SARA SA SAVE

Isprobala sam jednu sasvim novu tržnicu: ‘Masaža za 10 eura, vino po 2,5, jaja su 30 centi...‘

Poslovi se sklapaju u Fb grupama, a moguće je nabaviti sve od igle do frižidera, javlja naša studentska kolumnistica
 Fah/Pool/Fah/Pool

Sat je otkucao ponoć, trgovine ne rade već dva sata, a svoja virtualna vrata upravo su zatvorile i internetske trgovine. Druženju u studentskoj sobi se ne nazire kraj, u skorijoj budućnosti spominju se i neke palačinke, dok su zalihe alkohola na izmaku. Prekasno je za pranje kose i bilo bi super kad bi je netko mogao isplesti prije sutrašnjeg odlaska na faks.

Tri minute kasnije uspješno je nabavljeno još pet litara vina, jaje koje je nedostajalo za izradu palačinki zajedno s teglicom Nutelle i termin za frizuru. Ukupni trošak - 16 eura s dostavom na vrata u roku od 3 minute i šetnjom od 20 metara do frizerke. Možda zvuči nevjerojatno, no to je svakodnevna praksa u studentskim domovima u kojima si loše prošao ako ti docimer ne prodaje suhomesnate proizvode ili, barem, domaću rakiju.

image

Popis stvari koje studenti redovito međusobno prodaju i razmjenjuju po domovima

Razmjena dobara započela je još u kamenom dobu, studentska tržnica nešto je mlađa, no funkcionira na istom principu. Često studenti jedni drugima ne žele naplatiti uslugu pa se mijenjaju za proizvode i usluge. Dogovori oko transakcija obavljaju se u studentskim grupama na Facebooku, a moguće je nabaviti sve od igle do frižidera, samo zato što lokomotiva ne stane u studentsku sobu. U traganju za brzom zaradom, studenti su se pretvorili u prave poduzetnike s bolje ili lošije razvijenim poslovnim planom i strategijom.

Spremni za more informacija o studentskom životu? Pridruži se Facebook grupi Sara sa Save i saznaj baš što te zanima – od crva u menzi do diplome u džepu.

Prema najnovijim podacima iz grupe, jaja se u Studentskom domu Stjepan Radić prodaju po cijeni od 30 centi po komadu, litra bijelog vina može se naći već od 2,5 eura, kilogram bagremovog ili livadskog meda stoji 7 eura, a ista količina kulena košta 20 eura. Za kilogram mandarina ili šipka potrebno je izdvojiti dva eura, a svakim idućim kilogramom dobije se i studentski popust. Neki su proizvodi uvijek dostupni, dok se druge može nabaviti ovisno o sezoni.

image

Studentski dom Stjepan Radić.

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

"Javi se u inbox" početak je svake transakcije, većina prodavača prodaje sa svojih profila, ali ima i onih koji oglase stavljaju s lažnih profila. Alter ego profili danju studenta, noću medara, nisu nikakva novost. Njihov pretinac za poruke uvijek je otvoren i čeka novu narudžbu. Neki kupce primaju u sobu, oni sramežljiviji nađu se ispred paviljona ili u menzi, nekoliko eura kasnije, kupac i prodavač razilaze se na obostrano zadovoljstvo.

Kad riješe plac kod susjeda u sobi i uštede koji euro, vrijeme je da ušteđeno utroše u drugom paviljonu. U većoj napasti pripadnice su nježnijeg spola kojima se nude usluge šminkanja, uređivanja nokti, trepavica i obrva ili pletenje pletenica. Udobnost salona zamijenile su studentskom sobom u kojoj uslugu plate povoljnije, a sudeći po komentarima kvaliteta je na nivou.

Kupnja poklona u zadnji čas, u bilo koje doba dana i noći, izvediva je. Za pola sata počinje proslava i nemaš poklon, izbor je ograničen, ali ga svakako ima. Slavljeniku možeš platiti masažu kod kolege ili sat sviranja harmonike za desetak eura, a ako se odlučiš za nešto opipljivo, u ponudi su oslikane šalice, kozmetika, parfemi, gumice i trake za kosu.

Sjetiš li se malo radnije od pet do dvanaest, možeš naručiti portret ili karikaturu kod studenata koji su budžet odlučili podebljati na ovaj način. Često se mogu pronaći i last minute karte za autobuse, izlete ili pak koncerte i predstave po povoljnijim cijenama. Aco Pejović, Krankšvester, Crvena jabuka, Gibonni, Rozga i Orašar, svi su se u nekom trenutku našli na studentskom oglasniku.

Početak akademske godine tradicionalno se obilježava studentima koji kupuju ili prodaju mjesto u domu ili iksicu, a ima i onih koji se odluče u nabavku ilegalnih supstanci preko studentske grupe pa tako kupuju marihuanu. Krajem godine, kad studenti iseljavaju iz svojih soba, ponuda postaje neočekivano dobra. Grupom se kreću gomilati oglasi "prodajem frižider", tu se još znaju naći grijalice, ventilatori, tosteri, bicikli i sve ono što studenti ne mogu spakirati u kofer.

Imate informacije ili pitanja vezana uz život studenata ili njihove probleme?
Javite nam se na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:35