POVIJESNI USPJEH

'ISPUNILI STE SVE UVJETE! U PRVIH ŠEST MJESECI DOSTUPNO VAM JE 655 MILIJUNA EURA. ISKORISTITE IH' Povjerenik EK Štefan Füle na Vladi

Zagreb, 260313.Vlada.Europski povjerenik za prosirenje Stefan Fuele i premijer Zoran Milanovic odrzali press konferenciju vezanu za izvjesce Europske komisije o monitoringu priprema Hrvatske za pristupanje EU.Na fotografiji: Stefan Fuele i Zoran Milanovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Hrvatska općenito ispunjava uvjete za pristupanje Europskoj uniji po svim poglavljima i 1. srpnja ulazi u Uniju. Poruka je to eurospkog povjerenika za proširenje Štefana Fülea, koji je bio zvijezda današnje izvanredne sjednice Vlade.

Fuele je na sjednici Vlade govorio na engleskom jeziku, uz simultano prevođenje na hrvatski. No, u pojedinim prilikama, ministrima i javnosti kratko se obratio i na hrvatskom. S druge strane, premijer Zoran Milanović i članovi njegova kabineta govorili su na hrvatskom, uz povremena obraćanja na engleskom.

„Štefan, please,...“, kazao je Milanović Fueleu nakon što je otvorio sjednicu Vlade.

- Doista mi je zadovoljstvo u ovom posebnom danu obratiti se vama s ovim konačnim izvješćem o monitoringu. Ovo je prekretnica u uspješnoj priči o Hrvatskoj - započeo je svoj govor Štefan Füle.

- Čast mi je što sam s vama surađivao, s vašim ljudima u Hrvatskoj i Bruxellesu. Odlučnost i puno godina napornog rada su dovele do toga i upravo sam zbog toga danas ovdje.

- Mi smo Hrvatsku pozorno pratili u tri preostala poglavlja - 8. Tržišno natjecanje, 23. Pravosuđe i temeljna prava i 24. Pravda, sloboda i sigurnost. To su bila tri ključna uvjeta.

Što se tiče Tržišnog natjecanja ispunjeni su svi uvjeti. Plan za restrukturiranje Brodosplita i mjere koje su poduzete za održivo rješenje brodogradilišta. Zajedničkim ćemo se truditi da 3. maj bude gdje je i Brodosplit.

'NAPOR KOJI SU POLITIČKE STRUKTURE UČINILE NE BI BIO USPJEŠAN BEZ PREDANOSTI GRAĐANA' Josipović o pozitivnom izvješću iz EU

- U 23. poglavlju, onom o pravosuđu, također su ispunjeni uvjeti. Prve od njih su strukturne mjere koje je poduzelo ministarstvo za jačanje pravosuđa i smanjivanje broja zaostalih sudskih predmeta. Zatim što se odnosi na sukob interesa i zadaću od siječnja, i tu je ispunjen zadatak, povjerenstvo za sukob interesa je utemeljeno i počet će s radom. Mi bismo željeli da se to dogodilo ranije, međutim vjerujemo da ga čeka dosta posla. Što se tiče vladavine prava, borbe protiv korupcije, strukturnih fondova - i tu vidimo pozitivne pomake u tijeku razdoblja monitoringa, no trebat će uložiti još truda kako bi se kažnjivost rješavala na nepristran način.

- Što se tiče 24. poglavlja - Sigurnost i sloboda i schengenska stečevina - treba provoditi odlučne mjere protiv trgovine ljudima u okviru schengenskog režima.

- Zaključci su da Hrvatska općenito ispunjava uvjete za pristupanje po svim poglavljima - kazao je Füle.

- Europska unija pruža mnoge prilike državama članicama, pa i Hrvatskoj, njih treba iskoristiti. Europski strukturni fondovi i sudjelovanje na unutarnjem tržištu također pružaju priliku hrvatskom gospodarstvu da se izvuče iz recesije. 655 milijuna eura biti će na raspolaganju Hrvatskoj u prvih šest mjeseci članstva. Imate nove strateške ciljeve, uvođenje eura i uvođenje schengenskog režima, jačanje gospodarstva i druga struktura pitanja - kazao je Füle.

Zagreb se, istakao je Fuele, u ispunjavanju kriterija za članstvo pokazao vjerodostojnim. To je posebno važno u situaciji kada u EU jača zamor od proširenja.

- Iznimno se radujem hrvatskom sudjelovanju u radu u drugoj polovici ove godine i ona je dobar primjer ostalim državama u okruženju. 2013. će u svakom slučaju biti godina kad će se druge države kandidatkinje boriti da pokažu vjerodostojnost i Hrvatska im je dobar primjer.

- Tu nije još kraj, imamo i posljednji ratifikacijski instrument koji treba poslati uz Rim i to će se dogoditi u posljednji trenutak, 30. lipnja i zatim slijedi pristupanje 1. srpnja. Doista smo zajednički odradili sjajan posao, čestitam vam - zaključio je Füle.

- Mi smo bili pod nadzorom , ali kad uđemo više nećemo biti pod takvim nadzorom ali ćemo morati pratiti određena pravila. Posebno se zahvaljujem Vesni Pusić - rekao je nakon Fülea premijer Milanović.

- Neke od ovih riječi nikad nisam mislila da ću doživjeti. Za nas koji godinama radimo na tome ovo je iznimno važno. Problem je bio doći do spoznaje da nema pravednog i nepravednog puta u EU. Projekt u zapadnom dijelu Balkana ima još i dodatnu i važnu funkciju izgradnje vlastitih institucija. Sve obveze koje smo preuzeli smo ispunili ili je očito da će biti gotove do 1. srpnja. No razvili smo i svijest da je od sada to jedan normalan način funkcioniranja. Neobično nam je koristilo ovo razdoblje od godine dana u kojem smo kao promatrači sudjelovali u radu europskih institucija jer nas je dobro pripremilo za sudjelovanje - kazala je Vesna Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 23:13