinaciji načelnika, gradonačelnika i direktora komunalnih društava taj prijedlog nije prihvaćen s argumentima da solidarno trebamo svi snositi teret turizma jer od njega cijela županija, a time i svi stanovnici Istre, imaju koristi. Po predloženom modelu, manju cijenu, odnosno dosadašnju cijenu, plaćali bi Pazin, Buzet, Vodnjan i većim dijelom godine Labin, poručila je predsjednica nadzornog odbora Kaštijuna, Koviljka Aškić.

image

Kaštijun

Dusko Marusic/Cropix

Ističe da nova cijena nije isključivo vezana za rješavanje ljetnih viškova otpada. Tu je i povećanje cijena energenata koje se u međuvremenu dogodilo te da je i to kumovalo povećanju njihove cijene usluga.

- Budući da bez novih cijena Kaštijun može ubuduće samo povećati gubitak, a plan je pozitivno poslovanje u ovoj godini i smanjenje ukupnog, akumuliranog gubitka kao i prestanak širenja neugodnih mirisa, NO i Uprava pristali su na model obračuna cijena koji je predložila većina načelnika i gradonačelnika Istre. Po dosadašnjem ugovoru, bez pristanka na ovakav prijedlog cjenika, primjena novog cjenika mogla bi se odužiti do 1. listopada, a na ovaj način, postignut je dogovor da se novi cjenik primjenjuje već od 1. srpnja ove godine. Ovakvom prijedlogu cjenika usprotivili su se Pazin i Buzet, ističe Aškić. Za njih će rok biti 1. listopada.

Što se tiče povećanja cijena odvoza otpada prema krajnjim korisnicima, veli da ne zna kakve cjenike donijeti komunalna društva i da na to ne možemo utjecati.

- Ali za većinu komunalnih društva u Istarskoj županiji ovo povećanje ne bi se trebalo odraziti na povećanje cijene varijabilnog dijela računa, odnosno cijene preuzimanja miješanog komunalnog otpada više od 10 posto, a što u prijevodu znači par kuna. Turizam je dužan izdvojiti sav korisni otpad iz miješanog komunalnog otpada i ukoliko budu radili onako kako im Zakon nalaže mogli bi imati i manje troškove vezano za zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada. Cijeli sustav počiva na odlukama gradova i općina o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada i na cjenicima koje budu donijela komunalna društva temeljem tih odluka. Oni bi trebali biti motivirajući za korisnike usluga da što više korisnog otpada izdvoje iz miješanog komunalnog otpada, veli nam Aškić.

image

Kaštijun

Dusko Marusic/Cropix

Isto tako, kako bi motivirali komunalna društva na bolji rad, odnosno, na smanjenje količina otpada koje dovoze na Kaštijun, u novom prijedlogu ugovora dodali su odredbu kojom će financijski penalizirati ona komunalna društva koja će dovoziti otpad u kojem ima više od 30 posto biootpada ili u kojem se nalaze druge vrste otpada koje obradom mogu prouzročiti štetu u postrojenju. To će Kaštijun također kontrolirati uzimanjem laboratorijskih uzoraka predanog otpada.

- Ovim povećanjem cijena Kaštijun će stabilizirati svoje poslovanje, osigurati sredstva za daljnje ulaganje u postrojenja za obradu otpada, u opremu koja će mu omogućiti manje troškove poslovanja i zbrinjavanje viškova otpada izvan Kaštijuna, a što će za posljedicu imati prestanak širenja neugodnih mirisa u ljetnim mjesecima. Poveli smo istraživanje tržišta vezano za zbrinjavanje ljetnih viškova otpada kako bismo procijenili trošak tih aktivnosti i kako bismo saznali postoje li u Hrvatskoj i izvan Hrvatske zainteresirane tvrtke za taj posao. Interesa ima i u narednim danima otvorit ćemo međunarodni natječaj za zbrinjavanje tog otpada, istaknula je Aškić.

Isto tako, donesena je odluka o osnivanju radne grupe za civilni nadzor Kaštijuna. Radna grupa će imati pet članova: dva predstavnika Općine Medulin, dva predstavnika Udruge Zelena Istra i jedan predstavnik inicijative "Čist zrak duga ljubav“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:56