TUŽNA VIJEST

Istaknuti znanstvenik i bivši gradonačelnik Splita Slobodan Beroš preminuo u 75. godini

Ostat će zapamćen kao osoba koja se uspješno oduprla projektu AFCO, megalomanskoj ideji pretvaranja Gradske luke u turistički resor
Slobodan Beroš
 Ante Čizmić/Cropix

U 75. godini života, u prvim satima jučerašnjeg dana, od posljedica dugotrajnih zdravstvenih problema preminuo je prof. dr. Slobodan Beroš, bivši gradonačelnik, istaknuti znanstvenik i sveučilišni profesor, piše Slobodna Dalmacija.

"Ključeve" Splita držao je od 2002. do 2003. godine kao član SDP-a, a ostat će zapamćen kao osoba koja se uspješno oduprla projektu AFCO, megalomanskoj ideji pretvaranja Gradske luke u turistički resort, te je, prema mišljenju mnogih, osigurao uspješan ustroj lokalnih službi i, još važnije, stabilizirati stanje u gradskoj blagajni koja je bila opterećena ranijim "minusima". Na vlasti ga je u drugoj polovici ukupnog mandata dogovorno zamijenio Miroslav Buličić iz krugova HSLS-a i kasnijeg LS-a, koalicijskog partnera socijaldemokrata.

Nakon odlaska s dužnosti u Splitu, od 2003. do 2004. godine bio je generalni konzul Hrvatske u New Yorku, a u proljeće 2005. godine isključen je iz SDP-ovih redova. Politički angažman nastavio je radom u gradskoj organizaciji Socijalističke partije Hrvatske (SPH), čiji je predsjednik postao 2010. godine, kada je zaslužio i zvanje redovitog profesora na FESB-u.

Magisterij je stekao na splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a doktorat na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu, da bi znanstveno usavršavanje nastavio na institutu "Max Planck" u Njemačkoj, te na Kalifornijskom sveučilištu u SAD-u. Primarno polje interesa ovog fizičara bili su akceleratori i automatizacija, zatim vođenje proizvodnih procesa, digitalno upravljanje i digitalna instrumentacija, te obradba signala i optoelektronika.

Iza sebe je ostavio 23 godine mlađu suprugu Oliveru Politeo, također znanstvenicu, zajedničku kćer, te sina iz ranije braka, kao i sina svoje supruge, također iz njezina ranijeg braka.

Krstulović Opara izrazio sućut obitelji Beroš

Povodom smrti Slobodana Beroša oglasio se gradonačelnik Andro Krstulović Opara, izrazivši sućut njegovoj obitelji.

"Noćas nas je napustio bivši splitski gradonačelnik, prof. dr. Slobodan Beroš, ugledni znanstvenik i sveučilišni profesor.

Njegovoj obitelji, u ime svih građana Splita upućujem iskrene izraze sućuti.

Cijenjenom gospodinu Berošu, hvala za sve što je činio za Split tijekom svog gradonačelničkog mandata, kao i za naše Sveučilište i studente u svom znanstvenom i pedagoškom djelovanju."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:56